03. april – Tabaković: Ne dajemo nerealna obećanja

BEOGRAD – Potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković izjavila je da ta stranka u perdizbornoj kampanji ne daje nerealna obećanja, kao što su ona o rasterećenju privrede ili povećanju rashoda.

“Za infrastrukturne projekte koje najavljujemo ne predviđamo kreditna sredstva”, istakla je Tabakovićeva za današnji “Danas” komentarišući apel Fiskalnog saveta političkim strankama da tokom izborne kampanje pokažu maksimalnu odgovornost i ne daju nerealna obećanja o eventualnim poreskim rasterećenjima ili povećanju rashoda.

Na primedbu da su procene Fiskalnog saveta da je situacija već dovoljno ozbiljna i da bi javni dug zemlje do kraja 2012. mogao preći 50 odsto BDP-a, Tabakovićeva je odogovorila da je “već dostignut taj nivo”.

“Stvarnost se retušira uvećavanjem BDP-a kako se ne bi primenile ograničavajuće mere koje su nepopularne u vreme izbora”, kazala je ona.

Tabakovićeva je rekla da naprednjaci garantuju uvođenje reda u javne finansije i kontrolu nad trošenjem javnih sredstava.

“Budžet primeren snazi privrede i građana, bolju naplatu poreskih prihoda, uštede u javnim nabavkama i uvođenje sive ekonomije u regularne tokove”, rekla je Tabakovićeva.

Na pitanje šta konkretno znače njene tvrdnje da statistički podaci “ne lažu”, Tabakovićeva je odgovorila da “DS minus ne može da pretvori u plus” i da je “matematika neumoljiva i egzaktna nauka i zloupotreba statistike ima svoja ograničenja”.

“Iako se BDP prikazuje uvećan, javni dug za poslednje četiri godine uvećan je za preko šest milijardi evra, čime je probijena zakonska granica zaduženosti od 45 odsto BDP-a i statistički se prikazuje bez ikakvog iznosa kamate”, kazala je Tabakovićeva.

“Pad proizvodnje pratilo je dramatično obrušavanje životnog standarda. U proseku realno živimo najmanje za 10 odsto lošije nego pre tri godine, a stvarni pad životnog standarda kreće se oko 35 odsto”, dodala je ona.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *