03. април – Табаковић: Не дајемо нереална обећања

БЕОГРАД – Потпредседница Српске напредне странке Јоргованка Табаковић изјавила је да та странка у пердизборној кампањи не даје нереална обећања, као што су она о растерећењу привреде или повећању расхода.

“За инфраструктурне пројекте које најављујемо не предвиђамо кредитна средства”, истакла је Табаковићева за данашњи “Данас” коментаришући апел Фискалног савета политичким странкама да током изборне кампање покажу максималну одговорност и не дају нереална обећања о евентуалним пореским растерећењима или повећању расхода.

На примедбу да су процене Фискалног савета да је ситуација већ довољно озбиљна и да би јавни дуг земље до краја 2012. могао прећи 50 одсто БДП-а, Табаковићева је одоговорила да је “већ достигнут тај ниво”.

“Стварност се ретушира увећавањем БДП-а како се не би примениле ограничавајуће мере које су непопуларне у време избора”, казала је она.

Табаковићева је рекла да напредњаци гарантују увођење реда у јавне финансије и контролу над трошењем јавних средстава.

“Буџет примерен снази привреде и грађана, бољу наплату пореских прихода, уштеде у јавним набавкама и увођење сиве економије у регуларне токове”, рекла је Табаковићева.

На питање шта конкретно значе њене тврдње да статистички подаци “не лажу”, Табаковићева је одговорила да “ДС минус не може да претвори у плус” и да је “математика неумољива и егзактна наука и злоупотреба статистике има своја ограничења”.

“Иако се БДП приказује увећан, јавни дуг за последње четири године увећан је за преко шест милијарди евра, чиме је пробијена законска граница задужености од 45 одсто БДП-а и статистички се приказује без икаквог износа камате”, казала је Табаковићева.

“Пад производње пратило је драматично обрушавање животног стандарда. У просеку реално живимо најмање за 10 одсто лошије него пре три године, а стварни пад животног стандарда креће се око 35 одсто”, додала је она.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *