03. april – Srbija pred predsedničkim izborima

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da skrati svoj mandat, pa će 6. maja, zajedno sa parlamentarnim i lokalnim, biti održani i predsednički izbori, preneo je danas B92 pozivajući se na nezvanične izvore.

Analitičar i direktor Transparentnosti Srbija Vladimi Goati smatra da će to pomoći strankama, jer će harizma lidera doprineti većem broju glasova birača.

U tom smilu Goati smatra da je aktuelni predsednik države i lider DS Boris Tadić “ispred svih kandidata”. Raspisivanje predsedničkih izbora i njihovo istovremeno održavanje sa parlamentarnim i lokalnim, kako smatraju politički analitičari, može da unese dinamiku u bledu kampanju, ali i da uštedi vreme, novac i energiju kako Srbija celu godinu ne bi izgubila u predizbornij kampanji.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić kaže za Tanjug da ukoliko se sada ne raspišu predsednički izbori, to bi značilo da će Srbija veći deo godine izgubiti, jer će se pitanje kampanje ponovo postaviti u drugoj polovini, kada bi inače morali biti održani predsednički izbori.

S druge strane, kako je rekao, raspisivanje predsedničkih izbora u ovom momentu, a potom i njihovo održavanja istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim 6. maja može uticati na odnose u sadašnjoj koaliciji, ali i nekoj budućoj koja bi mogla da se forimira po završetku izborne utakmice.

“U pitanju je teška odluka i to je potez, koji će zaoštriti kampanju u velikoj meri. Svaka odluka nosi svoje za, i protiv, i nema tu savršene odluke”, rekao je Todorić.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da je sa jedne strane raspisivanje predsedničkih izbora racionalno, jer će ceo proces koštati manje, a Srbija u tom slučaju neće celu godinu potrošiti na izbornu kampanju.

“To bi za jednu krizom pogođenu ekonomiju bilo izuzetno skupo, to je razlog zbog koga mislim da ima smisla organizovati izbore istovremeno”, rekla je Liht.

Ona je dodala da sa druge strane postoje razlozi protiv organizovanja predsedničkih izbora, jer nije slučajno mandat predsednika pet godina i nije slučajno zakonodavac osmislio koncept u kome se ne oranizuju izbori za sve institucije istovremeno, jer to “nije previše zdravo za društvo i državu u celini”.
“Ima arguemnata i za i protiv. Čini mi se da u ovom trenutku argumenti za pretežu i u javnom mnenju, ali videćemo”, rekla je Liht.

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da bi raspisivanje predsedničkih izbora donelo novu dinamiku “u mlaku, bledu i apatičnu predizbornu kampanju”.

Prema njegovom mišljenju raspisivanje predsedničkih izbora ima dobru stranu utoliko što bi, bez obzira na ishod, “skratilo muke” i biračima i strankama, jer bi se u protivnom čitava godina pretvorila u jednu dugu izbornu kampanju.

Vukadinović je rekao da će verovatno nekoliko razloga presuditi u odluci o raspisivanju izbora – ušteda vremena, novca i energije ukoliko izbori budu održani istovremeno, a drugi razlog je verovatno procena Tadića ili njegovih savetnika da on kao kandidat na predsedbičkim izborima može malo više da motiviše razočarane birače i podigne rezultat DS.

“U tom smislu to nije loše rešenje iako ono nosi rizik i za onoga ko ih raspisuje, odnosno za samog Tadića”, rekao je Vukadinović i objasnio da se rizik sastoji u tome što će predsednički izbori podići ulog u čitavoj kampanji i što mogu da dovedu do polarizacije usled fokusa na dva kandidata Tadića i Nikolića, dok bi ostale stranke bile u problemu, zbog čega su mnoge od njih i u opoziciji i u vlasti protiv raspisivanja tih izbora.

Prema njegovom mišljenju, raspisivanje predsedničkih izbora može da koristi Tadiću i DS, ali ono nosi opasnost od polarizacije kakva je bila na izborima 2000. godine i stvaranje atmosfere “ili ili” u kojoj može da profitira, ali i da izgubi.

“To je po malo igra na sve ili ništa Tadića u kojoj ima dobre šanse, ali otvara šansu i drugima, odnosno pre svega SNS, da stvori atmosferu sličnu iz 2000. godine i da ga pobedi”, rekao je Vukadinović.

Lider socijalista i vicepremijer Ivica Dačić se protivi prevremenim predsedničkim izborima.
Istina, socijalisti su prethodnih dana izjavljivali da su spremni za svaku odluku Borisa Tadića, ali je lider SPS i dalje uveren da bi objedinjavanjem izbora njegova partija bila na gubitku.

Izvesnu opreznost u oceni opravdanosti održavanja predsedničkih izbora u istom danu kad budu i ostali izbori ispoljila je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Ona je, naime, izjavila da najpre treba sačekati odluku predsednika Srbije o skraćenju mandata i da tu odluku očekuje u sredu.

“Tog momenta kad budem znala da li predsednik Tadić podnosi ostavku ja ću, pre svega, sa Ivicom Dačićem, ali i sa svim ostalim kandidatima koji će učestvovati u trci za predsednika Srbije, obaviti razgovor da vidim kako oni na to gledaju”, objasnila je predsednica parlamenta za današnju “Politiku”.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić, koji je na izbornoj listi „Izbor za bolji život – Boris Tadić”, smatra da bi bilo dobro da budu raspisani i predsednički izbori kako ne bi cela godina bila potrošena na izbore, kampanje i postizborne kalkulacije.

“Imamo izbore 6. maja, a redovne predsedničke izbore bismo verovatno imali 15. decembra. Dakle, tek što bismo dobili novu vladu negde početkom septembra, odmah bi počela kampanja za predsedničke izbore, a za sve to vreme stoji privreda, investitori čekaju… I zato sam za objedinjavanje svih izbora”, rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu.

I dok pojedini analitičari procenjuju da objedinjavanje izbora ne bi odgovaralo ni naprednjacima, pre svega, jer bi njihov lider morao da se opredeli da li će biti kandidat za predsednika države ili premijera, Tomislav NIkolić je pozvao predsednika Srbije da raspiše, a danas je izjavio da veruje da će 6. maja oni i biti održani.

“Očekujem da Boris Tadić danas ili sutra donese odluku o predsedničkim izborima”, rekao je Nikolić i dodao da SNS “želi održavanje izbora na svim nivoima”.

Prethodno je, u toku kampanje, Nikolić, kako je rekao, poslao ličnu poruku Tadiću: “Usudi se, raspiši predsedničke izbore. Čekamo te”.

Potpredsednik SNS Aleksandar Vučić je potvrdio da će, ukoliko budu raspisani predsednički izbori, njihov kandidat biti Tomislav Nikolić, koji će, dodao je, pobediti, jer će brinuti o svim građanima Srbije.

Ostale partije još ne žele da iznose imena, ali poručuju da nemaju ništa protiv predsedničkih izbora u maju, kao i da će o tome javnost biti blagovremeno obaveštena.

U Ujedinjenim regionima navode da će imati svog kandidata za predsednika, iako se u pojedinim nastupima njihov lider Mlađan Dinkić protivio zajedničkim izborima na svim nivoima.

Kao kadidat URS-a pominjan je bivši premijer u bivšoj SRJ Milan Panić, koji se pojavljivao na stranačkim skupovima te partije.

Za LDP su predsednički izbori veoma važni i njihov potpredsednik Ivan Andrić poručuje da datum toh izbora ne treba da određuje stranački interes.

Lider te stranke Čedomir Jovanović, međutim, pre dva dana je u Čačku izjavio da nema razloga za prevremene predsedničke izbore.

Jovanović smatra da nema razloga za izazivanje krize u zemlji koja bi, kako veruje, usledila posle eventualne ostavke predsednika Tadića radi prevremenog održavanja predsedničkih izbora.

“Ne postoji nijedan razlog za prevremene predsedničke izbore osim potrebe predsednika Borisa Tadića i njegove stranke da praktično izbegnu odgovornost sa kojom treba da se suoče u periodu koji je pred nama”, izjavio je Jovanović.

Mada odluku o predsedničkom kandidatu još nisu doneli, radikali su uvereni da će imati „najprihvatljivijeg čoveka za široke narodne mase”.

Kako je za “Blic” izjavio funkcioner te stranke Zoran Krasić, SRS će imati kandidata “koga svi obožavaju”.

“Njegovo ime još ne znamo, ali znamo da će biti najbolji. O tome odlučuju organi stranke, a ne jedan čovek”, izjavio je Krasić.

Ni u DŠ nisu želeli da konkretnije da govore o svom kandidatu za šefa države. Petar Petković, portparol te partije, kaže da je još rano govoriti o tome.

“Prvi korak je da vlast raspiše izbore, a drugi je da posle toga organi stranke donesu odluku ko će iz naših redova učestvovati na predsedničkim izborima”, kaže Petković.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da predsednik Srbije Boris Tadić treba da podnese ostavku i raspiše predsedničke izbore, ali je dodao i da ne očekuje da Tadić to učini, jer, kako tvrdi, “nema snage za to” i “zna da će izgubiti”.

Mada je nedavno izjavio da parlamentarni i predsednički izbori ne mogu biti održani istovremeno jer to nije u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije ukoliko predsednički izbori budu održani zajedno sa parlamentarnim.

“Lično ću se uključiti u trku za predsednika ukoliko narednih dana budu raspisani i predsednički izbori. Savez vojvođanskih Mađara će to prihvatiti, rekao je lider SVM.

Šefica poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija izjavila je da će odluku o predfsedničkim izborima doneti predsednik Tadić “mereći ono što je najbolje za zemlju u ovim trenucima, budući da se Srbija priprema za dobijanje datuma početka pregovora za članstvo u EU”.

Kolundžija je takođe navela da je u tom smislu Kosovo je važan faktor u odluci, jer u slučaju da Priština povuče eventualno neke jednostrane poteze Srbija bi u slučaju raspisivanja i predsedničkih izbora u tom periodu bila bez institucija u punom kapacitetu.

Mislim da će predsednik Republike, kao i do sada, odmeriti argumente i proceniti i rizike i doneti odluku koja je najsigurnija za građane”, rekla je Kolundžija.

Prema Ustavu Srbije, predsednik države bira se na neposrednim izborima, koje raspisuje predsednik Skupštine Srbije 90 dana pre isteka mandata akutuelnom predsedniku, tako da se izbori okončaju za najmanje 30 a najviše 60 dana.

Predsednik Tadić ja na dužnost stupio 15. februara 2008. godine, a prvi put je za predsednika Srbije izabran juna 2004. godine.

Mandat predsedniku Republike, prema Ustavu Srbije, traje pet godina, a jedna osoba ne može više od dva puta da bude birana na tu funkciju.

Tadić, međutim, može da se kandiduje i za naredni mandat, budući da je prema Ustavu Srbije, koji je donet 2006. godine, njegov aktuelni, sadašnji mandat, prvi mandat.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *