03. април – Србија пред председничким изборима

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић одлучио је да скрати свој мандат, па ће 6. маја, заједно са парламентарним и локалним, бити одржани и председнички избори, пренео је данас Б92 позивајући се на незваничне изворе.

Аналитичар и директор Транспарентности Србија Владими Гоати сматра да ће то помоћи странкама, јер ће харизма лидера допринети већем броју гласова бирача.

У том смилу Гоати сматра да је актуелни председник државе и лидер ДС Борис Тадић “испред свих кандидата”. Расписивање председничких избора и њихово истовремено одржавање са парламентарним и локалним, како сматрају политички аналитичари, може да унесе динамику у бледу кампању, али и да уштеди време, новац и енергију како Србија целу годину не би изгубила у предизборниј кампањи.

Директор Центра за нову политику Владимир Тодорић каже за Тањуг да уколико се сада не распишу председнички избори, то би значило да ће Србија већи део године изгубити, јер ће се питање кампање поново поставити у другој половини, када би иначе морали бити одржани председнички избори.

С друге стране, како је рекао, расписивање председничких избора у овом моменту, а потом и њихово одржавања истовремено са парламентарним и локалним 6. маја може утицати на односе у садашњој коалицији, али и некој будућој која би могла да се форимира по завршетку изборне утакмице.

“У питању је тешка одлука и то је потез, који ће заоштрити кампању у великој мери. Свака одлука носи своје за, и против, и нема ту савршене одлуке”, рекао је Тодорић.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт сматра да је са једне стране расписивање председничких избора рационално, јер ће цео процес коштати мање, а Србија у том случају неће целу годину потрошити на изборну кампању.

“То би за једну кризом погођену економију било изузетно скупо, то је разлог због кога мислим да има смисла организовати изборе истовремено”, рекла је Лихт.

Она је додала да са друге стране постоје разлози против организовања председничких избора, јер није случајно мандат председника пет година и није случајно законодавац осмислио концепт у коме се не оранизују избори за све институције истовремено, јер то “није превише здраво за друштво и државу у целини”.
“Има аргуемната и за и против. Чини ми се да у овом тренутку аргументи за претежу и у јавном мнењу, али видећемо”, рекла је Лихт.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да би расписивање председничких избора донело нову динамику “у млаку, бледу и апатичну предизборну кампању”.

Према његовом мишљењу расписивање председничких избора има добру страну утолико што би, без обзира на исход, “скратило муке” и бирачима и странкама, јер би се у противном читава година претворила у једну дугу изборну кампању.

Вукадиновић је рекао да ће вероватно неколико разлога пресудити у одлуци о расписивању избора – уштеда времена, новца и енергије уколико избори буду одржани истовремено, а други разлог је вероватно процена Тадића или његових саветника да он као кандидат на председбичким изборима може мало више да мотивише разочаране бираче и подигне резултат ДС.

“У том смислу то није лоше решење иако оно носи ризик и за онога ко их расписује, односно за самог Тадића”, рекао је Вукадиновић и објаснио да се ризик састоји у томе што ће председнички избори подићи улог у читавој кампањи и што могу да доведу до поларизације услед фокуса на два кандидата Тадића и Николића, док би остале странке биле у проблему, због чега су многе од њих и у опозицији и у власти против расписивања тих избора.

Према његовом мишљењу, расписивање председничких избора може да користи Тадићу и ДС, али оно носи опасност од поларизације каква је била на изборима 2000. године и стварање атмосфере “или или” у којој може да профитира, али и да изгуби.

“То је по мало игра на све или ништа Тадића у којој има добре шансе, али отвара шансу и другима, односно пре свега СНС, да створи атмосферу сличну из 2000. године и да га победи”, рекао је Вукадиновић.

Лидер социјалиста и вицепремијер Ивица Дачић се противи превременим председничким изборима.
Истина, социјалисти су претходних дана изјављивали да су спремни за сваку одлуку Бориса Тадића, али је лидер СПС и даље уверен да би обједињавањем избора његова партија била на губитку.

Извесну опрезност у оцени оправданости одржавања председничких избора у истом дану кад буду и остали избори испољила је председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић.

Она је, наиме, изјавила да најпре треба сачекати одлуку председника Србије о скраћењу мандата и да ту одлуку очекује у среду.

“Тог момента кад будем знала да ли председник Тадић подноси оставку ја ћу, пре свега, са Ивицом Дачићем, али и са свим осталим кандидатима који ће учествовати у трци за председника Србије, обавити разговор да видим како они на то гледају”, објаснила је председница парламента за данашњу “Политику”.

Председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Расим Љајић, који је на изборној листи „Избор за бољи живот – Борис Тадић”, сматра да би било добро да буду расписани и председнички избори како не би цела година била потрошена на изборе, кампање и постизборне калкулације.

“Имамо изборе 6. маја, а редовне председничке изборе бисмо вероватно имали 15. децембра. Дакле, тек што бисмо добили нову владу негде почетком септембра, одмах би почела кампања за председничке изборе, а за све то време стоји привреда, инвеститори чекају… И зато сам за обједињавање свих избора”, рекао је Љајић у интервјуу Тањугу.

И док поједини аналитичари процењују да обједињавање избора не би одговарало ни напредњацима, пре свега, јер би њихов лидер морао да се определи да ли ће бити кандидат за председника државе или премијера, Томислав НИколић је позвао председника Србије да распише, а данас је изјавио да верује да ће 6. маја они и бити одржани.

“Очекујем да Борис Тадић данас или сутра донесе одлуку о председничким изборима”, рекао је Николић и додао да СНС “жели одржавање избора на свим нивоима”.

Претходно је, у току кампање, Николић, како је рекао, послао личну поруку Тадићу: “Усуди се, распиши председничке изборе. Чекамо те”.

Потпредседник СНС Александар Вучић је потврдио да ће, уколико буду расписани председнички избори, њихов кандидат бити Томислав Николић, који ће, додао је, победити, јер ће бринути о свим грађанима Србије.

Остале партије још не желе да износе имена, али поручују да немају ништа против председничких избора у мају, као и да ће о томе јавност бити благовремено обавештена.

У Уједињеним регионима наводе да ће имати свог кандидата за председника, иако се у појединим наступима њихов лидер Млађан Динкић противио заједничким изборима на свим нивоима.

Као кадидат УРС-а помињан је бивши премијер у бившој СРЈ Милан Панић, који се појављивао на страначким скуповима те партије.

За ЛДП су председнички избори веома важни и њихов потпредседник Иван Андрић поручује да датум тох избора не треба да одређује страначки интерес.

Лидер те странке Чедомир Јовановић, међутим, пре два дана је у Чачку изјавио да нема разлога за превремене председничке изборе.

Јовановић сматра да нема разлога за изазивање кризе у земљи која би, како верује, уследила после евентуалне оставке председника Тадића ради превременог одржавања председничких избора.

“Не постоји ниједан разлог за превремене председничке изборе осим потребе председника Бориса Тадића и његове странке да практично избегну одговорност са којом треба да се суоче у периоду који је пред нама”, изјавио је Јовановић.

Мада одлуку о председничком кандидату још нису донели, радикали су уверени да ће имати „најприхватљивијег човека за широке народне масе”.

Како је за “Блиц” изјавио функционер те странке Зоран Красић, СРС ће имати кандидата “кога сви обожавају”.

“Његово име још не знамо, али знамо да ће бити најбољи. О томе одлучују органи странке, а не један човек”, изјавио је Красић.

Ни у ДШ нису желели да конкретније да говоре о свом кандидату за шефа државе. Петар Петковић, портпарол те партије, каже да је још рано говорити о томе.

“Први корак је да власт распише изборе, а други је да после тога органи странке донесу одлуку ко ће из наших редова учествовати на председничким изборима”, каже Петковић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић изјавио је да председник Србије Борис Тадић треба да поднесе оставку и распише председничке изборе, али је додао и да не очекује да Тадић то учини, јер, како тврди, “нема снаге за то” и “зна да ће изгубити”.

Мада је недавно изјавио да парламентарни и председнички избори не могу бити одржани истовремено јер то није у складу са Уставом Србије и законима лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор најавио је да ће се кандидовати за председника Србије уколико председнички избори буду одржани заједно са парламентарним.

“Лично ћу се укључити у трку за председника уколико наредних дана буду расписани и председнички избори. Савез војвођанских Мађара ће то прихватити, рекао је лидер СВМ.

Шефица посланичког клуба “За европску Србију” Нада Колунџија изјавила је да ће одлуку о предфседничким изборима донети председник Тадић “мерећи оно што је најбоље за земљу у овим тренуцима, будући да се Србија припрема за добијање датума почетка преговора за чланство у ЕУ”.

Колунџија је такође навела да је у том смислу Косово је важан фактор у одлуци, јер у случају да Приштина повуче евентуално неке једностране потезе Србија би у случају расписивања и председничких избора у том периоду била без институција у пуном капацитету.

Мислим да ће председник Републике, као и до сада, одмерити аргументе и проценити и ризике и донети одлуку која је најсигурнија за грађане”, рекла је Колунџија.

Према Уставу Србије, председник државе бира се на непосредним изборима, које расписује председник Скупштине Србије 90 дана пре истека мандата акутуелном председнику, тако да се избори окончају за најмање 30 а највише 60 дана.

Председник Тадић ја на дужност ступио 15. фебруара 2008. године, а први пут је за председника Србије изабран јуна 2004. године.

Мандат председнику Републике, према Уставу Србије, траје пет година, а једна особа не може више од два пута да буде бирана на ту функцију.

Тадић, међутим, може да се кандидује и за наредни мандат, будући да је према Уставу Србије, који је донет 2006. године, његов актуелни, садашњи мандат, први мандат.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Тадић испред свих кандидата. На основу чега. То амбасадори одредили, он поверовао, западни медији у Србији врше пропаганду у његово и Томино име, а народ нека цркне од муке и беде. Тако му и треба каг ћути.

  2. srboljub patrijanic

    To sto zloupotrebljava funkciju a ostaje nekaznjen nije kriv Tadic, nego neki drugi koji su na celo institucija dosli zahvaljujuci Tadicu.To sto ce ponovo biti izabran za predsednika,nije kriv Tadic nego alternativa.On ima mnostvo mana,ali mozete li zamisliti Jovanovica,Ilica,Nikolica,Vucica,Draskovica i jos mnoge koji imaju nameru uzivati u blagodetima vlasti obecavajuci narodu da su tu samo zbog naroda.Na kraju ni narod nije bez krivnje.Kada nije u stanju da prepozna razliku izmedju KOSTUNICE i svih drugih kandidata,koji je mera morala,obrazovanja,odmerenosti,nacionalponosa i jos mnogo toga sto predsednik mora da ima, tako ti narode i treba,biraj medju nedoraslim kada ne prepoznajes dostojanstvo, moral i patriotizam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *