02. april – DSS će napraviti plan za ulaganje u kulturu

BEOGRAD – Demokratska stranka Srbije će, ukoliko osvoji vlast u Beogradu, napraviti desetogodišnji plan ulaganja u objekte kulture s ciljem da ta ponuda za građane bude što je moguće raznovrsnija, izjavio je danas kandidat te stranke za grandonačelnika Beograda Aleksandar Popović.

On je ispred zgrade Muzeja grada Beograda predstavio program DS S-a za rešavanje problema kulturnih institucija i istakao da je, od kada je poslednji put ta stranka bila na vlasti i vodila računa o kulturi, budžet grada za kulturu danas gotovo duplo manji.

“Duplo su pala ulaganja, a mi ćemo ih povećati u naredne četiri godine sa ciljem da u četvrtoj godini oko 3,5 odsto gradskog budžeta bude namenjeno za kulturu”, kazao je Popović novinarima ispred zgrade Muzeja grada Beograda.
Popović je napomenuo da je cilj te stranke i otvaranje muzeja, iako su mnogi od njih, kako je istakao, pod republičkom ingerencijom, poput Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti.

“Grad ne sme da se pomiri sa činjenicom da su ti muzeji, koji su važni i za kulturnu i turističku promociju Beograda, zatvoreni”, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, ta stranka želi da promoviše i unapredi i sve spomenike kulture koji postoje u gradu, počevši od arheološkog nalazišta u Vinči do starog Sajmišta.

“Želimo da Sajmište bude memorijalni centar posvećen civilnim žrtvama holokausta i žrtvama koje su to bile samo zato sto su Srbi”, rekao je Popović.

Okupljenima se obratila i glumica Ljiljana Blagojević, koja je kandidat te stranke za gradskog odbornika, dodavši da je, bez obzira na to što opera pripada republici, svakom gradu veoma važno da je ima i da je ne treba izmestati izvan centra grada.

Ona je skrenula pažnju na to da se u poslednje vreme pozorišta “ne podmlađuju”, pošto, kako je istakla, postoji nepisano pravilo za to, jer se ne zna da li će biti privatizacije pozorišta.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. O.K., ali, sto se niko vise ne posveti propisima, koji unose razdor u porodicu i u ostale ‘segmente’ drustva ?! Kada bi neko potkopavao zid kuce, ili odvrtao zavrtnje na tockovima kola, valjda bi neko ‘reagovao’…?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *