02. april – Beogradska vlast nije vodila brigu o priobalju i rekama

„Samo 58% Beograda ima izgrađenu kanalizaciju, a ostatak grada, uglavnom prigradskih naselja, šalje više od 200 miliona kubnih metara fekalnih i otpadnih voda svake godine direktno u Dunav i Savu, bez ikakvog prečišćavanja“, rekao je Nebojša Stefanović, predsednik Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke.

On je istakao da je gradonačelnik Dragan Đilas, kad je došao na vlast, obećao da će prepoloviti broj domaćinstava koja nemaju kanalizaciju, a da je potrošio milione gradeći spomenik gradskoj vlasti, umesto da se posveti rešavanju najurgenitnijih problema prestonice.

„Problem kanalizacije, zagađenja reka i deponija u priobalju mora se što hitnije rešavati. Beograd ima više od 13 000 hektara prirodne obale, a ne koristimo je zbog olupina brodova i nagomilanog đubreta. Gradska vlast je potpuno zaboravila Zemunski kej i druge delove koji silaze na reke, i prepustila ih komunalnim službama koje evidentno ne vode dovoljno računa. Potrebno je da se što hitnije Zakonom o glavnom gradu preciziraju nadležnosti grada i republike u čišćenju reka i priobalja, i kažnjavanju prekršilaca. U JP”Srbijavode” kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, a u Gradskoj upravi, JKP ’’Gradska čistoća’’ i „Zelenilo“ imamo na stotine zaposlenih na poslovima brige o rekama, a one su prljavije nego ikad“, istakao je Stefanović.
Veliko ratno ostrvo, Ada Ciganlija, špic Ade Huje, Kalemegdan, staro jezgro Zemuna, Staro sajmište, priobalje uz Karađorđevu ulicu i Beogradski sajam, kao i prostori tzv. Savskog i Dunavskog amfiteatra vape za urbanističkim i infrastrukturnim uređenjem. Srpska napredna stranka od prvog dana svog mandata radiće na tome da se Beograd u pravom smislu spusti na reke, da se urede obale, stvore zelene površine i naprave nove zone za rekreaciju Beograđana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *