02. април – Београдска власт није водила бригу о приобаљу и рекама

„Само 58% Београда има изграђену канализацију, а остатак града, углавном приградских насеља, шаље више од 200 милиона кубних метара фекалних и отпадних вода сваке године директно у Дунав и Саву, без икаквог пречишћавања“, рекао је Небојша Стефановић, председник Градског одбора Београд Српске напредне странке.

Он је истакао да је градоначелник Драган Ђилас, кад је дошао на власт, обећао да ће преполовити број домаћинстава која немају канализацију, а да је потрошио милионе градећи споменик градској власти, уместо да се посвети решавању најургенитнијих проблема престонице.

„Проблем канализације, загађења река и депонија у приобаљу мора се што хитније решавати. Београд има више од 13 000 хектара природне обале, а не користимо је због олупина бродова и нагомиланог ђубрета. Градска власт је потпуно заборавила Земунски кеј и друге делове који силазе на реке, и препустила их комуналним службама које евидентно не воде довољно рачуна. Потребно је да се што хитније Законом о главном граду прецизирају надлежности града и републике у чишћењу река и приобаља, и кажњавању прекршилаца. У ЈП”Србијаводе” кажу да то није у њиховој надлежности, а у Градској управи, ЈКП ’’Градска чистоћа’’ и „Зеленило“ имамо на стотине запослених на пословима бриге о рекама, а оне су прљавије него икад“, истакао је Стефановић.
Велико ратно острво, Ада Циганлија, шпиц Аде Хује, Калемегдан, старо језгро Земуна, Старо сајмиште, приобаље уз Карађорђеву улицу и Београдски сајам, као и простори тзв. Савског и Дунавског амфитеатра вапе за урбанистичким и инфраструктурним уређењем. Српска напредна странка од првог дана свог мандата радиће на томе да се Београд у правом смислу спусти на реке, да се уреде обале, створе зелене површине и направе нове зоне за рекреацију Београђана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *