Do poslednjeg daha

Piše Milorad Vučelić      

Do poslednjeg časa birači u Srbiji nisu znali kada će biti održani republički parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Vlast je rešila da iskoristi svaki minut koji joj je ostao na raspolaganju. Sa opakom namerom da nastavi da se bori do poslednjeg daha, njihovog i našeg. Posle Đurđevdana neko će svakako ostati bez daha. Vlast je do kraja skratila, i svim drugim sredstvima i merama ograničila, izbornu kampanju – da bi suočavanje sa poraznim rezultatima ove vlade i predsednika države trajalo što kraće.
Srbija je saznala da će pomenuti izbori biti održani 6. maja 2012. godine. Ali nije saznala mnogo toga, a pre svega da li će oni biti održani na celoj teritoriji Srbije ili samo u nekim njenim delovima? Hoće li se glasati na Kosovu? O tome će se odlučiti u Briselu, Vašingtonu, i u krajnjoj liniji u Prištini, ali ne u Beogradu. Neće lako ići ni u Bujanovcu i Preševu.
Na sam dan raspisivanja izbora Srbija je jasno mogla da uoči još jedan veliki rezultat ove vlade. Svojom politikom i briselskim dijalogom vlada je uspela da Rezoluciju SB 1244 okrene protiv sebe i Srba na Kosovu. U trinaestogodišnjem postojanju, Rezolucija nije nikada onemogućavala održavanje srpskih izbora, ali ih sada sprečava upravo zahvaljujući pregovaračkom i evrounijatskom umeću naših vlasti. Kao i u svemu ostalom, da se za zelen bor uhvate osušio bi se, rekao bi naš narod. Srpska javnost još uvek ne zna šta je sadržaj sporazuma koji su u vezi sa Vlasima potpisale Rumunija i Srbija u Briselu. Na svakodnevno insistiranje urednika „Pečata“ zvaničnici vlade odbijaju bilo šta da kažu i pozivaju se na rok od petnaest dana, kada će to bar po zakonu morati da urade.

Događaji u vezi sa dobijenom briselskom kandidaturom nedvosmisleno i sasvim jasno govore da je kandidatura zavisila, i zavisi, samo i jedino od spremnosti srpskih vlasti da unapređuju nezavisnost šiptarske nezavisne države Kosovo. Može ova vlast da radi u Srbiji šta i kako hoće, može da je dovede do potpunog sloma, kao što je i učinila, može da bude, kao što i jeste, prava Meka korupcije i lupežanja, ali ako čini konkretne korake ka priznavanju nezavisnosti Kosova, biće kandidat za EU. Kosovo za kandidaturu. U tome je tajna evropske dopadljivosti današnjih srpskih političara koji idu na izbore. U Brisel odlaze sa poslovnom pratnjom i iz njega se vraćaju snevajući da od svih Srba na novim izborima naprave svoju poslovnu pratnju. Tek kada se komadanje Srbije završi, i to ne samo na Kosovu, počeće neke ozbiljnije priče u vezi sa unutrašnjim uređenjem preostalog dela Srbije, ali bez ikakve ozbiljne namere da se uključuje u zajednicu koja je na izdisaju. Uostalom, šta bi koga bilo briga kako je Srbija uređena kad nas same nije briga. To je inspiracija i pravi rezultat politike da EU nema alternativu i crvenih linija sa kojima će današnja vlast izaći na izbore, tražeći podršku.
Stabilnost vlade je četiri godine lako bila održavana. Na čelu sa predsednikom republike, a ne premijerom, ona je bila pravi front prema narodu i njegovim interesima. Oni su bili direktan pojačavajući sprovodnik svih užasa svetske krize, uz svoje originalne dodatke i ogromne lične koristi. Narod su izložili svemu tome i to svaki građanin neposredno oseća. Danas, dok se presabiraju, ponovo pokušavaju da bar dva meseca izgledaju različiti, i tako – lažno različiti, a u stvari isti da istiji ne mogu biti, pokušavaju da obmanu građane Srbije i dobiju njihove glasove. Otud njihove čarke oko vanrednih predsedničkih izbora, idolopokloničke posete grobovima, i izražena kritičnost prema stanju u društvu u koje su ga zapravo oni doveli.
Vlast ni po koju cenu neće dopustiti da se Srbija suoči sa problemom vraćanja petnaestak milijardi dospelih stranih dugova u naredne tri godine, sa do kraja skršenim penzionim fondom, što će ugroziti isplatu dosadašnjih iznosa penzija, sa sumanuto skupom državom i bezbrojnim nezavisnim agencijama čiji je broj desetostruko veći nego, recimo, u Nemačkoj, sa po privredu ubistvenim povećanjem PDV-a, sa daljim bujanjem korupcije, što sve inače sleduje Srbiji ako postojeća vlast opstane i nastavi tako kako je do sada radila.
Svi raspisani izbori i sve pomenute teme trenutno su  u senci mogućeg raspisivanja predsedničkih izbora. U Rusiji i Francuskoj godinama se znalo kada su izbori, a u Srbiji se ne zna ni danas. Ako je naša vlada bila toliko stabilna da je opstajala do poslednjeg daha punog mandata, znači li to da je naš predsednik, sve vreme, bio nestabilan, pa mora danas da podnese ostavku i pođe na vanredne predsedničke izbore, ali ne kao predsednik države nego kao šef stranke? I da ne variramo sve te bezbrojne mogućnosti i ne čekamo rezultate istraživanja posle prve faze izborne kampanje, kada će Boris Tadić odlučiti da li će ili neće, i tome slično. Onda ćemo saznati i to da li će se na ovim izborima glasati za vidljive kandidate ili ćemo pored njih biti dovedeni u situaciju da biramo između Borisa Tadića i njegovog nekadašnjeg šefa Narodne kancelarije Dragana Đilasa. Naravno, to se odnosi isključivo na one koji su zainteresovani da rešavaju narastajući žuti problem.
Ilustrativan prilog rešavanju ovog problema dala je nedavno televizijska emisija u kojoj je Tadić bio izložen ruženju i podsmehu, a Đilas prehvaljivan. Kada se stiglo gotovo do tačke neukusa i neizdržljivosti, voditeljka je upitala trojicu svojih gostiju: „Ima li Dragan Đilas neku manu?“ Gosti, poznata medijska lica, što rečima, što gestovima i mimikom odgovorili su da nema nijednu. Posle Broza, to u Srbiji niko nije doživeo. Nazdravlje im.
Odgovor na ovu izbornu predsedničku pitalicu je jednostavan. Srbija mora da ima predsednika koji će biti spreman da poštuje Ustav Srbije i svoja ustavna ovlašćenja. Smisao ovih izbora bi trebalo da bude i vraćanje predsednika u ustavne okvire svoje funkcije, iz kojih je inače Boris Tadić, sve ove četiri godine, daleko iskoračio. Pobede li danas opozicione stranke, povratak će biti izvestan i politički očekivan, jer će Srbija posle četiri godine konačno dobiti predsednika vlade koji će voditi politiku države. No, u slučaju drukčijeg ishoda, Tadiću verovatno ne gine isto vraćanje u ustavne okvire, samo će to izgledati mnogo bolnije, a možda i sa nešto poniženja, kao i sa velikim izgledom da povuče posledice za njegovo stranačko vođstvo. I tu se onda jednostavnost odgovora na izbornu predsedničku pitalicu usložnjava.
Pa, do poslednjeg daha – našeg ili njihovog.

 

8 komentara

  1. Imas li Srbijo dovoljno mudrosti u svojih gradjana da prepoznaju sunovrat gde ih ova vlast vodi? Nadam se da ce Srbi shvatiti da je DOSTA.Ovoj sadasnjoj vlasti je dosta. DOSTA je bre, od VAS je DOSTA. Oboriste Srbe i Srbiju na kolena. Vreme je za prave, istinske promene i progres.

  2. Nije alternativa sunovratu i ovoj vlasti, SNS.
    To je jedno veliko zlo i pokušaj nastavljanja iste politike pod drugim poslušnicima.Siđi Kurta da uzjaši Murta !
    Toliko na znanje, da se sutra ne ponovi isto pitanje, kako smo bili sljepi !
    Dobro razmislite kako je i zašto nastala ta stranka, i ko stoji iza iste.
    U vjeri da ste konačno progledali !
    Srdačan pozdrav
    Dijaspora

    • Oako nesto moze da kaze samo covek koji nema pojma sta je to politika i nezna da zbraja koliko je 2+2. Ako ne glasamo za SNS pita ja vas koja je to druga stranka ili koalicija koja moze da pobedi Tadica. Po vam ispada da je SNS kao opozicijska stranka losija od DS koja je na vlasti. Dali je to oguce tako rasudjivati i onda djeliti savete. Kad bi se napravila koalicija oko DSS, SRS, Dveri to ne moze da bude vise od 18% PODRSKE A SAM ds IMACE PREKO 30%. Ako svoj glas ne date SNS budite uvereni da ce vam tadic i sledece 4 g. pijuckati krv na slamcicu.

      • Patrito, i tebi je jasno ko je to, samo ne zelis sam sebi da priznas, (kao recimo general Delic), gresku kada ste poverovali nevernicima. Jedina alternativa EU je ANTI-EU koalicija, a znamo koje stranke nisu za EU. To su SRS, DVERI, DSS i jos par patriotskih stranaka. Svaki glas vas koji ste prevareni EU-utopijom, odvuceni u izdajnicku SNS bi bila vasa katarza, ali i mala pomoc za ocuvanje Srbije (sve sa Kosovom, Vojvodinom,Raskom i Presevskom dolinom).

  3. Gledam kako predsednik i njegovi ministri idu po stalama, mozda nikad nisu trebali ni napustati to radno mesto jer koliko vidim tu se najbolje snalaze.Za svaku drzavu je dupla steta kad izgubi pastira a nedobije intelektualca.Mozemo mi glasati za promene samo neznam kako ce to ici jer jednostavno nema intelegencije.Koliko cinizma obilaziti pogone koji su izgradjeni u Srbiji, nemojmo se zavaravati da je to uspeh Tadica ili Dinkica jednostavno kapital dolazi tamo gde ima interes.Interes u Srbiji je dvostruk jeftina radna snaga i jos beneficije koje drzava daje od 10000 eura po zaposlenom.To znaci da ce Srbija 2 godine placati svakog zaposlenog. Samo ce par skorojevica oseti blagodet vlasti.Moze kumovski tandem da se sepuri i razmece kvazi uspesima koji se ogledaju od 200000 hiljada obecanih radnih mesta na jos 400000 izgubljenih.Sedam stotina hiiljda nezaposlenih i ako se tome doda oni koji ce dobiti otkaze samo dok prodje ovaj DS cirkus oko izbora docicemo do cifre od 30% radno sposobnih.Neznam sta treba jos aktuelna vlast da uradi da narod shvati da se nalazimo na brodu koji vodi gomila ludaka.Onomad procitah kako u Belgiji po hektaru imaju 12000 tona kukuruza po hektaru odmah i ministar Petrovic obeca iste standarde.Neka nam bog bude od pomoci ako ovi ostanu i cetiri dana na vlasti posle izbora a ne cetiri godine.Tacno narod kaze cega se pametan stidi budala se ponosi, uvek sam se pitao boze kakvi su to ljudi jesu li normalni.Orban optuzuje Evropu za kolonizaciju i mesanje u unutrasnje stvari zemlje samo nasi beskicmenjaci kojima je izgleda najveci uspeh u Srbiji ako im se odrzi gey parada u miru.Mozda je gey lobi zaista jak u drzavi ponekad se pitam dali isti vode drzavu.Sa kog god aspekta da se pogleda nevidi se nista racionalno i opipljivo da covek moze reci jest ovo je dobro.Djilas stavio magnetne kartice da ukine i ono malo radnih mesta kao da je to od presudnog znacaja za prosperitet Srbije.Kupili zelezaru za euro sa 400000000 miliona gubitka, kao sto je najveci ekonomista svetskog glasa Labus prodao za 23000000 miliona i milijardu dolara kredita koji je isplatila Srbija.Mali diktator se razumije i u proizvodnju carapa ima li ista na svetu da ti ljudi neznaju, mada za mene vazi da pametan zna mnogo i uvek misli da mu je znanje malo, dok pojedinci neznaju mnogo ali misle da naju sve.Stara je poslovica ako nemas morala idi u politiku a ovi su dokazali da nemaju bas nista nisam pristalica ni jedne stranke i svejedno da li ce neko biti 7 mandata ako to daje rezultate. Kao gradjanin molim svakoga ko me moze demantovati neka mi nabroji sve uspehe ove vlasti za pljacku ne moraju ona je ocita. Fiat je najveca podvala Srbiji, u Bugarskoj kinezi otvaraju fabriku od 50000 u prvij godini koji ce biti duplo jeftiniji.Sta prodavati i kome kad svaka drzava koja ima fabriku automobila daje svojim gradjanima subvencije prilikom kupovine.Sab je zatvorio fabriku Ford u Belgiji kriza je ucinila svoje samo kod nas bericet.Samo kod nas sve brendovi kajmak, ajvar, ponudio strancima i jedno i drugo probali i nista, jednostavno im nije u tradiciji.Ima u Londonu iz 1910 godine kamen od 10 kg koji je bio u buretu sa pekmezom iz Srbije koji je bio brend.Mozda ima nade samo sa nekim drugim ljudima sa ovima ne zamislite 20 godina prodaje magle, ko je onda bio dete danas je covek pa tek onda vidite kolik je to vremenski period.Gradjanima savetujem otvorite sajt sa biografijom Tadica,Pajtica, Dinkica i ostalih ono zbog bolje informisanosti.

  4. Zašto da ne, POMOZIMO MOMCIMA, jer to je interes Srbije. Pomozimo im da posle Đurđevdana
    postanu NAJSNAŽNIJA OPOZICIJA koju je videla ova politička scena. Oni znaju kako su krali
    pa to neće dozvoliti novima na vlasti, a istovremeno će pročistiti svoje redove jer će ih
    napustiti svi koji su bili iz interesa. Oni će znati kako da kontrolišu nove, a kao jaka
    opozicija uspeće da na političkoj sceni dovedu do nestanka niza malih partija koje će ili
    prestati da postoje ili će se utopiti u njihove redove. Pored svega postoji i realna šansa
    da će novi pročešljati rad starih i tako popraviti obarazovni prosek u našim zatvorima, a
    gotovo je sigurno da ćemo u međusobnom optuživanju momaka,posle prelaska u opoziciju, sazna-
    ti ono što u nikakvim drugim uslovima ne bi mogli znati. Dajmo im šansu da stvore jaku opo-
    ziciju, da pročiste redove, da priznaju slabosti i greške, a sa ljudskog aspekta i da se
    odmore od laži i prevara. Vlast vremenom kvari i najpoštenijeg čoveka, zato sačuvajmo mom-
    ke i ne glasajmo za njih. Pomoćićemo njima da se srede, a Srbiji da dobije jaku opoziciju.

  5. Pošto smo potrošili slogan EU nema alternativu, na redu su sledeći slogani: Za Srbiju – Boris Tadić nema alternativu.
    Za Beograd – Dragan Đilas nema alternativu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *