22. mart – Švajcarska izručila pripadnika Gnjilanske grupe

BEOGRAD – Pripadnik “Gnjilanske gripe” bivše “Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Šemsi Nuhiju, koji se tereti za ratne zločine nad srpskim civilima počinjenim 1999. godine na Kosovu i Metohiji, izručen je sinoć Srbiji iz Švajcarske.
Nuhiju je izručen u pratnji pripadnika Interpola i srpske Žandarmerije avionom JAT-a koji je na aerodrom “Nikola Tesla” sleteo nešto posle 21 sat i odmah je prebačen u Okružni zatvor u Beogradu.
Izručenju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, direktor policije Milorad Veljović i komandant Žandarmerije Bratislav Diklić.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je sinoć nadu da će hapšenjem i izručenjem pripadnika “Gnjilanske grupe” bivše OVK Šemsi Nuhiju biti zadovoljena pravda, ocenivši da je to pozitivan predznak da se na temu ratnih zločina ne može gledati pristrasno po dvostrukim aršinima.
On je na aerodromu “Nikola Tesla” prilikom izručenja Šemsija Srbiji iz Švajcarske rekao da je to signal da se na isti način moraju kažnjavati oni koji su izvršili ratne zločine nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije.
Izručenje je, kako je rekao, obavljeno u saradnji sa Švajcerskom policijom uz maksimalne mere bezbednosti i nije bilo nikakvih problema s obzirom na to da je izručen redovnom linijom “Jat ervejza”.
“Mi smo preduzeli maksimalne mere da se osigura njegovo bezbedno prebacivanje ne samo do Beograda, nego i sa aerodroma do zatvora”, rekao je Dačić.
Ministar je podsetio da je “Gjilanska grupa” optužena da je izvršila ubistvo više od 150 građana srpske i druge nealbanske pripadnosti u Gnjilanu.
Ministar je tom prilikom zahvalio ministarski pravde Švajcarske koja je potpisala odluku o izručenju.
Nuhiju je uhapšen u Švajcarskoj pre godinu dana, na osnovu Interpolove poternice iz Srbije, a odluka švajcarskog federalnog suda o njegovom izručenje postala je pravosnažna 7. marta.
Njemu je zbog bekstva suđeno u odsustvu zbog optužbi da je sa još 16 pripadnika “Gnjilanske grupe” izvršio ratni zločin nad srpskim civilima na području Gnjilana.
Najmanje 34 lica se i danas vode kao nestala, a najmanje 153 osobe su protivpravno lišene slobode, mučene, a zatim puštene.
Pri Odeljenju za ratne zločine juče je počelo ponovljeno objedinjeno suđenje protiv svih 17 pripadnika te grupe OVK koje će biti nastavljeno 23. aprila, kada će Nuhiju dibiti priliku da se izjasni o krivici i iznese odbranu.
Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinio prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika “Gnjilanske grupe” bilo osuđeno na 101 godnu zatvora zbog ubijanja i mučenja civila u Gnjilanu 1999. i naložio ponovno suđenje.
Tužilaštvo za ratne zločine stavlja na teret Nazifu Hasaniju, Ahmetu Hasaniju, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju, Feratu Hajdariju, Kamberu Sahitiju, Selimonu Sadikuu, Agušu Memišiju i Burimu Fazliju da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba.
Okrivljenima Ajdari Fazliji, Aliji Redžepu, Šaćiri Šaćiriju, Musliji Šefketu, Aliji Sadiku, Aliji Idrizu i Halimi Ramadanu sudilo se u odsustvu, jer se nalaze u bekstvu i nisu dostupni državnim organima, posle čega je postupak protiv njih bio razdvojen.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *