22. март – Швајцарска изручила припадника Гњиланске групе

БЕОГРАД – Припадник “Гњиланске грипе” бивше “Ослободилачке војске Косова (ОВК) Шемси Нухију, који се терети за ратне злочине над српским цивилима почињеним 1999. године на Косову и Метохији, изручен је синоћ Србији из Швајцарске.
Нухију је изручен у пратњи припадника Интерпола и српске Жандармерије авионом ЈАT-а који је на аеродром “Никола Tесла” слетео нешто после 21 сат и одмах је пребачен у Окружни затвор у Београду.
Изручењу су присуствовали министар унутрашњих послова Ивица Дачић, директор полиције Милорад Вељовић и командант Жандармерије Братислав Диклић.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изразио је синоћ наду да ће хапшењем и изручењем припадника “Гњиланске групе” бивше ОВК Шемси Нухију бити задовољена правда, оценивши да је то позитиван предзнак да се на тему ратних злочина не може гледати пристрасно по двоструким аршинима.
Он је на аеродрому “Никола Tесла” приликом изручења Шемсија Србији из Швајцарске рекао да је то сигнал да се на исти начин морају кажњавати они који су извршили ратне злочине над Србима на простору бивше Југославије.
Изручење је, како је рекао, обављено у сарадњи са Швајцерском полицијом уз максималне мере безбедности и није било никаквих проблема с обзиром на то да је изручен редовном линијом “Јат ервејза”.
“Ми смо предузели максималне мере да се осигура његово безбедно пребацивање не само до Београда, него и са аеродрома до затвора”, рекао је Дачић.
Министар је подсетио да је “Гјиланска група” оптужена да је извршила убиство више од 150 грађана српске и друге неалбанске припадности у Гњилану.
Министар је том приликом захвалио министарски правде Швајцарске која је потписала одлуку о изручењу.
Нухију је ухапшен у Швајцарској пре годину дана, на основу Интерполове потернице из Србије, а одлука швајцарског федералног суда о његовом изручење постала је правоснажна 7. марта.
Њему је због бекства суђено у одсуству због оптужби да је са још 16 припадника “Гњиланске групе” извршио ратни злочин над српским цивилима на подручју Гњилана.
Најмање 34 лица се и данас воде као нестала, а најмање 153 особе су противправно лишене слободе, мучене, а затим пуштене.
При Одељењу за ратне злочине јуче је почело поновљено обједињено суђење против свих 17 припадника те групе ОВК које ће бити настављено 23. априла, када ће Нухију дибити прилику да се изјасни о кривици и изнесе одбрану.
Апелациони суд у Београду је у децембру 2011. године укинио првостепену пресуду којом је девет припадника “Гњиланске групе” било осуђено на 101 годну затвора због убијања и мучења цивила у Гњилану 1999. и наложио поновно суђење.
Tужилаштво за ратне злочине ставља на терет Назифу Хасанију, Ахмету Хасанију, Фатону Хајдарију, Самету Хајдарију, Ферату Хајдарију, Камберу Сахитију, Селимону Садикуу, Агушу Мемишију и Буриму Фазлију да су од почетка јуна до краја децембра 1999. године, сурово, до смрти мучили најмање 80 особа.
Окривљенима Ајдари Фазлији, Алији Реџепу, Шаћири Шаћирију, Муслији Шефкету, Алији Садику, Алији Идризу и Халими Рамадану судило се у одсуству, јер се налазе у бекству и нису доступни државним органима, после чега је поступак против њих био раздвојен.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *