21. mart – PROMOCIJA PROGRAMA ZAŠTO SRBIJA A NE EVROPSKA UNIJA U KRAGUJEVCU

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je  u Kragujevcu da se politika „Evropska unija nema alternativu“ vremenom pretvorila u okoštalu dogmu i nedodirljivu državnu ideologiju.

„Evropsko pitanje ili pitanje Evropske unije je potpuno potisnulo mnogo važnije, srpsko pitanje. Od evropskog pitanja ne vidi se srpsko pitanje, od Evropske unije, ne vidi se Srbija“, rekao je Koštunica na promociji knjige  “Zašto Srbija a ne Evropska unija“.

On je dodao da, kao što je nekada u titoističkoj Jugoslaviji postojao put sa kojeg se nije smelo skrenuti, tako i danas u postkomunističkoj Srbiji postoji jedan drugi evrounijski put sa kojeg se ne sme skreniti.

„Srbija je stara evropska država i nikada u istoriji nije bila niti će biti izvan Evrope, ali se ne sme prenebregnuti razlika između Evrope i EU i evropske birokratije u Briselu. Jedno je Evropa, drugo EU, čak, jedno je današnja EU, a drugo prvobitna EU“, ocenio je on.

Koštunica je naveo da je interes Srbije da kroz razne ugovore razvija ekonomsku saradnju sa Unijom, ali nije interes Srbije da postane član EU.

„U odnosu na EU Srbija treba da bude politički neutralna, kao što u odnosu na NATO treba da bude vojno neutralna“, rekao je lider DSS.

On je dodao da je potrebna ozbiljna rasprava šta privredi Srbije više donosi, politička neutralnost ili članstvo u EU, bez obzira na kosovsko pitanje.

„Politička neutralnost ne predstavlja ni sukob sa EU, ni izolaciju i pasivnost, već joj omogućava da aktivno sarađuje sa svima, a ne da se potčinjava tuđim interesima“, rekao je Koštunica.

Ideja političke neutralnosti je, kako je ocenio, prava osnova za ekonomski oporavak i razvoj zemlje.

„Kad sve sumiramo EU pokušava da nam otme teritoriju, ekonomija ima velike gubitke zbog SSP i treba da se odreknemo još slobodne trgovine sa Rusijom“, naveo je Koštunica i zaključio da „opsednutost“ EU nanosi velike štete zemlji.

„Niko do sada nije platio teritorijom ulazak u EU. Ako su narod i država spremni da se odreknu dela svoje teritorije onda je samo pitanje kako će se i kada uspostavljati novi zahtevi za daljom dezintegracijom države“, rekao je Koštunica.

On je optužio EU da je podstakla donošenje neustavnog statuta Vojvodine kojim se Srbija federalizuje, a dolaze i novi zahtevi iz Brisela, za razbijanjem Srbije.

O knjizi su na tribini u Skupštini grada Kragujevca govorili i Danilo Basta, Radovan Vukadinović i Slobodan Samardžić, koji su ocenili da se Srbija mora okrenuti svetu koji se menja, ali tako da se prvo okrene sebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *