21. март – ПРОМОЦИЈА ПРОГРАМА ЗАШТО СРБИЈА А НЕ ЕВРОПСКА УНИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је  у Крагујевцу да се политика „Европска унија нема алтернативу“ временом претворила у окошталу догму и недодирљиву државну идеологију.

„Европско питање или питање Европске уније је потпуно потиснуло много важније, српско питање. Од европског питања не види се српско питање, од Европске уније, не види се Србија“, рекао је Коштуница на промоцији књиге  “Зашто Србија а не Европска унија“.

Он је додао да, као што је некада у титоистичкој Југославији постојао пут са којег се није смело скренути, тако и данас у посткомунистичкој Србији постоји један други евроунијски пут са којег се не сме скренити.

„Србија је стара европска држава и никада у историји није била нити ће бити изван Европе, али се не сме пренебрегнути разлика између Европе и ЕУ и европске бирократије у Бриселу. Једно је Европа, друго ЕУ, чак, једно је данашња ЕУ, а друго првобитна ЕУ“, оценио је он.

Коштуница је навео да је интерес Србије да кроз разне уговоре развија економску сарадњу са Унијом, али није интерес Србије да постане члан ЕУ.

„У односу на ЕУ Србија треба да буде политички неутрална, као што у односу на НАТО треба да буде војно неутрална“, рекао је лидер ДСС.

Он је додао да је потребна озбиљна расправа шта привреди Србије више доноси, политичка неутралност или чланство у ЕУ, без обзира на косовско питање.

„Политичка неутралност не представља ни сукоб са ЕУ, ни изолацију и пасивност, већ јој омогућава да активно сарађује са свима, а не да се потчињава туђим интересима“, рекао је Коштуница.

Идеја политичке неутралности је, како је оценио, права основа за економски опоравак и развој земље.

„Кад све сумирамо ЕУ покушава да нам отме територију, економија има велике губитке због ССП и треба да се одрекнемо још слободне трговине са Русијом“, навео је Коштуница и закључио да „опседнутост“ ЕУ наноси велике штете земљи.

„Нико до сада није платио територијом улазак у ЕУ. Ако су народ и држава спремни да се одрекну дела своје територије онда је само питање како ће се и када успостављати нови захтеви за даљом дезинтеграцијом државе“, рекао је Коштуница.

Он је оптужио ЕУ да је подстакла доношење неуставног статута Војводине којим се Србија федерализује, а долазе и нови захтеви из Брисела, за разбијањем Србије.

О књизи су на трибини у Скупштини града Крагујевца говорили и Данило Баста, Радован Вукадиновић и Слободан Самарџић, који су оценили да се Србија мора окренути свету који се мења, али тако да се прво окрене себи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *