14. mart – Tadić ignorisao peticiju 70.000 izbeglica

Koalicija udruženja izbeglica zatražila je od predsednika Srbije Borisa Tadića da odgovori javnosti zašto nije podržao peticiju koju je potpisalo 70.000 izbeglih i prognanih za vraćanje oduzetih imovinskih i stečenih prava.

Predsednik Koalicije Miodrag Linta je naveo da su peticijom zatraženi i isti standardi na suđenjima za ratne zločine i konačno rešavanje pitanja nestalih. Koalicija je najavila da će sutra Tadiću predati otvoreno pismo sa zahtevima izbeglica i Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji.

“Sa žalošću moramo konstatovati da Tadić i njegov kabinet nisu smatrali za potrebno da, barem jednom, prime našu delegaciju, niti da pismeno odgovore na barem jedan od 11 dopisa”, naveo je Linta.

Linta je dodao da je Koalicija zato bila prinuđena da se predsedniku Srbije obrati otvorenim pismom.

“U pismu tražimo i da Tadić odgovori javnosti zašto nije podržao našu inicijativu da se otvori suštinski dijalog sa Zagrebom, Sarajevom i Ljubljanom o pronalaženju pravičnog i trajnog rešenja problema oštećenih građana i pravnih lica na temelju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji”, naveo je Linta.

Linta je objasnio da u se tom aneksu jasno navodi da će svim građanima biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31. decembra 1990. godine, i podsetio da je po međunarodnom pravu Bečki sporazum o sukcesiji međudržavni sporazum koji ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona.

“Istog dana Predsednik Srbije Boris Tadić primiće predstavnike Srba iz regiona na sastanak na kojem će ih, prema informacijama iz medija, obavestiti da će biti doneta uredba koja će omogućiti sticanje srpskog državljanstva bez obaveze naplaćivanja takse u visini 120 evra”, naveo je Linta.

Tadić je i predsednik vladajuće Demokratske stranke, a Linta je 11. januara potpisao sporazum o saradnji sa opozicionom Srpskom naprednom strankom. Parlamentarni izbori su zakazani za 6. maj.

Izvor: http://www.vesti-online.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *