13. mart – R. NEDELJKOVIĆ: EULEKS JE NESPOSOBNA MISIJA

Jasna je strategija i politika Euleksa. Njima se žuri pre isticanja mandata, imajući u vidu da je predviđeno da u junu bude smanjen broja službenika, pre svega u oblasti carine i policije. Čak je i šef Euleksa De Marnjak javno pohvalio napredak kosovskih institucija. U mandatu Euleksa nije da tumači dogovore i deli letke. To je još jedan u nizu pokazatelja da Euleks nije statusno neutralan. Euleks treba da obavi prljav posao Prištine, kaže između ostalog u intervjuu za „Pravdu“ Radenko Nedeljković, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.
Izrazili ste zabrinutost i zbog delovanja Kfora?
– Prema najavama pukovnika Konrada, ova misija zadužena za bezbednost i mir na teritoriji Kosova i Metohije pre ili kasnije će zatvoriti alternativne puteve. To bi značilo da se Srbi silom teraju na administrativne prelaze, gde se i dalje nalaze kosovski carinici i policajci. Imam utisak da i Kfor daje doprinos u nasilnom integrisanju severa u tzv. Kosovske institucije i sistem. Međunarodnoj zajednici treba da bude jasno, da ukoliko nastave sa nasilnim akcijama radi integracije, da vrše ne samo pravno nasilje nad Srbima već i nasilnu asimilaciju Srba i da učestvuju u gašenju srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji. Srbi na KiM se u dokumentima tzv. Republike Kosovo vode kao Kosovari i kada je u pitanju državljanstvo i kada je u pitanju nacionalnost. Državljanstvo se stiče rođenjem, poreklom, prijemom i po međunarodnim ugovorima. Ja sam državljanstvo RS stekao rođenjem i poreklom, nisam podneo zahtev za državljanstvo tzv. Države Kosovo, koju zvanični Beograd ne priznaje, ja je ne priznajem, ne postoje međunarodni ugovori između centralne Srbije i Kosova, pa na koji način ja postajem Kosovar?
Optuženi ste da ste samovoljno ugrozili jedinstvo i otpor Srba na severu KiM?
– Kategorija političkih predstavnika koji me optužuju pokazuje da je to deo predizborne kampanje, koju ja shvatam. Nijednog trenutka svojim aktivnostima nisam ugrozio bezbednost severa KiM. Tačno je da sam dao nalog u periodu kada se odlučivalo o statusu kandidata za članstvo u EU, da monitori prođu i da prođu sudije. Sad svi znamo da barikade i referendum severa KiM nisu bili kamen spoticanja za kandidaturu već regionalno predstavljanje Prištine. Tako da su te optužbe po onoj narodnoj „držite lopova“, pre podne malo srbujemo, a popodne se malo družimo na okruglim stolovima sa Slobodanom Petrovićem i Šeholijem. I nisam samo ja optužen, optuženi su predsednici opštine Zvečan i Zubin Potok, da su kooperativni i da su na tajnim sastancima doneli neke odluke, ostajem pri tome da je to deo predizborne kampanje.
Na severu napetost ne prestaje, građani zaustavljaju Euleks, Kfor blokira puteve?
– Euleks je neorganizovana i nesposobna misija koja je izgubila poverenje građana, povlačenjem jednostranih poteza radi zaokruživanja kosovske nezavisnosti. Kap koja je prelila čašu jesu leci obaveštenja. Euleks ne funkcioniše na severu i ne može da funkcioniše. Građani neće granicu između Kosova i centralne Srbije, neće kosovska dokumenta, ovde hoće državu Srbiju, institucije RS jer samo sa našim institucijama možemo da opstanemo. I Kfor i Euleks bi trebalo da se bave bar poznatim izvršiocima krivičnih dela, kao što je ubica Save Mojsića, koji je priveden i nakon nekoliko sati pušten, a ne da tumače dogovore i administrativne prelaze pretvaraju u granične.
Šta je pred severom KiM u narednom periodu, da li će biti izbora?
– Srbi su u više navrata rekli šta misle o izborima koje raspisuje Priština, srpskih lista nije bilo i nije bilo izlaznosti, jednostavno, bojkotovani su. Samo na izborima raspisanim od strane RS građani će uzeti učešće i izabrati legitimne i legalne predstavnike. Rezolucija 1244 je bila na snazi i kada je Priština donela Deklaraciju o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti, pa se Unmik nije oglasio. Kako je postupio tada neka i u ovom trenutku postupi. Već u ponedeljak imamo sastanak sa šefom Unmika i to ćemo mu preneti. Izbore treba održati u celoj pokrajini gde je većinsko srpsko stanovništvo.
Nastavak borbe
Koliko Beograd ima razumevanja?
– Očekujem da će se zvanični Beograd u narednom periodu više posvetiti pažnju KiM, s obzirom na to da je bio opterećen statusom kandidata. Nema niko pravo da se odriče ni prostora ni ljudi. Mi nismo ni kočnica ni prepreka, samo zajedno možemo naći rešenje za opstanak na ovim prostorima. Pritisci će i dalje dolaziti iz Prištine i od međunarodne zajednice, ali naš stav je jasan, nastavljamo borbu koju smo započeli i istrajaćemo u tome.

Autor: Snežana Simić

Izvor: Pravda, Televizija Most

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *