13. март – Р. НЕДЕЉКОВИЋ: ЕУЛЕКС ЈЕ НЕСПОСОБНА МИСИЈА

Јасна је стратегија и политика Еулекса. Њима се жури пре истицања мандата, имајући у виду да је предвиђено да у јуну буде смањен броја службеника, пре свега у области царине и полиције. Чак је и шеф Еулекса Де Марњак јавно похвалио напредак косовских институција. У мандату Еулекса није да тумачи договоре и дели летке. То је још један у низу показатеља да Еулекс није статусно неутралан. Еулекс треба да обави прљав посао Приштине, каже између осталог у интервјуу за „Правду“ Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа.
Изразили сте забринутост и због деловања Кфора?
– Према најавама пуковника Конрада, ова мисија задужена за безбедност и мир на територији Косова и Метохије пре или касније ће затворити алтернативне путеве. То би значило да се Срби силом терају на административне прелазе, где се и даље налазе косовски цариници и полицајци. Имам утисак да и Кфор даје допринос у насилном интегрисању севера у тзв. Косовске институције и систем. Међународној заједници треба да буде јасно, да уколико наставе са насилним акцијама ради интеграције, да врше не само правно насиље над Србима већ и насилну асимилацију Срба и да учествују у гашењу српског идентитета на Косову и Метохији. Срби на КиМ се у документима тзв. Републике Косово воде као Косовари и када је у питању држављанство и када је у питању националност. Држављанство се стиче рођењем, пореклом, пријемом и по међународним уговорима. Ја сам држављанство РС стекао рођењем и пореклом, нисам поднео захтев за држављанство тзв. Државе Косово, коју званични Београд не признаје, ја је не признајем, не постоје међународни уговори између централне Србије и Косова, па на који начин ја постајем Косовар?
Оптужени сте да сте самовољно угрозили јединство и отпор Срба на северу КиМ?
– Категорија политичких представника који ме оптужују показује да је то део предизборне кампање, коју ја схватам. Ниједног тренутка својим активностима нисам угрозио безбедност севера КиМ. Тачно је да сам дао налог у периоду када се одлучивало о статусу кандидата за чланство у ЕУ, да монитори прођу и да прођу судије. Сад сви знамо да барикаде и референдум севера КиМ нису били камен спотицања за кандидатуру већ регионално представљање Приштине. Тако да су те оптужбе по оној народној „држите лопова“, пре подне мало србујемо, а поподне се мало дружимо на округлим столовима са Слободаном Петровићем и Шехолијем. И нисам само ја оптужен, оптужени су председници општине Звечан и Зубин Поток, да су кооперативни и да су на тајним састанцима донели неке одлуке, остајем при томе да је то део предизборне кампање.
На северу напетост не престаје, грађани заустављају Еулекс, Кфор блокира путеве?
– Еулекс је неорганизована и неспособна мисија која је изгубила поверење грађана, повлачењем једностраних потеза ради заокруживања косовске независности. Кап која је прелила чашу јесу леци обавештења. Еулекс не функционише на северу и не може да функционише. Грађани неће границу између Косова и централне Србије, неће косовска документа, овде хоће државу Србију, институције РС јер само са нашим институцијама можемо да опстанемо. И Кфор и Еулекс би требало да се баве бар познатим извршиоцима кривичних дела, као што је убица Саве Мојсића, који је приведен и након неколико сати пуштен, а не да тумаче договоре и административне прелазе претварају у граничне.
Шта је пред севером КиМ у наредном периоду, да ли ће бити избора?
– Срби су у више наврата рекли шта мисле о изборима које расписује Приштина, српских листа није било и није било излазности, једноставно, бојкотовани су. Само на изборима расписаним од стране РС грађани ће узети учешће и изабрати легитимне и легалне представнике. Резолуција 1244 је била на снази и када је Приштина донела Декларацију о једностраном проглашењу косовске независности, па се Унмик није огласио. Како је поступио тада нека и у овом тренутку поступи. Већ у понедељак имамо састанак са шефом Унмика и то ћемо му пренети. Изборе треба одржати у целој покрајини где је већинско српско становништво.
Наставак борбе
Колико Београд има разумевања?
– Очекујем да ће се званични Београд у наредном периоду више посветити пажњу КиМ, с обзиром на то да је био оптерећен статусом кандидата. Нема нико право да се одриче ни простора ни људи. Ми нисмо ни кочница ни препрека, само заједно можемо наћи решење за опстанак на овим просторима. Притисци ће и даље долазити из Приштине и од међународне заједнице, али наш став је јасан, настављамо борбу коју смо започели и истрајаћемо у томе.

Аутор: Снежана Симић

Извор: Правда, Телевизија Мост

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *