09. mart – Srpski manastiri među pet svetih mesta na Mediteranu

BEOGRAD – Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji uvršteni su među pet najvažnijih svetih mesta na Mediteranu i proglašeni za bogomolje od najvećeg značaja uz Jerusalim, Svetu Goru, Meku i Vatikan, pišu “Novosti”.

Odluka o značaju srpskih manastira na Kosovu i Metohini doneta je na skupu pri Evropskoj uniji u Brišelu kome je prisustvovao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, prenosi list.

Barozo je rekao da je “važna potreba posebne zaštite srpskih svetih mesta na Kosovu i da manastiri treba da budu izvorište međukulturnog dijaloga, a ne konflikta”.

“Novosti” navode da će, po završetku analize i prateće studije, biti doneta međunarodna deklaracija kojom će se precizirati stepen zaštite srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Insistirao sam na tome da u pogledu pravne zaštite treba razdvojiti mesta koje imaju ‘prijateljsko okruženje’, poput Svete Gore, Vatikana i Meke i ona koja se nalaze u latentnoj opasnosti kao što su Jerusalim i Kosovo”, rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Sima Avramović koji je učestvovao na tom skupu u Briselu.

Avramović je ocenio da je “glavni uspeh u tome što bi se srpske svetinje na Kosovu i Metohiji našle uz Jerusalim i dobile dodatnu garanciju za budućnost srpskog identiteta tamo”.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. SRPSKI NAROD je najbolji zaštitnik svojih crkava i manastira na Kosmetu! Zašto srpski pretstavnici (Srbija) na medjunarodnim skupovima ne traže, PRVO, deblokiranje uzurpiranog crkvenog i manastirskog zemljišta od strane albanskih muslimanskih separatista; DRUGO, naseljavanje i povratak proteranih Srba u crkvenim i manastirskim zonama kao najboljih čuvara i branioca Srpskog identiteta i prostora??? Svako drugo rešenje je perfidna politika u cilju “islamizacije Kosmeta” i odumiranje Srpsko-pravoslavnih svetinja!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *