03. mart – OBRAĆANJE VOJISLAVA KOŠTUNICE NA PREDSTAVLJANJU PROGRAMA RAZVOJA SRBIJE 2012–2017.

Poštovani prijatelji,

Demokratska stranka Srbije je stranka načela, stranka jasnog političkog programa, stranka koja ima ekonomski program razvoja Srbije. Mi smo, dakle, stranka koja zastupa ideje, načela i politiku koje su u najboljem i najdubljem nacionalnom, državnom i ekonomskom interesu Srbije. Obećali smo da ćemo na izborima pred građane izaći i sa političkim i sa ekonomskim programom, kako bi svaki građanin sa punim poverenjem mogao da glasa za DSS, dobro znajući i za koju politiku glasa, i dobro znajući da je njegov glas siguran jer će DSS dosledno sprovoditi svoju politiku ekonomskog razvoja zemlje i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

I evo danas smo se okupili kako bi javnosti predstavili Program razvoja Srbije 20122017. Umesto prazne priče o kandidaturi, umesto neprestanih moljakanja da Brisel udeli donacije Srbiji, umesto maštanja kako ćemo u Evropskoj uniji jednoga lepoga dana svi živeti na visokoj nozi a da još i niko ništa ne radi, dakle umesto svih tih površnih demagoških priča Demokratska stranka Srbije je napravila sveobuhvatan i dugoročan program razvoja Srbije. Ovaj program se ne zasniva na  trošnim temeljima, ne zasniva se na tuđoj pomoći, niti ovaj program obmanjuje građane kako ćemo preko noći izgraditi kule i gradove i kako će poteći med i mleko.Program razvoja Srbije utemeljen je na ideji da Srbija od svog rada, svojim snagama, svojim trudom može da pokrene i obezbedi normalan razvoj zemlje. U osnovi Programa razvoja Srbije nalazi se suština naše politike da samo kao politički neutralna država, dakle kao država koja polazi od svojih ekonomskih, nacionalnih i državnih interesa, možemo obezbediti sigurnu budućnost, i možemo osigurati razvoj zemlje koji omogućava normalan život od svoga rada.

Mi smo videli ovih dana na koji način sadašnja vlast sa svojom politikom da EU nema alternativu završava svoj mandat. Pune tri godine vlast je tvrdila kako su Kosovo i EU odvojena pitanja, da bi se ispostavilo da je najvažniji uslov za dobijanje kandidature da se prizna Kosovo sa zvedicom. Prvo je sadašnja vlast priznala Euleks sa šest tačaka, da bi na kraju zarad kandidature dogurala do priznanja Kosova sa zvedicom. Svi dobro znamo, da sada ne nabrajamo, šta se sve dešavalo između priznavanja Euleksa sa šest tačaka do priznanja Kosova sa zvedicom. I dok je vlast na ovom putu od Euleksa do Kosova sa zvedicom postupno razgrađivala državu Srbiju, istovremeno je urušavana i srpska privreda, a građani su dovedeni do teškog i gotovo nepodnošljivog stanja. Sada najnovije obećanje vlasti glasi kako će dobijanje kandidature omogućiti ekonomski prosperitet Srbije. Ništa, dakle, drugo po obećanju vlasti ne može doneti oporavak srpske privrede, nego baš nastavak ovog puta bez alternative na kome smo dovedeni u bezizlaznu situaciju. Na evropskom putu bez alternative privreda Srbije već četiri godine neprestano propada, ali evo novog obećanja vlasti da će tek sada kada joj  je Brisel udelio kandidaturu krenuti na bolje.

Pa dobro, hajde da onda vidimo da li Srbiji i njenoj privredi oporavak može da donese kandidatura, ili je oporavak privrede moguć na osnovu programa Demokratske stranke Srbije za razvoj Srbije od 2012. do 2017. godine. Da Evropska unija nije udelila sadašnjoj vlasti kandidaturu kao poklon za priznanje Kosova sa zvedicom, vlast je mogla da kaže da eto propadamo jer Srbija nije još uvek postala kandidat. Ali, koje će sada biti opravdanje vlasti kada se i posle kandidature još jače nastavi propadanje privrede i još više pojačaju pritisci da se zaokruži država koja se zove Kosovo sa zvedicom. Srpska privreda od kandidature neće imati nikakvu korist, nego naprotiv povećavaće se šteta koju naša zemlja trpi od SSP koji je potpisan sa EU. Horsko pevanje o koristi kandidature neće uticati na to ni da makar jedan evro uđe u Srbiju. Ko će biti odgovoran i na koga će se svaljivati krivica kada za mesec dana, kada za dva meseca, kada za pola godine, za godinu dana bude sve gore i gore? Sa ovakvim stanjem u Evropskoj uniji, i sa ovakvim stanjem u evrozoni, sasvim je izvesno da evropske integracije i kandidatura Srbiji donese samo štetu i na privrednom i na političkom planu.

Nije mala simbolika da je na dan kada je EU udelila vlastima kandidaturu dinar pao na svoj istorijski minimum u odnosu na evro. Dobro treba da zapamtimo ovu simboliku, pa kada srpskoj privredi na evropskom putu bude još gore, kada se još preduzeća zatvori, kada još radnika ostane bez posla, kada se još više plate smanje, da konačno postavimo sebi pitanje kako je to moguće da uporno radimo na svoju štetu. Imamo pred sobom sliku Grčke, koja nije kandidat već članica EU. I ne samo sliku Grčke, već vidimo da kriza koja je pogodila Grčku već kuca na vrata mnogih država EU. Kada uzmemo papir i olovku i izračunamo šta je sve Srbija izgubila na evropskom putu u poslednje četiri godine, i kada je reč o Kosovu i kada je reč o privredi, i kada je reč o daljim pretnjama za urušavanje ustavnog poretka, onda nam zdrav razum nalaže da pronađemo drugi i bolji put kako bi opstali i normalno razvijali zemlju.

Demokratska stranka Srbije građane poziva da zajedno okrenemo novi list, da stavimo tačku na dalje urušavanje zemlje, a to je moguće samo ako se uspostavi nova politika. To je moguće ako nova Skupština i nova Vlada proglase političku neutralnost Srbije. Mi smo izneli naš politički program u knjizi Zašto Srbija a ne Evropska unija, i na građanima je da na izborima kažu svoj sud o političkoj neutralnosti Srbije. Na osnovu ideje političke neutralnosti Srbije, izrađen je i ekonomski Program razvoja Srbije od 2012. do 2017godine. Srbija kao politički neutralna država vodila bi i ekonomsku politiku koja je saglasna ideji neutralnosti. Reč je o politici razvijene ekonomske saradnje sa svim državama na obostrano korisnoj osnovi. Kao politički neutralna država Srbija može da ima razvijenu ekonomsku saradnju sa EU koja je u našem interesu, a ne da kao sada sprovodi SSP koji nanosi ozbiljnu štetu našoj privredi. Kao politički neutralna država Srbija može da još više unapređuje ekonomsku saradnju sa Rusijom, dok bi u slučaju da naša zemlja nastavi evropske integracije bio ukinut sporazum o slobodnoj trgovini koji sa Rusijom ima potpisan samo Srbija.

O najvažnijim tačkama Programa razvoja Srbije detaljnije će vas upoznati potpredsednik DSS i predsednik Ekonomskog saveta Nenad Popović. U našem programu posebna pažnja posvećena je poljoprivredi kao najvećoj izvoznoj šansi Srbije, a sam Bog nam je dao i zemlju i najbolje uslove da prehranimo i sebe i druge. Ako smo politički neutralna država sudbina razvoja poljoprivrede je u našim rukama, a ako se nastave evropske integracije sledi liberalizacija spoljne trgovine koja može da nanese nesaglediv udarac srpskoj poljoprivredi. Energetika i elektroprivreda su takođe važni aduti srpske privrede koji se mogu iskoristiti ako smo politički neutralna država. Naš program govori o novoj industrijalizaciji, koja otvara nova radna mesta, izlaže ideju o očuvanju i razvoju velikih privrednih sistema, i određuje formiranje interventnih fondova za pomoć preduzećima koja su zahvaćena krizom. Naravno, da nema ni razvoja privrede ni uspešne države ukoliko se ne izgradi nova infrastuktura, ako ne premrežimo celu zemlju savremenim putevima.

Poštovani prijatelji, jasno je da je pravac ekonomske politike predodređen strateškim političkim izborom da li će Srbija proglasiti političku neutralnost ili će nastaviti dosadašnjim putem bez alternative u EU. O tome će poslednju reč na izborima dati građani, ali se može i desiti da zbog duboke unutrašnje krize koja potresa Evropsku uniju i sama EU se na takav način preuredi da tu više ne bude mesta za Srbiju. U svakom slučaju jedno je izvesno. Srbija može da napreduje, Srbija može da se razvija, Srbija može da izađe iz krize samo ukoliko promeni dosadašnju politiku i ako se okrene sama sebi i svojim interesima. Program razvoja Srbije od 2012. do 2017. godine moguće je sprovesti na temeljima nove politike neutralnosti, jer on ne počiva na donacijama EU, on se ne zasniva na praznoj priči o blagodetima kandidature, nego je zasnovan na ozbiljnom poslu i velikom trudu koji može samo politički neutralna Srbija da obavi u interesu svojih građana i u interesu srpske države.

Na ovaj način Demokratska stranka Srbije je ispunila svoju dužnost da građanima pre svega saopšti istinu o pravim problemima i iskušenjima pred kojima se zemlja nalazi i na osnovu ove istine iznese politički i ekonomski program koji omogućava sigurnu budućnost Srbije. Ja nimalo ne sumnjam u to da će politika sadašnje vlasti da EU nema alternativu obećati građanima neuporedivo ili deset puta više nego što to nudi politika neutralnosti. Ali zato podsećam da je Demokratska stranka Srbije razumnom politikom obezbedila da Srbija proglasi vojnu neutralnost i tako do sada sprečila ulazak naše zemlje u NATO, a samim tim sprečila da naši vojnici ginu širom sveta zarad tuđih interesa. Ako proglasimo i političku neutralnost pred Srbijom će se otvoriti široke mogućnosti ekonomskog razvoja i utvrdićemo čvrst bedem za odbranu naših državnih i nacionalnih interesa. Možda je to malo u odnosu na obećanja evropske Srbije, ali sam sasvim siguran da je to saglasno interesima srpskog naroda, saglasno našoj istoriji, saglasno državnim interesima i saglasno postupno boljem i normalnom životu građana Srbije.

Živela Srbija.

Izvor: http://dss.rs/

5 komentara

  1. Veoma trezveno gos, Koštunica obraća se biračima Države Srbije.
    Pitanje je daliče štampa i televizija taj ekonomski progam pravilno prikazati u svojim komentarima.DSS je izašao iz senke
    pokazao je svoje znanje i želju da pomogne prevareno narodu
    Države Srbije.Oni pozivaju biračko telo da na vreme shvati pogubnu politiku koju je vodio prospski sa koalicijom koju su
    sastavili Ambasadori NATO Imperije.Znaju Rodoljubi Srbije da je
    naš nacionalni zadatak saradnje sa Istokom i Zapadom i svima
    onima gde se nađe ekonomski interes u privredi postoji stalna
    borba i za opstanak i ekonomsko snaženje nismo nepismeni i nismo
    leni što poneki put FRAU Merkel za neke narode voli da kaže.
    Srbija bila je snažna kada je vodila računa o svojoj Državi.
    Na biračima je da prepoznaju istinu a ne lažna obećanja u to
    treba verovati i svako dnevno se boriti za svaki glas za SPAS
    SRBIJE!!!

  2. Pozdravljan gosp. dr. Vojislava Kostunicu i svaka mu je na mestu. Danas sam bas bio u Sava Centru da nesto pametno cujem. Svaka mu je kao Njegoseva. A Bogami i gospodin Popovic dobro govori i ima najbolje namere da nas izvuku iz ovog cor-sokaka. Od nas sada zavisi sta ce mo, dali smo zaista prepoznali sta nam je bolje za buducnost nase dece, demagogija ove vladajuce koalicije, ili znalacko zalaganje DSS. Zato predlazem da svi ozbiljni ljudi koji misle na buducnost dece da glasaju za DSS. Onda cemo polako sve ispraviti. Ako ne? Neka nam je sam Gospod Bog u pomoc!!!

  3. KOSTUNICA je apsolutno u pravu. Da li je to dovoljno? Najveci broj medija , drzi Tadic. Svi znamo sta ce reci i sa kojim argumentima ce izaci Tadic. Strah me je one GEBELSOVE ” DESET PUTA PONOVLJENA LAZ, JEDANESTI PUT POSTAJE ISTINA”. Najvise se bojim glasaca koji ne CITAJU, nego samo gledaju TV.Ova VLADA i ovaj PREDSJEDNIK vec su odavno presli sve granice dobrih namjera naspram drzave koju vode i odavno su usli U CISTU IZDAJU zarad tudjih i licnih interesa. Od strane svih onih koji VOLE SRBIJU jos nije bilo NI PRIBLIZNO ADEKVATNE REAKCIJE!!

  4. Za SRPSTVO i SRBIJU,SRBINOV je ZAVET da zivi u SLOBODI,a kad je izgubi de se BORI za NJU…BRATE SRBINE jos SPAVAS-BUDI SE.

  5. Sada je valjda svakom Srbinu, a i ostalim državljanima Srbije jasno da jedino sa Koštunicom možemo ostati i opstati svoji i na svome, a da opet ostanemo demokrate, legalisti i evropljani( sa malim slovom da bi se razlikovao od EU Evrope)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *