„Nek počne GMO žetva“

Piše Mara Knežević Kern

Na osnovu najnovijih dokumenata procurelih iz Vikiliksa upravo se odigrava poslednji čin GMO drame: suočene sa sve intenzivnijom anti-GMO kampanjom SAD su započele agresivno zastrašivanje vlada zemalja koje odbijaju „Monsantovu“ genetski modifikovanu hranu, otvoreno im preteći trgovinskim ratom…

 

U strahu pred rastućom klimom nepoverenja učesnici bioteh finansijskog poduhvata veka zbijaju redove, pokušavajući da uz pomoć preletača – „revolving dor“ kadrova – ojačaju spregu proizvođač-država-institucije sistema. Novinar Antonio Gućardi iznosi detalje najnovijeg „kadrovskog skandala“, vezanog za ulogu Majkla Tejlora  – čoveka koji (po direktivi) preko noći iskače iz „Monsanta“ da bi uskočio u državnu ustanovu za bezbednost ishrane (FDA), za koju je već radio pre prelaska u „Monsanto“… i tako ukrug! sve do pozicije Obaminog izabranika za brigu o zdravlju nacije. Ova Tejlorova pozicija će omogućiti „Monsantu“ da u tišini i legalno sprovede politiku koja mu odgovara, a njegovi proizvodi će i dalje biti iznošeni na američko tržište bez ikakve provere bezbednosti. „To je kao da ste poverili teroristi sektor za državnu bezbednost“, kaže Gućardi, iznoseći podatke o enormnim sredstvima uloženom za lobiranje „Monsantovih“ GM proizvoda i pratećeg seta pesticida, što mu je omogućilo da zahvati 90 odsto svetskog tržišta.

KAZNA ZA NEPOSLUŠNE
Džefri Smit, autor jedne od najznačajnijih knjiga o pravoj prirodi genetski modifikovane hrane – „Seme prevare“ („Seed of Deception“) otkriva da je uticaj bioteh industrije u vladi počeo da se realizuje od 25. maja 1992. godine: „Tog dana je Den Kvel, potpredsednik u Bušovoj administraciji, prvi put javno govorio o novom kursu vlade prema GMO, najavljujući ‘reforme koje će ubrzati i pojednostaviti proces poboljšanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i uvesti biotehnologiju u proces prerade hrane, pod istim uslovima kao i ostali proizvodi, bez sputavanja nepotrebnim regulativama’“.
Među evropskim zemljama prva se na meti našla Francuska, posle pokušaja da zabrani jednu od „Monsantovih“ GM sorti kukuruza. Vikiliks je objavio izjavu američkog ambasadora u Francuskoj Krega Stepltona iz 2007. godine, u kojoj otvoreno preti EU i „anti-GMO“ zemljama: „Kazna mora biti na duže staze, s obzirom na to da ne možemo očekivati brzu pobedu… Ona će pomoći da EU shvati da je to u njenom interesu, što će pomoći jačanju probioteh glasova“. Pritisci se vrše i na Vatikan, kada je papa izjavio da „GMO hrana proizvodi novu formu robovlasništva“, dok je katolička Španija prihvatila ulogu Monsantovog lobiste, ubeđujući javnost da je budućnost uz GMO bez alternative.
Nemački aktivisti iz „Prijatelja Zemlje“ („Friends of the Earth“) upozoravaju na zabrinjavajuću količinu mleka i mlečnih proizvoda zagađenih GM tehnologijom. GM soja se uvozi iz Južne Amerike, a farmeri (ne znajući) ovu hranu daju životinjama. Postoje nagoveštaji da su Nemci odlučili da genetski modifikovana hrana više nije dobrodošla. Tome u prilog govori podatak da nemački hemijski gigant BASF zatvara biotehnološki sektor u Nemačkoj, uzdrman odbijanjem poljoprivrednika da koriste njihove proizvode. Organik farmer Dieter Rener smatra da je veliki korak ka osvešćenju došao u poslednjem trenutku: „Oni nam govore da bi trebalo da koegzistiramo i da svaki farmer treba da odluči kakvo će seme posejati. Problem je što ‘slobodan izbor’ podrazumeva uništavanje organske proizvodnje. Njihova polja zagađuju organske useve i to će biti kraj organske proizvodnje u Nemačkoj… Bitka protiv njih je tek počela“.
Džefri Smit je u Americi poveo Kampanju za zdraviju ishranu, sa željom da povrati pravo kupaca na slobodan izbor i da zaustavi eksperimente sa genetskim inženjeringom. Smit knjigom „Genetski rulet“ doprinosi informisanju javnosti, nabrajajući 65 zdravstvenih rizika kojima su američki potrošači svakodnevno izloženi. Prilikom nedavnog obraćanja publici Džefri je doneo „radosnu vest“: „Uspeli smo da izbacimo ‘Monsantov’ hormon rasta rBGH! ‘Volmart’, ‘Kroge’, ‘Starbuks’ i oko 40 najvećih mlekara je odbilo upotrebu rBGH hormona. ‘Monsanto’ je shvatio da je vreme tretiranja krava ovim hormonom prošlo. Dokazali smo da je dovoljan i mali broj informisanih ljudi da promeni velike stvari, a pre svega navike potrošača. A statistika govori da bi 55 odsto Amerikanaca odbilo da kupi proizvode na kojima je označeno da su na bilo koji način tretirani genetskim inženjeringom“.

GMO RAJ NA HAITIJU

[restrictedarea]

Havaji su već tri decenije ogledno dobro bioteh menadžera, u čije džepove se slivaju ogromna sredstva za obrazovanje GMO-frendli kadrova: „UH ‘Manoa’ je primila 500.000 dolara za organizaciju rada ‘Monsanto risrč felous fonda’, a dobitnici stipendije biće edukovani za buduće lidere i promotere poljoprivrede bazirane na GMO. Filantropske ruke ‘Monsanta’ su dale 20.000 dolara ‘Tropikal agrikulčr end hjuman risorsu’ (TAHR) da ga ulože u obrazovni centar u kojem bi učenici bili obučavani u oglednim laboratorijama ‘Monsanta’, učestvujući u izdvajanju DNK iz uzoraka voća!“ Havaji su nekad uzgajali i prerađivali 60 odsto sopstvene hrane, a proizvodnja mleka je do 1982. godine zadovoljavala potrebe stanovništva. Vremenom su pozatvarane lokalne mlekare, da bi do 2008. godine stanovništvo bilo dovedeno do potpune zavisnosti od uvoza.
U ovom ratu bez granica i najmanja pobeda ima dalekosežne posledice. Ohrabreni ishodom maratonskog procesa „farmer protiv ‘Monsanta’“, u kojem je sud presudio u korist zemljoradnika iz Minesote, nateravši Golijata da prvi put u istoriji plati odštetu „zbog zagađivanja susedne njive GM semenom“, anti-GMO pokret Havaja zakazao je proteste za 21. februar , a primer Kostarike i Perua, koji su „Monsantu“ pokazali vrata, daje nadu da koncern nije neranjiv.
„Monsanto“ u Indiji posluje od 1940. godine (preko firme „Mahiko Monsant“) , a najznačajniji marketinški potez je uvođenje GM pamuka – „bolgard“ – koji bi trebalo da u potpunosti potisne domaći pamuk sa tržišta. Svestan da indijski seljak više neće da prihvati bioteh inovacije, „Monsanto“ je primenio novi trik: seljacima podmeće GM pamuk bez njihovog znanja.
Na „Monsantov“ patetičan slogan „Nek počne žetva“ („Let The Harvest Begin“) indijski pokret  „Karnataka stejt farmers asociejšn“ (KRRS) odgovorio je sledećim proglasom: „Danas šaljemo veoma jasnu poruku svima koji su investirali u ‘Monsanto’, u Indiji i van nje, da povuku svoj novac pre nego što ga pretvorimo u pepeo!“ Akcija paljenja oglednih polja „Monsantovih“ GMO useva započela je novembra 1998. godine u provinciji Sindanor, kada su aktivisti KRRS-a (učlanjeno deset miliona poljoprivrednika) zapalili prvo ogledno imanje. Ovo je pokrenulo talas revolta u Indiji, a seljaci su nosili transparente s porukom „Spalimo ‘Monsanto’“. Pokret „’Monsanto’ napusti Indiju“ („’Monsanto’ Quit India“), osnovan 1998. godine, nadovezuje se na tradiciju iz kolonijalnog vremena, kada je Gandi rekao Britancima: „Napustite Indiju“. Osim akcije štampanja desetine hiljada dopisnica sa ovom porukom, poslatih na adresu „Monsanta“ u Ilinois, ekstremni aktivisti su pribegli i kidnapovanju lokalnih distributera GM semena.

NAJAMNICIMA PROTIV NARODA
Zabrinjavajuću vest o „Monsantovom“ najnovijem „poslovnom“ potezu, koji na čitav problem baca novo svetlo, odnosi se na unajmljivanje plaćeničke privatne vojske kompanije „Blekvoter“ za obračun sa protivnicima GMO.
Podatke o profilu i pozadini ove privatne agencije za usluge „obezbeđenja“ objavio je američki novinar Džeremi Šahil (Jeremy Scahill) u bestseleru „Blekvoter: uspon najmoćnije svetske plaćeničke armije“ („Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army“): „Unajmljivanje armije plaćenika i bivših agenata CIA-e je smrtno ozbiljan posao zaštite smrtonosnih proizvoda. Ovaj ugovor još više ocrnjuje kompaniju, koja nam je donela ‘Agent Oranž’, PCB, rBST, DDT, aspartam i sad naoružane ubice“. Šahil iznosi cifre koje je „Monsanto“ uplatio „Blekvoter“ kompaniji, koja je 2009. godine promenila ime u „Xe“, ne bi li zametnula krvavi trag ostavljen u Iraku (iz kojeg je bila isterana).
Posle zemljotresa koji je pogodio Haiti, „Seljački pokret papaja“ je demonstrirao protiv „Monsanta“, tražeći podršku vlade za očuvanje lokalnih sorti semena. Pobuna je nastala posle saznanja da je „poklon“ u semenu dobijenom od „Monsanta“ sadržao 505 tona semena obloženog toksičnom hemikalijom, zabranjenom u Americi od strane EPA. Seljaci su deo semena zapalili, nastavljajući akciju protiv „smrtonosnog plana“ –  kako su nazvali potez donatora.
Kriza nazvana „GM genocid“ je dobila medijsku pažnju tek posle izjave princa Čarlsa da je pitanje GMO sada „globalno moralno pitanje“, apelujući da se bioteh pohod zaustavi. Svojim javnim nastupom u Delhiju razbesneo je neke političare i sve one koji su investirali u biotehnološku industriju, a naročito im je zasmetala njegova tvrdnja da „tragični broj samoubistava malih indijskih farmera ima korene u neuspehu GM useva“.Tom prilikom Čarls je osnovao Fondaciju „Bhumi Vardan“, koja promoviše organske useve umesto GM.
Zanimljiv podatak o odnosu „Monsanta“ prema „GMO u sopstvenoj kući“ iznela je Karolin Džekobson iz „Grinpisa“. Ona se poziva na otkriće „Prijatelja Zemlje“, da je „Monsanto“ sa menija u kantini za svoje službenike izbacio jela koja sadrže GM soju i kukuruz.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. Ispravno je “Seeds of Deception”, a ne “Seed of Deception”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *