„Нек почне ГМО жетва“

Пише Мара Кнежевић Керн

На основу најновијих докумената процурелих из Викиликса управо се одиграва последњи чин ГМО драме: суочене са све интензивнијом анти-ГМО кампањом САД су започеле агресивно застрашивање влада земаља које одбијају „Монсантову“ генетски модификовану храну, отворено им претећи трговинским ратом…

 

У страху пред растућом климом неповерења учесници биотех финансијског подухвата века збијају редове, покушавајући да уз помоћ прелетача – „револвинг дор“ кадрова – ојачају спрегу произвођач-држава-институције система. Новинар Антонио Гућарди износи детаље најновијег „кадровског скандала“, везаног за улогу Мајкла Тејлора  – човека који (по директиви) преко ноћи искаче из „Монсанта“ да би ускочио у државну установу за безбедност исхране (ФДА), за коју је већ радио пре преласка у „Монсанто“… и тако укруг! све до позиције Обаминог изабраника за бригу о здрављу нације. Ова Тејлорова позиција ће омогућити „Монсанту“ да у тишини и легално спроведе политику која му одговара, а његови производи ће и даље бити изношени на америчко тржиште без икакве провере безбедности. „То је као да сте поверили терористи сектор за државну безбедност“, каже Гућарди, износећи податке о енормним средствима уложеном за лобирање „Монсантових“ ГМ производа и пратећег сета пестицида, што му је омогућило да захвати 90 одсто светског тржишта.

КАЗНА ЗА НЕПОСЛУШНЕ
Џефри Смит, аутор једне од најзначајнијих књига о правој природи генетски модификоване хране – „Семе преваре“ („Seed of Deception“) открива да је утицај биотех индустрије у влади почео да се реализује од 25. маја 1992. године: „Тог дана је Ден Квел, потпредседник у Бушовој администрацији, први пут јавно говорио о новом курсу владе према ГМО, најављујући ‘реформе које ће убрзати и поједноставити процес побољшања квалитета пољопривредних производа и увести биотехнологију у процес прераде хране, под истим условима као и остали производи, без спутавања непотребним регулативама’“.
Међу европским земљама прва се на мети нашла Француска, после покушаја да забрани једну од „Монсантових“ ГМ сорти кукуруза. Викиликс је објавио изјаву америчког амбасадора у Француској Крега Степлтона из 2007. године, у којој отворено прети ЕУ и „анти-ГМО“ земљама: „Казна мора бити на дуже стазе, с обзиром на то да не можемо очекивати брзу победу… Она ће помоћи да ЕУ схвати да је то у њеном интересу, што ће помоћи јачању пробиотех гласова“. Притисци се врше и на Ватикан, када је папа изјавио да „ГМО храна производи нову форму робовласништва“, док је католичка Шпанија прихватила улогу Монсантовог лобисте, убеђујући јавност да је будућност уз ГМО без алтернативе.
Немачки активисти из „Пријатеља Земље“ („Friends of the Earth“) упозоравају на забрињавајућу количину млека и млечних производа загађених ГМ технологијом. ГМ соја се увози из Јужне Америке, а фармери (не знајући) ову храну дају животињама. Постоје наговештаји да су Немци одлучили да генетски модификована храна више није добродошла. Томе у прилог говори податак да немачки хемијски гигант БАСФ затвара биотехнолошки сектор у Немачкој, уздрман одбијањем пољопривредника да користе њихове производе. Органик фармер Диетер Ренер сматра да је велики корак ка освешћењу дошао у последњем тренутку: „Они нам говоре да би требало да коегзистирамо и да сваки фармер треба да одлучи какво ће семе посејати. Проблем је што ‘слободан избор’ подразумева уништавање органске производње. Њихова поља загађују органске усеве и то ће бити крај органске производње у Немачкој… Битка против њих је тек почела“.
Џефри Смит је у Америци повео Кампању за здравију исхрану, са жељом да поврати право купаца на слободан избор и да заустави експерименте са генетским инжењерингом. Смит књигом „Генетски рулет“ доприноси информисању јавности, набрајајући 65 здравствених ризика којима су амерички потрошачи свакодневно изложени. Приликом недавног обраћања публици Џефри је донео „радосну вест“: „Успели смо да избацимо ‘Монсантов’ хормон раста rBGH! ‘Волмарт’, ‘Кроге’, ‘Старбукс’ и око 40 највећих млекара је одбило употребу rBGH хормона. ‘Монсанто’ је схватио да је време третирања крава овим хормоном прошло. Доказали смо да је довољан и мали број информисаних људи да промени велике ствари, а пре свега навике потрошача. А статистика говори да би 55 одсто Американаца одбило да купи производе на којима је означено да су на било који начин третирани генетским инжењерингом“.

ГМО РАЈ НА ХАИТИЈУ

[restrictedarea]

Хаваји су већ три деценије огледно добро биотех менаџера, у чије џепове се сливају огромна средства за образовање ГМО-френдли кадрова: „УХ ‘Маноа’ је примила 500.000 долара за организацију рада ‘Монсанто рисрч фелоус фонда’, а добитници стипендије биће едуковани за будуће лидере и промотере пољопривреде базиране на ГМО. Филантропске руке ‘Монсанта’ су дале 20.000 долара ‘Тропикал агрикулчр енд хјуман рисорсу’ (ТАХР) да га уложе у образовни центар у којем би ученици били обучавани у огледним лабораторијама ‘Монсанта’, учествујући у издвајању ДНК из узорака воћа!“ Хаваји су некад узгајали и прерађивали 60 одсто сопствене хране, а производња млека је до 1982. године задовољавала потребе становништва. Временом су позатваране локалне млекаре, да би до 2008. године становништво било доведено до потпуне зависности од увоза.
У овом рату без граница и најмања победа има далекосежне последице. Охрабрени исходом маратонског процеса „фармер против ‘Монсанта’“, у којем је суд пресудио у корист земљорадника из Минесоте, натеравши Голијата да први пут у историји плати одштету „због загађивања суседне њиве ГМ семеном“, анти-ГМО покрет Хаваја заказао је протесте за 21. фебруар , а пример Костарике и Перуа, који су „Монсанту“ показали врата, даје наду да концерн није нерањив.
„Монсанто“ у Индији послује од 1940. године (преко фирме „Махико Монсант“) , а најзначајнији маркетиншки потез је увођење ГМ памука – „болгард“ – који би требало да у потпуности потисне домаћи памук са тржишта. Свестан да индијски сељак више неће да прихвати биотех иновације, „Монсанто“ је применио нови трик: сељацима подмеће ГМ памук без њиховог знања.
На „Монсантов“ патетичан слоган „Нек почне жетва“ („Let The Harvest Begin“) индијски покрет  „Карнатака стејт фармерс асоциејшн“ (КРРС) одговорио је следећим прогласом: „Данас шаљемо веома јасну поруку свима који су инвестирали у ‘Монсанто’, у Индији и ван ње, да повуку свој новац пре него што га претворимо у пепео!“ Акција паљења огледних поља „Монсантових“ ГМО усева започела је новембра 1998. године у провинцији Синданор, када су активисти КРРС-а (учлањено десет милиона пољопривредника) запалили прво огледно имање. Ово је покренуло талас револта у Индији, а сељаци су носили транспаренте с поруком „Спалимо ‘Монсанто’“. Покрет „’Монсанто’ напусти Индију“ („’Monsanto’ Quit India“), основан 1998. године, надовезује се на традицију из колонијалног времена, када је Ганди рекао Британцима: „Напустите Индију“. Осим акције штампања десетине хиљада дописница са овом поруком, послатих на адресу „Монсанта“ у Илиноис, екстремни активисти су прибегли и киднаповању локалних дистрибутера ГМ семена.

НАЈАМНИЦИМА ПРОТИВ НАРОДА
Забрињавајућу вест о „Монсантовом“ најновијем „пословном“ потезу, који на читав проблем баца ново светло, односи се на унајмљивање плаћеничке приватне војске компаније „Блеквотер“ за обрачун са противницима ГМО.
Податке о профилу и позадини ове приватне агенције за услуге „обезбеђења“ објавио је амерички новинар Џереми Шахил (Jeremy Scahill) у бестселеру „Блеквотер: успон најмоћније светске плаћеничке армије“ („Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army“): „Унајмљивање армије плаћеника и бивших агената ЦИА-е је смртно озбиљан посао заштите смртоносних производа. Овај уговор још више оцрњује компанију, која нам је донела ‘Агент Оранж’, ПЦБ, рБСТ, ДДТ, аспартам и сад наоружане убице“. Шахил износи цифре које је „Монсанто“ уплатио „Блеквотер“ компанији, која је 2009. године променила име у „Xе“, не би ли заметнула крвави траг остављен у Ираку (из којег је била истерана).
После земљотреса који је погодио Хаити, „Сељачки покрет папаја“ је демонстрирао против „Монсанта“, тражећи подршку владе за очување локалних сорти семена. Побуна је настала после сазнања да је „поклон“ у семену добијеном од „Монсанта“ садржао 505 тона семена обложеног токсичном хемикалијом, забрањеном у Америци од стране ЕПА. Сељаци су део семена запалили, настављајући акцију против „смртоносног плана“ –  како су назвали потез донатора.
Криза названа „ГМ геноцид“ је добила медијску пажњу тек после изјаве принца Чарлса да је питање ГМО сада „глобално морално питање“, апелујући да се биотех поход заустави. Својим јавним наступом у Делхију разбеснео је неке политичаре и све оне који су инвестирали у биотехнолошку индустрију, а нарочито им је засметала његова тврдња да „трагични број самоубистава малих индијских фармера има корене у неуспеху ГМ усева“.Том приликом Чарлс је основао Фондацију „Бхуми Вардан“, која промовише органске усеве уместо ГМ.
Занимљив податак о односу „Монсанта“ према „ГМО у сопственој кући“ изнела је Каролин Џекобсон из „Гринписа“. Она се позива на откриће „Пријатеља Земље“, да је „Монсанто“ са менија у кантини за своје службенике избацио јела која садрже ГМ соју и кукуруз.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Исправно је “Seeds of Deception”, а не “Seed of Deception”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *