19. februar – Srbi i sneg blokiraju puteve ka Brnjaku i Jarinju

LEPOSAVIĆ – Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova i dalje su u blokadi, zbog neočišćenog snega i barikada koje su Srbi postavili ispred ova dva prelaza na teritoriji centralne Srbije.
Na sever Kosova iz pravca Raške i Ribarića i obrnuto dolazi se i dalje zaobilaznim putevima, koji su izuzetno loši, a neočišćen je i sneg na delu magistralnog puta Raška -Leposavić između Rudnice i Jarinja.
Pripadnici KFora su pre dva dana uklonili barikadu koja se nalazila u njihovoj zoni odgovornosti, tako da su prepreke od drva i metalne bankine sada postavljene ispred Jarnja na delu puta Raška – Leposavić, na terotoriji centralne Srbije.
Na ovom putu nalazi se i šator u kojem dežuraju lokalni Srbi, a tokom prethodnih nedelja , dok je bilo loše vreme, to je bila krajnja tačka za autobuse i kombi vozila iz kojih su putnici presedali kako bi stigli do odredišta.
Građani koji dolaze na sever Kosova iz ovog pravca koriste zaobilazni put koji prolazi iznad administrativnog prelaza Jarinje i baze KFora.
Kontrolu ulaska i izlaska sa Kosova na ovom sporednom putu kod Jarinja vrše pripadnici nemačkog KFora.
Takođe je u blokadi i put Ribariće – Zubin Potok ispred prelaza Brnjak, jer lokalni Srbi ne dozvoljavaju prolaz ovim putnim pravcem.
Građani zaobilaze Brnjak makadamskim putem dugim oko 3 kilometra, ali kontrolu saobraćaja i na ovom sporednom putu vrše Francuski vojnici KFora.
Iz KFora je saopšteno da su Jarinje i Brnjak otvoreni za sve vrste saobraćaja, ali niko od Srba ih ne koristi od letos protestujući na taj način zbog dolaska kosovskih carinika na ove prelaze.
Na severu Kosova ostalo je još barikada, koje nisu uklonjene ni nakon više poziva zvaničnog Beograda.
Među najvećim su one koje su betonirane, a nalaze se na putu Kosovska Mitrovica -Leposavić u mestu Dudin Krš i na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

 

Jedan komentar

  1. Tzv. Predsjednik Sunarodnicima nešto poručuje. To razumije samo B. Stefanović i soroševska bratija. Amerikanska administracija ove države to pomno prati. Možda će ih Anđa opjevati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *