19. februar – OTVORENO PISMO DR NENADA POPOVIĆA AMBASADORU MASU

Poštovani gospodine Mas,

Prošle nedelje ste dali sebi za pravo da komentarišete odnose Srbije i Rusije optuživši Rusiju «da tokom čitavog mandata Koštunice nije dala ni dinara pomoći Srbiji» kao i da namerno odugovlači sa realizacijom kredita koji je pre tri godine odobren našoj zemlji. Građani Srbije već su navikli na to da se u Srbiji ponašate kao gazda, a ne kao gost, ali nisu navikli da ovako otvoreno iskazujete neprijateljstvo prema Rusiji koja je vekovni prijatelj Srbije.

Zanimljivo je, gospodine Mas, da Srbiji želite nešto što ne želite svojoj domovini Nemačkoj. Siguran sam da u Nemačkoj nikada ne biste smeli da podignete glas protiv saradnje sa Rusijom koja je jedan od najvećih ekonomskih partnera vaše zemlje. Rusija i Nemačka zajednički realizuju veliki strateški projekat Severni tok na čijem je čelu bivši premijer vaše zemlje Gerhard Šreder. Realizacijom ovog projekta Nemačka se direktno povezuje sa Rusijom zaobilazeći četiri zemlje Evropske unije. Zašto, gospodine Mas, mislite da je saradnja sa Rusijom loša za Srbiju, a nije loša za Nemačku?

Da li po vašoj logici srpski ili neki drugi ambasador u Berlinu treba da kritikuje Nemačku zbog njene saradnje sa Rusijom i kako bi bile primljene takve poruke osim kao nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari Nemačke?

Rusija je vekovni prijatelj Srbije koji je pružao najveću pomoć našoj zemlji u Prvom svetskom ratu, u Drugom svetskom ratu, tokom sankcija koje su uvedene našoj zemlji za vreme rata na prostoru bivše SFRJ, kao i tokom NATO bombardovanja. Rusija nam najveću podršku pruža i danas, kada je teritorijalni integritet naše zemlje ugrožen od strane onih koji se predstavljaju kao njeni najveći politički i ekonomski partneri.

Zlonamerno ste izjavili da Rusija „tokom čitavog mandata Koštunice nije dala ni dinara pomoći Srbiji“. Moram da primetim da onaj „ko to tvrdi ili je neznalica ili, jednostavno, lažov“. Prvo treba da znate gospodine Mas, da kada je u pitanju ekonomija, Vojislav Koštunica nikada od Rusije nije tražio pomoć već najrazvijeniju saradnju koja je u obostranom interesu i Srbije i Rusije. Pre nego što ste se odlučili da komentarišete srpsko-ruske odnose trebalo je da znate da je za vreme mandata Vojislava Koštunice urađeno sledeće:

  1. Srbija je 2008. godine potpisala međudržavni sporazum o saradnji sa Rusijom u oblasti naftne i gasne privrede čime je naša zemlja stekla potencijal da postane najvažnije energetsko čvorište u jugoističnoj Evropi.
  2. Na osnovu tog sporazuma ruski Gazprom je za tri godine investirao više od milijardu evra u modernizaciju NIS a veliku korist od ovih investicija osetila ja čitava privreda Srbije
  3. Krajem 2012. godine započeće izgradnja gasovoda Južni tok koji će Srbiji doneti nove investicije i nova radna mesta. Kao što je Nemačka dobila Severni tok sa Rusijom i Srbija će sa istim partnerom dobiti – Južni tok.
  4. U okviru istog sporazuma zaključen je aranžman o izgradnji skladišta gasa Banatski dvor koje je otvoreno u novembru 2011. godine. Time je postignuta dugoročna stabilnost u snabdevanju gasom građana i privrede Srbije.
  5. Za vreme vlade Vojislava Koštunice potvrđen je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije koji omogućava izvoz preko 95 odsto domaćih proizvoda u Rusiju bez carina. Takve olakšice u saradnji sa Rusijom nema nijedna zemlja u Evropi osim Srbije. Zahvaljujući ovom sporazumu izvoz srpskih proizvoda u Rusiju svake godine raste što se pozitivno odražava na rast domaće proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.
  6. Zahvaljujući saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike koja je započeta za vreme vlade Vojislava Koštunice postignut je dogovor o modernizaciji hidroelektrane „Đerdap 1“ u koju će ukupno biti uloženo 140 miliona dolara (uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za modernizaciju hidroelektrane „Djerdap 2“);
  7. Započeta je izgradnja distributivne mreže gasovoda u južnoj Srbiji u koju će ukupno biti uloženo 60 miliona evra;
  8. Planira se izgradnja četiri termoelektrane na prirodni gas u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu, izgradnja još jednog skladišta gasa u Srbiji, kao i učešće ruskog kapitala u razvoju petrohemijske industrije u našoj zemlji, što je potvrdio predsednik Upravnog odbora „Gasproma“ Aleksej Miler tokom svoje poslednje posete Srbiji;
  9. Postignut je dogovor o ulaganju kompanije NIS u modernizaciju proizvodnih kapaciteta kompanije HIP Petrohemija sa glavnim ciljem obnove proizvodnje polipropilena koja je uništena 1999. godine za vreme NATO bombardovanja.
  10. 10.  Ne treba zaboraviti i to da je Rusija 2009. godine po veoma povoljnim uslovima odobrila kredit Srbiji u visini od jedne miljarde dolara. Dvesta miliona dolara odmah je bilo usmereno za finansiranje tekućeg deficita u budžetu, dok će deo kredita od 800 miliona dolara biti usmeren na projekte za obnovu železničke infrastrukture u Srbiji. I pored kašnjenja tih projekata Rusija ni u jednom trenutku nije dovela u pitanje realizaciju ovog kredita.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih zajedničkih projekata Srbije i Rusije koji će u narednom periodu obezbediti investicije od nekoliko milijardi evra u privredu Srbije.

Naša zemlja je uvek poštovala i poštovaće sve investicije i donacije koje je dobila od zemalja Evropske unije od 2000. godine do danas. Ali ovde primećujem da Vojislav Koštunica kao premijer nikada nije tražio ni pomoć ni donacije od Evropske unije. Dodao bih da nažalost sve donacije EU ne mogu ni blizu da nadoknade štetu od najmanje 30 milijardi evra koju je srpska privreda pretrpela zbog NATO bombardovanja.

Srbija u budućnosti želi da ima još veću saradnju sa Rusijom za koju nas vežu snažne bratske i duhovne veze koje su se kroz istoriju naša dva slovenska naroda pokazale kao neraskidive. Srbija, naravno, želi da sarađuje i sa Nemačkom, ali na ravnopravnim osnovama i u obostranom interesu, što podrazumeva da nemački ambasador nema pravo da nam drži lekcije sa kim smemo da sarađujemo a sa kim ne i da pri tom ima dvostruke aršine za svoju zemlju i Srbiju.

Srpski narod je poznat po svojoj srdačnosti i gostoprimljivosti koju su najbolje osetili neki od najslavnijih izdanaka nemačke nacije Johan Volfgang Gete, Leopold Ranke, Jakob Grim, koji su sa ponosom isticali prijateljstvo sa srpskim narodom i u njegovoj istoriji i kulturi pronalazili inspiraciju za sopstvena dela. Upravo zbog takvih ljudi ne smemo da dopustimo da izjave jednog ambasadora bace senku na istorijske veze srpskog i nemačkog naroda. Vaše izjave gospodine Mas govore o vama samom, a ne o Nemačkoj i nemačkom narodu.

Napisao sam ovo pismo ne da bih branio Rusiju, jer se kroz istoriju pokazalo da ona vrlo dobro ume sama da se brani, već da bih odbranio pravo Srbije da samostalno odlučuje o svojoj sudbini. Naše najdublje uverenje je da Srbija treba da proglasi političku neutralnost. Nadam se da će u vama biti isto toliko hrabrosti da odgovorite na ovo pismo koliko je bilo srdžbe i ogorčenosti kada ste govorili o srpskim političarima, o Srbiji i o odnosima Srbije i Rusije. U suprotnom, potvrdiće se moje uverenje da ne zaslužujete položaj diplomatskog predstavnika jedne velike zemlje kao što je Nemačka budući da ne poštujete narod i zemlju u kojoj boravite.

U Beogradu, 19. februara 2012. godine,

Dr Nenad Popović

Potpredsednik DSS

Izvor: http://dss.rs

5 komentara

  1. Poslato Amasadi Nemačke BGD: Molimo Njegovu Ekselenciju i njegove službenike da pod hitno odgledaju i saslušaju svedočenje: “Truth about NATO Bombing of Yugoslavia 1999” by French General Pierre Marie Gallois (29 June 1911 — 24 August 2010), a French Air Force Brigadier General and geopolitician- http://www.youtube.com/watch?v=76p YWG6rGE&feature=youtu.be ; pa posle toga pojavite se na srpskim medijima i negirajte dokazima pomenutog čuvenog francuskog generala! Pa posle toga recite otvoreno šta to Vas i celu Nemačku zanima u celoj Srbiji? Otvoreno kažite šta hoćete za vas ovde kod nas? To je ključno-ostavite te uvijene “brige” za manjinske narode na srpskim i okolnim prostorima. Kažite već jednom koji je vaš, nemački konkretni interes, jer je svakome jasno da je u pitanju veliki interes! Možemo se samo pošteno pogađati a eksploatacija ne dolazi u obzir!
    Dokle ćemo, BRE, trpeti ove povampirene pojave što su u prvoj polovini 20 veka zavile u crno čitavu Evropu da i danas ispašta od toga? Dosta je BRE pa neka je i od “samomoćne” Nemačke. Srbi dragi imajmo uvek na umu svete naše pretke na čelu sa Milošem i Lazarom!

  2. slazem se sa vecinom izlozenog u ovom pismu. Dodajem samo da ova arogancija tj drskost koju je ispoljio nemacki ambasador ne odlikuje samo njega vec nazalost veliku vecinu njegovih sunarodnika. Postoji jedan prototip ponasanja nemackog coveka siroko rasprostranjen u svim slojevima drustva a to je osecaj moci i superiornosti. Svako ko ima neku moc nad drugima on je i sprovodi a ako naidje na drugoga sa jos vise moci onda mu je mustra ponasanja krajnja snishodljivost. Sasvim je jasno ko je na ovoj lestvici “gore” a ko sasvim “dole”. Tako se ponasaju nemacki cinovnici i u drugim drzavama treba samo prelistati grcku, italijansku, pa i francusku stampu. Pored dobrih osobina koje ih krase kao sto su tacnost i vrednoca, velika posast kao sto je zavist, toliko je medju njima rasprostranjena da je cak i njihov velikan Gete rekao: “Da je zavist vrlina, Nemci bi bili najplemenitiji narod na svetu”. Zar ih 90-godisnji stari kancelar Helmut Smit vec nije javno opomenuo. Nije dobro kad Nemci “preuredjuju” – nikako!

  3. Hvala Vam, gospodine Popoviću na divnom pismu. Nadam se da če, čitajući ga frau Merkel, utvrditi gradivo.

    Činjenice su tvrdoglave, ali povampireni Rajh (nesvjestan da je i ekonomska snaga promjenjljiva veličina) nikako da nam se skine s vrata.

    Ništa ne boli kao neuspjeh, opet ta Srbi(jic)a što frustrira jedne od sponzora (propalog?) puča. Miješa izvjesni Mas bratsku podršku, ravnopravnu i obostarno korisnu saradnju. Uostalom, sama činjenica da na našu bratsku i privrednu saradnju gledaju “milosrdni anđelčiči kritički ( pa i frau Angela – slučajnog li imena?) potvrđije da smo u tom dijelu – pobjednici.

    Konačno, ovo pismo je poučno i za nas građane da u nekoliko sitematizovanih, na činjenicama zasnovanim podacima imamo kompletniju sliku.

  4. a u Banatu se kaze ” Moja avlija -tvoja kapija ” ( pa zatvori sa spoljasnje strane ) ?!

  5. Arogancija je stalno obeležje nemačke diplomatije prema Srbiji i srpskom narodu. Bar od Prvog svetskog rata, na dalje. Nema naročite potrebe podsećati ni na stavove Genšera, Fišera, Šarpingovu “potkovu”, Cobelovu “viziju” Srbije…Mišljenja sam da Vladu u Bonu treba zvanično upozoriti da se Mas grubo meša u unutrašnje poslove i spoljnu politiku Srbije, da je to predstavlja kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i pravila pristojnosti i da Mas time nanosi ozbiljnu štetu srpsko-nemačkim odnosima i saradnji. Da bi to bilo ozbiljno0 upozorenje, istovremeno Masa odsad, kad god zatraži prijem kod bilo kog ministra, treba primati samo na nižim, administrativnim nivoima u srpskom MIP-u, Vladi i drugim institucijama. Objašnjavati Masu prirodu i sadržaj srpsko-ruske saradnje, kao što to, ubeđen sam, iz najboljih namera, čini gospodin Popović, je suvišno. Mas to ne zaslužuje. Razume se, mi nećemo ulaziti ni u to, šta će Ruski MID učiniti prema Bonu jer taiko ekstremni i uvredljivi akt Masa ne može u Moskvi proći glatko. U svakom slučaju, Srbija se mora zaštiti od od najezde vaspitača i bogomdanih promotora evropske kulture i demokratije tipa Cobela, Masa i sličnih. Inače, će izbori, refernjendumi, ustavi, institucije biti sasvim nepotrebni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *