13. februar – Istraživanje: Za SNS 33 odsto birača, za DS 25,8

foto: Arhiva

BEOGRAD – Ukoliko bi se u Srbiji danas održavali izbori, najviše glasova, 33 odsto, dobila bi Srpska napredna stranka (SNS), dok bi Demokratska stranka (DS) osvojila 25,8 procenata biračkog tela.
Prema najnovijem istraživanju agencije Partner konsalting, treće mesto sa 10,1 odsto glasova pripalo bi Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), a cenzus bi prešli i Liberalno demokratska partija sa 5,8 odsto glasova i Srpska radikalna stranka sa 5,3 procenta biračkog tela.
Kako je na konferenciji za novinare rekao direktor agencije Miroslav Šutić, u odnosu na decembarsko istraživanje, SPS je zabeležio povećanje rejtinga za 0,6 odsto, ali i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) za 0,9 i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) za 1,2 odsto.
Za PUPS bi, inače, u ovom trenutku glasalo 3,2, a za SVM 2,3 procenta glasača, pokazalo je istraživanje.
Kako je rečeno, Demokratska stranka Srbije dobila bi 4,4 odsto glasova, Ujedinjeni regioni Srbije 2,1, Liga socijaldemokrata
Vojvodine 1,6, a Socijaldemokratska partija Srbije 1,1 odsto.
Ako bi danas bili održani izbori, glasalo bi 56 odsto biračkog tela, pokazalo je istraživanje rađeno prethodnih desetak dana, na uzorku od 1.400 ispitanika.
Šutić je naglasio da je uočena visoka spremnost najmlađe populacije da izađe na izbore, što, kako kaže, predstavlja iznenađenje u odnosu na dosadašnja iskustva.
Takođe, uočeno je da DS ima potpuno ujednačeni polnu strukturu birača, da SNS odstupa više od 10 poena u korist muškaraca, a SPS više od 10 poena u korist žena.
SPS je jedina stranka sa većinskim prisustvom žena u biračkom telu, rekao je Šutić i naveo da su sa druge strane “najmuževnije” stranke SVM i SRS sa 76 odsto muškaraca, kao i PUPS sa 72 procenta muškaraca koji bi glasali za tu stranku.
Šutić je objasnio da je obrazovna struktura glasača jedan od razloga prednosti SNS-a u odnosu na DS.
“Izrazita prednost SNS-a postoji u kategorijama stanovništa sa osnovnim i srednjim obrazovanjem i njihovo učešće je blizu 90 odsto”, rekao je Šutić i podsetio da u Srbiji više od 40 odsto stanovništva ima završenu osnonvu školu ili nema
osmoletku, a da je približno isti broj građana sa srednjom školom.
Među biračima sa završenom osnovnom školom postoji najveća “rezerva” novih glasača iz kategorije onih koji nisu hteli da se izjasne za koga će glasati, rekao je Šutić i naveo da će na predstojeće izbore najverovatnije izaći 61,7 odsto, a sigurno će izaći 43,8 procenata birača.

Izvor: Tanjug

10 komentara

  1. Bez obmane i kupovine glasačke mašine ovog puta!
    Molim ovdašnje vlastodršce da se drže pravila normalnog ponašanja!

  2. Narod više nije glup!
    Zna da više ne želi da bude obmanjivan!
    Hoće promene!
    Ovoga puta će ih i dobiti!

  3. Zdravorazuman

    Ovaj procenat ds-a treba da bude mnogo manji, ako se uzme u obzir u kakvoj bedi i nemaštini narod živi.

  4. taj procenat je mnogo veci,jer nije moguce da su jedni dobili podrsku od 2,5 posto a drugi samo 0,5 posto biraca.bas me zanima ko je platio ta istrazivanja.

  5. Svetlost i toplina

    Preko ovih ispitivanja javnog mnjenja samo se oblikuje glasačko telo
    po zapadnim merilima.Svugde bi da nam “kroje” sudbine po svojim
    merilima.To samo oni znaju preko raznih vrsta manipulacija
    svešću.Programe za takvo delo im oblikuju JEZUITI – red katoličke
    crkve.

  6. Ako uzmemo u obzir da ce se glasovi onih koji nece preci cenzus rasuti na sve strane,mozda i mozemo da dodjemo do statistickog podatka od 25% birackog tela koje ce glasati DS,sto je cak,99% nemoguce,jer su mnoge manjinske stranke,opredeljene protiv i za promenu vlasti…ali,ovo je bio jedan bezuspesan pokusaj mene naivca,da dodjem do procenta koji su naveli u istrazivanju…

  7. Jos jedan dokaz da je Srpska napredna stranka trenutno najaca stranka uprkos prljavoj kampanji koju je u proteklom periodu vrsila vlast. Nista ovoga puta nece pokolebati narod da izadje na biralista i glasa protiv katasrofalnog ucinka ove vlasti.

  8. Ako je ovo tačno, ja bi’ voleo da nestane cela Srbija, a i ceo narod i da se stopi u “Veliku Albaniju”, jer ništa bolje i ne zaslužuje. Ako je LDP četvrti po rejtingu, onda ovaj narod mora da nestane. Posle svih Bedinih izjava poslednjih dana i nedelja da ima veći rejting od SRS-a, DSS-a i Dveri, onda bi’ ovo značilo da dolazi “Kraj Srbije” ili auto-eutanazija. Daj bože da je ovo samo očajnički pokušaj DS-a da primeni novi psihološki pritisak na birače favorizujući SPS i LDP preko plaćenih agencija, ali pošto znam mnogo ljudi u Valjevu koji su već spremni da glasaju za te dve grupacije, predvidjam nam crnu i strašnu budućnost. Toliko od mene.

  9. Uspeh je rezultat mudrog izbora,dobre pripreme i hrabrog čina.
    Dostignuća u životu sastoje se od vere u samog sebe i predanog rada.
    Oko velikog narodnog pokreta je velika energija i želja za boljim i lepšim životom.
    Dogovor je uvek kuću gradio pa yšto ne bi i sada?
    I Promene su stvarnost jer niko više ne može to da zustavi, evo dokaza.

  10. kako su radili tj nista nisu dobro radili za ovaj narod, zutima je ovo premnogo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *