13. februar – DSS: Referendum istorijski važan za Srbiju

foto: Arhiva

BEOGRAD – Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić ocenio je danas da je referendum na severu Kosova, zakazan za 14. i 15. februar, “istorijski važan” za Srbiju, jer će građani pokazati “u kojoj državi žele da žive”.

“Građani će slobodnom voljom da se opredele i jasno iskažu svoje mišljenje u kojoj državi žele, a u kojoj ne žele da žive. Srbi sa Kosova i Metohije – jasno je – ne žele da žive na Kosovu i Metohiji kao nezavisnoj državi, budući da je to lažna i protivpravna tvorevina”, kazao je Samardžić na konferenciji za novinare.

“Svi razgovori Beograda i Prištine pašće u vodu”

Srbi sa Kosova referendumom, smatra Samardžić, žele da pokažu i sopstvenoj državi, i čitavom svetu da žele da ostanu da žive u Srbiji.

Potpredsednik DSS ukazao je da Srbi južno od Ibra nemaju istu priliku da odgovore na pitanje da li priznaju institucije Kosova, jer žive “pod nasiljem kosovskih institucija i pritiskom međunarodne zajednice”.

Prema njegovim rečima referendum koji je, kako ocenjuje, “neželjen” za Vladu Srbije, pokazaće i da se Srbi sa Kosova ne slažu sa rezultatima i nastavkom pregovora Beograda i Prištine.

“Ako građani izađu na referendum, svi razgovori Beograda i Prištine pašće u vodu i više neće moći da se objasni da je to u njihovu korist”, kazao je Samardžić.

Peticija za izbore i južno od Ibra

Samardžić je saopštio i da Srbi sa Kosova, južno od Ibra, prikupljaju potpise za peticiju kojom se traži da Srbija i na toj teritoriji raspiše lokalne izbore, a ista akcija se priprema i na severu Kosova.

“Peticija se za sada priprema južno od Ibra, a odmah nakon završetka referenduma u četiri severne opštine i u tim opštinama”, kazao je on.

Samardžić je precizirao da se potpisi već prikupljaju u Novom Brdu, Štrpcu, Kosovskom pomoravlju i svuda gde Srbi žive na jugu Kosova.

“Ti potpisi će biti doneti u Skupštinu, predsednici parlamenta, kao jasan zahtev da se učini ono što, zapravo, mora da se učini”, kazao je Samardžić, navodeći da razlog za organizovanje peticije “podozrenje i sumnja” da vlada Srbije to neće raspisati lokalne izbore i na Kosovu.

Samardžić nije precizirao ko je organizator potpisivanja peticije, jer, kako je naveo, nije nadležan da o tome govori.

“Svakako će je organizovati oficijalni organi vlasti. Da li su to lokalne vlasti ili udruženja koja su registrovana u Srbiji, to za sada nije važno. U svakom slučaju peticija će imati puni legalitet”, naveo je Samardžić.

Početak gašenja institucija Srbije na KiM

Samardžić očekuje da će Srbi na Kosovu, na improvizovanim mestima, imati priliku da glasaju na republičkim poslaničkim izborima, ali je pitanje da li će imati priliku i da glasaju za lokalne organe vlasti.

“Neodržavanje lokalnih izbora označava i početak gašenja institucija Srbije na Kosovu i Metohiji”, smatra potpredsednik DSS-a.

Izvor: Beta, RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *