13. фебруар – ДСС: Референдум историјски важан за Србију

фото: Архива

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке Србије (ДСС) Слободан Самарџић оценио је данас да је референдум на северу Косова, заказан за 14. и 15. фебруар, “историјски важан” за Србију, јер ће грађани показати “у којој држави желе да живе”.

“Грађани ће слободном вољом да се определе и јасно искажу своје мишљење у којој држави желе, а у којој не желе да живе. Срби са Косова и Метохије – јасно је – не желе да живе на Косову и Метохији као независној држави, будући да је то лажна и противправна творевина”, казао је Самарџић на конференцији за новинаре.

“Сви разговори Београда и Приштине пашће у воду”

Срби са Косова референдумом, сматра Самарџић, желе да покажу и сопственој држави, и читавом свету да желе да остану да живе у Србији.

Потпредседник ДСС указао је да Срби јужно од Ибра немају исту прилику да одговоре на питање да ли признају институције Косова, јер живе “под насиљем косовских институција и притиском међународне заједнице”.

Према његовим речима референдум који је, како оцењује, “нежељен” за Владу Србије, показаће и да се Срби са Косова не слажу са резултатима и наставком преговора Београда и Приштине.

“Ако грађани изађу на референдум, сви разговори Београда и Приштине пашће у воду и више неће моћи да се објасни да је то у њихову корист”, казао је Самарџић.

Петиција за изборе и јужно од Ибра

Самарџић је саопштио и да Срби са Косова, јужно од Ибра, прикупљају потписе за петицију којом се тражи да Србија и на тој територији распише локалне изборе, а иста акција се припрема и на северу Косова.

“Петиција се за сада припрема јужно од Ибра, а одмах након завршетка референдума у четири северне општине и у тим општинама”, казао је он.

Самарџић је прецизирао да се потписи већ прикупљају у Новом Брду, Штрпцу, Косовском поморављу и свуда где Срби живе на југу Косова.

“Ти потписи ће бити донети у Скупштину, председници парламента, као јасан захтев да се учини оно што, заправо, мора да се учини”, казао је Самарџић, наводећи да разлог за организовање петиције “подозрење и сумња” да влада Србије то неће расписати локалне изборе и на Косову.

Самарџић није прецизирао ко је организатор потписивања петиције, јер, како је навео, није надлежан да о томе говори.

“Свакако ће је организовати официјални органи власти. Да ли су то локалне власти или удружења која су регистрована у Србији, то за сада није важно. У сваком случају петиција ће имати пуни легалитет”, навео је Самарџић.

Почетак гашења институција Србије на КиМ

Самарџић очекује да ће Срби на Косову, на импровизованим местима, имати прилику да гласају на републичким посланичким изборима, али је питање да ли ће имати прилику и да гласају за локалне органе власти.

“Неодржавање локалних избора означава и почетак гашења институција Србије на Косову и Метохији”, сматра потпредседник ДСС-а.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *