13. februar – Doris Pak : Potpuno neprihvatljivi stavovi Islamske zajednice BiH

foto: Arhiva

Brisel – Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak kaže da su “potpuno neprihvatljivi” stavovi Islamske zajednice BiH, koja je kritikovala EP.

Ta zajednica je poslanike EP optužila za “ekstremizam” i “prizivanje novih progona” Bošnjaka-muslimana time što traže da Islamska zajednica BiH javno osudi islamske ekstremiste, vehabije.

“Tu je nešto potpuno nejasno, jer je šef Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić meni uputio potpuno suprotnu poruku, u kojoj izražava razumevanje za stavove u raspravi u EP”, rekla je Doris Pak u telefonskoj izjavi agenciji Beta u Briselu.
U saopštenju Islamske zajednice BiH, izdatom u Sarajevu, kaže se da “Doris Pak i (poslanik EP) Bastian Belder imaju pravo da se dodvoravaju, lobiraju ili čak da budu na platnom spisku Milorada Dodika ili drugih srpskih ekstremista, ali nemaju pravo da šire predrasude i javno nepoverenje prema muslimanima”.
Islamska zajednica dodaje i da Pak i Beldner, koji su zatražili osudu vehabizma,”nemaju pravo da prizivaju nove progone Bošnjaka muslimana zbog svojih ili bilo čijih drugih predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike”.
Doris Pak je za Betu posebno podvukla da je “potpuno jasno svima o čemu je tu reč”, primetivši da “takav način obraćanja i ponašanja nikako nije primeren verskim ljudima i sam po sebi govori šta je tu po sredi”.
“To nema nikakve veze s verom”, predočila je Doris Pak, koja je, zajedno s Belderom, u raspravi o nacrtu rezolucije o BiH u Spoljnopolitičkom odboru EP, zatražila da se u taj dokument unese poziv Islamskoj zajednici i njenom vođi Ceriću da se “jasno negativno izraze o narastanju vehabizma u BiH”.
Doris Pak je potom novinarima izjavila da je “u interesu verske zajednice među Bošnjacima, da jasno stavi do znanja da BiH nije prostor i nije zemlja gde je fundamentalizam i verski ekstremizam dobrodošao”.
Holandski poslanik Belder je naglasio da poslanici u Evropskom parlamentu moraju “prepoznati i biti svesni pojava rasta verskog fundamentalizma u Bosni i Hercegovini, očigledno ispoljenog u vehabizmu”.
Šef Delegacije EP za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan je primetio da je “svaki porast radikalizma i fundamentalizma u zemlji korak unazad”.
Izvestilac u senci za BiH u grupi socijalista EP, Emina Bokurt je istakla da “vehabizam nije tip islama ukorenjen u Bosni”, ali je stavila do znanja da “gde god postoje ekstremisti, a specijalno ako posežu za nasiljem, to razlog za brigu”.
Ona je kao primer navela nedavni napad vehabijskog ekstremiste na američku ambasadu u Sarajevu.
Belder je takođe objasnio da je svoje stavove zasnovao na izveštajima medija, isto kao i sarajevskog biskupa Sudara od 29. januara, koji je naveo da ta opasnost postoji, kao i da će prve žrtve evenutalnog preovladavanja netolerantnog islama biti većinski, a verski tolerantni Bošnjaci.
“Biskup je to govorio u kontekstu toga da se i iseljavanje Hrvata iz BiH delom pripisuje i nespokojstvu zbog rasta ovakve vrste ekstremnog islamizma”, naveo je holandski poslanik EP.

Izvor: Beta, Agencije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *