13. фебруар – Дорис Пак : Потпуно неприхватљиви ставови Исламске заједнице БиХ

фото: Архива

Брисел – Известилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак каже да су “потпуно неприхватљиви” ставови Исламске заједнице БиХ, која је критиковала ЕП.

Та заједница је посланике ЕП оптужила за “екстремизам” и “призивање нових прогона” Бошњака-муслимана тиме што траже да Исламска заједница БиХ јавно осуди исламске екстремисте, вехабије.

“Ту је нешто потпуно нејасно, јер је шеф Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић мени упутио потпуно супротну поруку, у којој изражава разумевање за ставове у расправи у ЕП”, рекла је Дорис Пак у телефонској изјави агенцији Бета у Бриселу.
У саопштењу Исламске заједнице БиХ, издатом у Сарајеву, каже се да “Дорис Пак и (посланик ЕП) Бастиан Белдер имају право да се додворавају, лобирају или чак да буду на платном списку Милорада Додика или других српских екстремиста, али немају право да шире предрасуде и јавно неповерење према муслиманима”.
Исламска заједница додаје и да Пак и Белднер, који су затражили осуду вехабизма,”немају право да призивају нове прогоне Бошњака муслимана због својих или било чијих других предрасуда, мржње или неодговорне политике”.
Дорис Пак је за Бету посебно подвукла да је “потпуно јасно свима о чему је ту реч”, приметивши да “такав начин обраћања и понашања никако није примерен верским људима и сам по себи говори шта је ту по среди”.
“То нема никакве везе с вером”, предочила је Дорис Пак, која је, заједно с Белдером, у расправи о нацрту резолуције о БиХ у Спољнополитичком одбору ЕП, затражила да се у тај документ унесе позив Исламској заједници и њеном вођи Церићу да се “јасно негативно изразе о нарастању вехабизма у БиХ”.
Дорис Пак је потом новинарима изјавила да је “у интересу верске заједнице међу Бошњацима, да јасно стави до знања да БиХ није простор и није земља где је фундаментализам и верски екстремизам добродошао”.
Холандски посланик Белдер је нагласио да посланици у Европском парламенту морају “препознати и бити свесни појава раста верског фундаментализма у Босни и Херцеговини, очигледно испољеног у вехабизму”.
Шеф Делегације ЕП за Југоисточну Европу Едуард Кукан је приметио да је “сваки пораст радикализма и фундаментализма у земљи корак уназад”.
Известилац у сенци за БиХ у групи социјалиста ЕП, Емина Бокурт је истакла да “вехабизам није тип ислама укорењен у Босни”, али је ставила до знања да “где год постоје екстремисти, а специјално ако посежу за насиљем, то разлог за бригу”.
Она је као пример навела недавни напад вехабијског екстремисте на америчку амбасаду у Сарајеву.
Белдер је такође објаснио да је своје ставове засновао на извештајима медија, исто као и сарајевског бискупа Судара од 29. јануара, који је навео да та опасност постоји, као и да ће прве жртве евенуталног преовладавања нетолерантног ислама бити већински, а верски толерантни Бошњаци.
“Бискуп је то говорио у контексту тога да се и исељавање Хрвата из БиХ делом приписује и неспокојству због раста овакве врсте екстремног исламизма”, навео је холандски посланик ЕП.

Извор: Бета, Агенције

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *