08. februar – Pregovorima do rešenja, uz rezoluciju 1244

foto: Arhiva

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je danas u Njujorku da su pregovori jedini način za postizanje održivog i trajnog rešenja za kosovski problem a da, kad je reč o regionalnom prestavljanju Prištine, to mora biti “eksplicitno i nedvosmisleno” u skladu sa rezolucijom 1244.
On je rekao da Srbija traži od Saveta bezbednosti da podrži “centralnu ulogu svojih rezolucija” u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, i takođe najavio da će Srbija, kada je reč o istrazi u vezi sa navodima o trgovini ljudskim organima, tražiti nove konsultacije u ovom telu svetske organizacije.
Jeremić u Njujorku učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna za period od 16. oktobra prošle do 15. januara ove godine.
Ističući da je u Banovom izveštaju konstatovan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Jeremić je rekao da je Srbija i dalje posvećena tom procesu jer je to jedini legitimni mehanizam za prevazilaženje razlika.
“Traganje za ishodima izvan okvira pregovora je beskorisno i kontraproduktivno”, poručio je Jeremić, ističuhi da su pregovori u dobroj veri jedini način za postizanje održivog rešenja.
On je naveo da je predsednik Srbije Boris Tadić više puta rekao da rešenje za Kosovo mora da obezbedi međunarodne garancije koje će osigurati interese Srbije u pokrajini – i to tako što će obezbediti realistično rešenje za sever Kosova, zaštitu za srpske enklave u južnom delu Kosova, očuvanje srpskog identiteta i verskog nasleđa širom pokrajine i rešenje za imovinska pitanja.
Govoreći o pitanju regionalnog predstavljanja Prištine, Jeremić je rekao da Srbija nikada nije nameravala da spreči da se čuje nečiji glas, uključujući i glas Prištine, ali da to mora biti eksplicitno i nedvosmisleno u skladu sa rezolucijom 1244.
Šef srpske diplomatije osvrnuo se i na deo Banovog izveštaja koji se tiče istrage o navodima o trgovini ljudskim organima, konkretno “slučaja Medikus”.
On je podsetio da Euleks ne može da sa maksimalnim kapacitetom funkcioniše izvan Kosova i da nema odgovarajući mandat koji bi joj omogućio sprovođenje sveobuhvatne istrage.
“Samo istraga sprovedena pod okriljem Saveta bezbednosti to može da obezbedi” , poručio je on, upozorivši da bi u protivnom mnogi za koje se sumnja da su akteri ilegalne trgovine ljudskim organima mogli da ostanu izvan dometa pravde.
“Kada je reč o takvim pitanjima na području Balkana mandat za istragu je uvek bio poveravan Savetu bezbednosti. Tako treba da bude i ovog puta – ne samo zbog doslednosti, već da bi se osiguralo da istraga bude transparentna i odgovorna pred celim svetom”, istakao je Jeremić.
Naglasivši da Srbija pozdravlja ranije pokušaje da se u SB postigne konsenzus o tome kako da istraže ovi navodi, on je rekao da će Srbija tražiti nove konsultacije o tome u okviru ovog tela.
“Ne smemo se predavati ni sa moralnog ni sa aspekta ljudskih prava. Srbija će tražiti novu rundu konsultacija o tome u Savetu bezbednosti”, istakao je srpski ministar.
Jeremić je takođe rekao da se Srbija slaže sa ocenom generalnog sekretara da najnoviji događaji u vezi sa privatizacijom na Kosovu izazivaju veliku zabrinutost.
On je podsetio da su prištinske vlasti formirale Kosovsku agenciju za privatizaciju koja je silom preuzela funkcije institucije koju je 2002. formirao UNMIK, a koja je obezbedila fondove za isplatu kompenzacija prvobitnim vlasnicima posle privatizacije srpskih preduzeća.
Jeremić je podsetio da Ban u izveštaju konstatuje da je proteklih meseci zabeleženo “značajno slabljenje zaštite privatizacionih fondova” i ograničavanje međunarodne uloge u nadgledanju privatizacije.
On je naveo podatak da se “približno četvrtina milijarde vera nalazi u bankama različitim državama članicama UN ” i da je velika verovatnoća da će Kosovska agencija za privatizaciju pokušati da obezbedi pristup tim sredstvima.
“Finansijske institucije koje drže ove depozite ne smeju da ih oslobode pre nego što bude postignut sporazum. Ovo je veoma ozbiljno pitanje odgovornosti i nećemo se ustezati od toga da iskoristimo sve pravne mehanizme koje imamo kako bismo zaštitili naša prava na imovinu”, istakao je Jeremić.
Prema njegovom mišljenju, ovo pitanje hitno zahteva pažnju SB UN.
“Potezi ‘Kosovske agencije za privatizaciju ‘ predstavlajju uzurpiranje ovlašćenja i jurisdikcije institucije koju su formirale UN. Time bi se mogao napraviti presedan sa ozbiljnim posledicama za sve mirovne operacije UN”, upozorio je on.
Govoreći o situaciji na sveru Kosova, Jeremić je rekao da je ona i dalje nestabilna zbog pokušaja da se unilateralno promeni realnost na terenu, kršenjem rezolucije 1244 i protivno volji većinskog srpskog stanovništva.
Srpski ministar je, međutim, upozorio da je, kao i u ranijim periodima, i sada bilo više incidenata uperenih protiv Srba u južnom delu Kosova, i u tom kontekstu posebno pomenuo slučaj u selu Dobruša u opštini Istok naseljenom većinom Albancima.
Jedna, interno raseljena srpska porodica došla je da posle mnogo godina prvi put obiđe svoju napuštenu imovinu, rekao je Jeremić, navodeći da ih je dočekao sused Albanac.
“Ubrzo nakon toga, on je, kako nas informiše (Banov) izveštaj otvorio vatru na troje Srba povratnika iz automatske puške , usmrtivši jedno lice, a ranivši dvoje”, ukazao je Jeremić, upozorivši da su srpska sveta mesta i groblja i dalje meta vandalskih napada.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *