06. februar – KO HOĆE EVROPU NE MOŽE S NAMA

foto: Arhiva

Posle narednih izbora, nova vlada treba da proglasi političku i vojnu neutralnost. To znači stavljanje tačke na dosadašnju državnu politiku koja je imala cilj članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

To je, za ”Novosti”, poručio Vojislav Koštunica, lider DSS, i najavio da će njegova stranka i u razgovorima za formiranje buduće vlasti dosledno da insistira na političkoj neutralnosti kao novoj nacionalnoj politici koja odnose sa EU uređuje na novim i, pre svega, ekonomskim odnosima.

* Da li ste predvideli negativne posledice po zemlju ukoliko bismo se odlučili za odustajanje od EU?

– Ovakva EU, kakva je do juče bila, više neće postojati. Ona je u dubokoj krizi i neizvesno je da li će se preurediti u dve ili više kolona i da li će uopšte opstati. Politička neutralnost, kako joj i ime kaže, ne znači da bi Srbija bila protiv EU ili bilo koga, već naprotiv, želimo sa EU, sa državama članicama EU, ali i sa svim ostalim zemljama da imamo razvijenu ekonomsku saradnju. Naša privreda trpi štetu od potpisanog SSP sa EU. Politička neutralnost je zato i prava osnova za ekonomski oporavak i razvoj Srbije.

* Zar ne strahujete od nove izolacije?

– Ne vidim nijedan ozbiljan razlog zbog čega bi neko kažnjavao Srbiju jer više ne želimo članstvo u EU. Da ne govorim o tome da i u samoj EU postoji zamor i otpor njenom proširenju. Ni Švajcarska i Norveška nisu članice EU, ali su pronašle najbolji način da sarađuju sa EU i sa državama EU. Vekovima nismo pripadali ni zapadnim ni istočnim političkim i vojnim savezima, pa zašto bismo to menjali. To je kroz istoriju bio put Srbije i to treba da bude suština naše državne politike.

* Vladajuća politika tvrdi da Kosovo ne bi bilo bliže Srbiji ukoliko bismo odustali od EU, nego bismo dodatno izgubili diplomatski kapacitet da ga branimo?

– Pa, neće biti da je tako. EU pokušava da otme Kosovo od Srbije i direktno ucenjuje Srbiju povezujući davanje kandidature sa uspostavljanjem dobrosusedskih, odnosno međudržavnih odnosa sa Kosovom. Zahtevaju i ukidanje naših, državnih institucija na KiM, koje Brisel zove paralelnim. Nije valjda u interesu Srbije da bude saučesnik u stvaranju nezavisnog Kosova?

* Da li biste, ipak, pod određenim okolnostima pristali na to da

učestvujete u vladi koja bi nastavila put ka EU?

– Nudimo novi dogovor sa narodom i pozivamo građane da daju podršku političkoj neutralnosti kao novoj nacionalnoj politici. Građani koji daju glas DSS sigurni su da ćemo pouzdano i čvrsto zastupati svoju politiku. Zemlja nam propada već četiri godine sa pogrešnom i pogubnom politikom da EU nema alternativu. Bilo bi zaista neodgovorno i besmisleno da DSS samo zarad vlasti zastupa politiku za koju duboko verujemo da nije u interesu Srbije.

* Zašto onda isključujete buduću saradnju sa strankama vlasti i DS, ali ne i sa naprednjacima, kojima je takođe cilj ulazak Srbije u EU?

– Vlast i DS su bez ostatka vezali svoju sudbinu za EU i za njih ništa ne znači to što Srbija zbog toga propada. Sa DS imamo suprotstavljene politike gotovo o svim pitanjima. Sa SNS smo spremni za ozbiljan razgovor u kome bismo izneli sve naše argumente zašto je u političkoj neutralnosti budućnost zemlje.

* Hoće li biti moguć savez sa naprednjacima ako oni ostanu dosledni politici da je Srbiji mesto u EU?

– Ako SNS bude zainteresovan za razgovor, čućemo njihove argumente o tome kako vide budućnost zemlje.

* Podržavate li ideju Tomislava Nikolića da o rešenju za Kosovo odluče građani na referendumu?

– Građani su se o tom pitanju već izjasnili kada je bio referendum za Ustav.

* Kako mislite da odbranite Ustav kada su gotovo svi, i u vlasti i u opoziciji, za njegovu izmenu?

– Ove četiri godine se mnogo, površno i zaludno govorilo kako će Ustav biti promenjen. Zaboravilo se, pritom, da je i narod neposredno na referendumu glasao za Ustav. Mislim da će Ustav potrajati jer je dobar, a nastaviće se zaludna priča o njegovoj promeni.

* Zašto podržavate referendum na severu KiM kad se odgovor građana unapred zna, a stvara se politički sukob između kosovskih lidera i

Beograda?

– Ako svi znaju odgovor i znaju kakva je narodna volja, šta je onda sporno da se, saglasno demokratskoj praksi, građani izjasne na referendumu. Pravo je pitanje šta to smeta sadašnjoj vlasti da čuje glas svog naroda, umesto što se okreće protiv njega.

* Šta DSS nudi kao alternativu sadašnjoj ekonomskoj politici?

– Jedina smo stranka koja je izašla sa konkretnim ekonomskim programom za razvoj zemlje. Ne obećavamo nemoguće, ne obećavamo kule i gradove nego mukotrpan i postupan oporavak domaće privrede. Bez razvoja zemlje ne možemo sačuvati ni naše nacionalne interese, niti odbraniti državne ciljeve.

3 komentara

  1. Narod koji ima Koštunicu treba da je ponosan. Nadam se da će to građani prepoznati i da će podržati jedinu pravu politiku i čoveka koji zaista voli svoj narod.

  2. Koštunica jasno izlazi u srpsku politićku javnost, više nema
    nagađanja ko je skim. DSS ima stav program i ljude koji će obećano spvoditi. Iskustva o formiranju vlade dovoljno govore o
    stanju političke scene u Srbiji. Sa druge strane imamo stranke
    koje kombinuju pomoću čarobnog štapića šta će biti posle izbora.
    Ekonomsko pa i političko stanje govori o pobedi patriotsko-
    građanskoj opciji gde su DSS i Dveri srpske najbliže narodu
    Države Srbije,čekamo rezultate izbora na građanima je sad odluka.

  3. U potpunosti se slazem sa ovakvom politikom.Nadam se da ce biraci prepoznati prednosti ove politike i Kostunice kao predvodnika i da ce dat svoj glas jedinoj iskrenoj stranci na nasoj politickoj sceni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *