05. februar – Proglašena vanredna situacija na teritoriji Srbije

foto: Arhiva

Beograd – Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije, o kojoj kasnije danas treba da odlučuje Vlada.

“Vanredna situacija razlikuje se od vanrednog stanja, jer se ona proglašava kada se u slučaju vremenskih i elementarnih nepogoda, kao i zbog industrijskih havarija angažuju sve raspoložive službe na spasavanju”, objasnio je ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić.

“Vanredna situacija je situacija kada se u slučaju vremenskih i elmentarnih nepogoda , kao i zbog industrijskih havarija angažuju sve raspoložive službe na spasavanju, dok je vanredno stanje već ustanovljena politička kategorija u slučaju nekih problema. I veoma je važno da se te dve kategorije ne mešaju, kao što se poslednjih dana često događalo u saopštenjima lokalnih samouprava”, kazao je Dačić na sednici štaba kojom je predsedavao.
Sednici su prisustvovali i ministri odbrane, zdravlja, prosvete, rada i infrastrukture, Dragan Šutanovac, Zoran Stanković, Žarko Obradović, Rasim Ljajić i Milutin Mrkonjć.
Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić dodao je da Sektor poseduje spisak celokupne mehanizacije, i to privatnih i državnih službi i da će u narednih sedam do 10 dana oni biti angažovani na čišćenju snega.
“To će koštati i u narednih sedam do 10 dana za to će biti izdvojeno 75 miliona dinara, što za gorivo, dnevnice”, objasnio je Marić.
On je rekao da je u Srbiji neraščišćeno i neprohodno oko 5.000 kilometara lokalnih i regionalnih puteva, da je vanredna situacija već proglašena u 37 opština i da je više od 70.000 ljudi zavejano i “odsečeno od sveta”.
“Ne možemo odgovoriti na sve potrebe i zato je neophodno proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji cele Srbije”, izjavio je Marić na sednici republičkog štaba za vanredne situacije.
Ministar prosvete Žarko Obradović ponovio je na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije preporuku svim lokalnim samoupravama da škole ne rade od 6. do 10. febrauara.
“U škole neće ići 90.000 đaka, 120.000 zaposlenih, a ukoliko uključimo i studente taj broj će biti daleko veći”, rekao je Obradović, podsetivši da je preporuku izdao još u petak i da ju je većina opština ispoštovala.
Ministar je ponovo preporučio i fakultetima da odlože ispite, a ukoliko to nije moguđe grupišu u jednom danu.
On je ukazao da u Zlatiborskom okrugu sedam od 10 opština škole ne rade, u Niškom 17 od 19, Kraljevsnoim 13 od 14 …
“Škole će doneti plan nadokanade nastave. Već smo u tome imali iskustvo”, rekao je Obradović, i odluku Štaba obrazložio najavom loše vremenske situacije naredne sedmice.

Izvor: Tanjug

 

2 komentara

  1. Svetlost i toplina

    Za vremena gradonačelnika B.Pešića i ranijih bilo je bolje
    organizovanje čišćenja ulica grada Beograda, pa i za vreme
    g-dina Čovića.Išlo se u 03 časa ujutru da se čisti Ibarska
    magistrala sa teškom mehanizacijom.Ovi “žuti” su očito još
    u “dubokom, zimskom snu” Lakše je oglasiti VANREDNU SITUACIJU
    na teritoriji cele zemlje.Samo još veruju da BOLJIH OD NJIH
    NEMA.

  2. Politicki svesni

    Iako je situacija vanredna, nacin obracanja Sutanovca gradjanima Srbije veoma je redovan, ustaljen i karakteristican za ovu vlast.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *