03. februar – Izrael bi mogao da napadne Iran na proleće?

foto: Tanjug

TEL AVIV – Američki sekretar za odbranu Leon Paneta veruje da postoji mogućnost da Izrael napadne Iran u aprilu, kako bi sprečio Teheran da napravi nuklearnu bombu.
“Vašington post” je prvi objavio da je Paneta zabrinut jer je sve izvesnije da će Izrael izvesti napad u narednih nekoliko meseci.
Novinari su pitali Panetu da li osporava stavove iznete u rubrici mišljenja Dejvida Ignatiusa u tom listu, da veruje da će jevrejska država napasti Izrael u aprilu, maju ili junu, a on je odgovorio da to neće komentarisati.
“Šta ja mislim i šta ja vidim, smatram da je to oblast koja pripada meni i nikom drugom”, kazao je Paneta, dodavši da je Izrael javno rekao da razmatra vojnu akciju protiv Irana.
“Paneta veruje da postoji velika izvesnost da Izrael napadne Iran u aprilu, maju ili junu, pre nego što Iran uđe u ono što su Izraelci opisali kao zonu imuniteta, da počne izgradnju bombe”, napisao je Ignatius.
Si-En- En (CNN) je potvrdio zabrinutost Panete, pozvavši se na jednog anonimnog zvaničnika administracije Baraka Obame. Prema navodima Ignatiusa, Bela kuća nije odlučila tačno kako će SAD odgovoriti ako Izraelci napadnu.
“Vrlo brzo, plaše se Izraelci, Iran će prikupiti dovoljno obogaćenog uranijuma u postrojenjima duboko ispod zemlje da napravi oružje – i samo Sjedinjene Države bi mogle tada da ih zaustave vojno”, napisao je Ignatius, ali nije citirao izvor. Pisao je iz Brisela gde je Paneta bio na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO.
Novinar “Džeruzalem posta” smatra da je Paneta došao do zaključka da bi Izrael skoro mogao da napadne Iran najverovatnije iz razgovora s izraelskim kolegom Ehudom Barakom s kim se sastao više puta u Tel Avivu i u Vašingtonu od jula prošle godine, kada je postao sekretar za odbranu.
U članku “Vašington posta” se takođe navodi da je odlaganje zajedničke izraelsko američke vojne vežzbe možda signal skorog izraelskog napada.

Izvor: Tanjug

7 komentara

  1. Tako se brani svoja država i svoj narod! Izraelci neće sedeti skrštenih ruku i čekati Iranske nuklearne rakete, već se vode onom bolje sprečiti nego lečiti. Neke ozbiljne korake je Izrael već preduzeo atentatima na iranske naučnike iz njihovog nuklernog programa. Iranu je najveća prepreka Izrael, koja spečava širenje militantnog islama dalje u Evropu, Aziju i Afriku. A postavlja se pitanje šta će Iranu uopšte nuklearno oružje i to velikog dometa, da bih mogao da sravna Izrael i druge! Ako Iranci nastave ovako vojna intervencija Izraela je sigurna, mada mislim da je Iran već prešao crvenu liniju! Izrael ima potpuno pravo na preventivni napad, jer će posle biti kasno, zar ste zaboravili izjave Ahmadinedžada “da Izrael treba zbrisati sa lica zemlje”! To bi samo potpuni ludak izjavio! Tako da u ovom svetu nije sve crno belo kako se često predstavlja. A i mi Srbi bi konačno nešto mogli da naučimo od Izraelaca, a ne da se genocid nad nama ponavlja tri puta u jednom veku, a mi još čekamo kao ovce okružene vukovima!

    • ako je napadnuta direktno, svaki nazovi “preventivni napad” po meni se vodi kao cista agresija.
      Za sirenje militantnog islama zaduzena je ekipa iz USA svojom suludom politikom.
      Daleko od toga da branim Iran, slao je svoje budaletine u Bosnu, imali smo teskih okrsaja s njima medjutim Marko ne treba zaboraviti prijetnje Golde Meir premijerke Izraela na pocetku Jevrejsko.Egipatskog rata. Prijetnje su bile upucene Evropi i receno je ukoliko Izrel nestane nestace i Evrope pa ti vidi sad…
      Politika USA ide otprilike ovako:
      Kini da je uspore utrpali su Tajvan
      Aziji Sjevernu Koreju
      Bliskom Istoku -Izrael koji je tu da kontrolise smiruje ili raspiruje strasti vec po potrebi nalogodavaca iz USA
      Rusiji Ceceniju i nemirni Kavkaz a sad i otvoreno podrzavaju opoziciju Putinu
      Konacno su Evropi utrpali Bosnu prvu islamsku drzavu na ovom prostoru priznatu od zapada/ nije li ovo ironija
      a Zatim i Kosovo kao trajno zariste koje ce biti nesto poput Izraela na Bliskom Istoku. Tu je ekipa kriminalaca iz Pristine da smiruje ili raspiruje ratne vatre na ovom prostoru vec po potrebi.
      Dakle glavni problem i zlo je preko bare ne u Iranu, Iran se da kontrolisati i sa nuklearnom glavom, imamo primjer Sjeverne Koreje, crkavaju od gladi zbog nuklearne ali je nece ispaliti jer znaju sta ih ceka, svakom je njegov zivot mio. Cak i taj Iran pun ludih siita nece rizikovati zivote 75miliona svojih gradjana a ne vjerujem da su bas svi voljni izgorjet u udaru nuklearne

  2. E nekom ce se smrknuti,a dali je to pocetak velikog treceg haosa videcemo,februar,mart pa ni april nisu daleko samo je cinjenjica da ga neko zeli zapoceti jer uvidja svoj kraj a nikako da se pomiri s tim……

  3. A sto na prolece, da nije napadao sneg 2 metra pa ne mogu od smetova?

  4. pa zar nije doba “arapskog proleca” ?! Oni, koji uzivaju da seju razdor medju ljudima – nametnuli su promenu “moda” , pa oni, koji su ranije trpeli skoro sve – sada nece skoro nista da trpe ?! I kuda to vodi ???

  5. Iran ima 75 miliona stanovnika 2 puta je veci od Turske,Izrael ima 5,5 miliona stanovnika i ima blizu 100 nuklearnih bojevih glava saveznik amerike Ko dira Izrael huska ih Amerika da napadnu Iran.

  6. Svetlost i toplina

    “Blago nama”,srlja se ka 3-ćem svetskom sukobu na planeti. Iza
    svega su 13 porodica koje su umislile da treba da kroje sudbine
    svih ljudi na planeti.Narode,razmisli o tome da budeš ROB takvima.
    Oni postavljaju ovu družinu na vlasti,ali sad im se malo BALKAN
    OGADIO , dosta su vremena izgubili baveći se nama.Naš mir će
    ih lepo zavarati. I naša će biti POSLEDNJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *