Istorijski datumi i proslave

Piše Milorad Vučelić

Minuše božićni praznici. I oni pre njih. Minu i ovogodišnji Sveti Stefan 9. januara. Ostaše neka stara i nastaše neka nova krupna pitanja.
Pre dvadeset godina, 1992. godine stvorena je Republika Srpska. Godine 1995. njeno postojanje je potvrđeno i očuvano Dejtonskim sporazumom i dva meseca kasnije Pariskim mirovnim ugovorom. Srbija je postala garant tog sporazuma. Godine 1996. međunarodno je potvrđena volja građana Republike Srpske izražena na višestranačkim izborima. Pre toga je referendumom donesen Ustav Srbije 1990. i održani su višestranački izbori, a pre tačno 21 godinu, 11. januara 1991. godine konstituisana je višepartijska Skupština Srbije. Rezolucija Saveta bezbednosti 1244. doneta je 1999. godine…
Svi pobrojani događaji su neraskidivo povezani, i svi su po hiljadu puta najgorom režimskom domaćom i stranom propagandom ocrnjeni. Sve pobrojano što se događalo pripada ozloglašenim „devedesetim godinama“ i smešteno je u rubriku „mračna decenija prošlog veka“.
Ovog 9. januara Republika Srpska je, kako i treba i dolikuje, proslavila 20 godina postojanja i krsnu slavu Svetog Stefana. Visoko odlikovanje podareno je i predsedniku Srbije. Prvi predsednik Srpske Radovan Karadžić je zatočen u Ševeningenu i sudi mu se zbog osnivanja i očuvanja RS pred Haškim tribunalom. Tribunalu ga je izručio upravo odlikovani predsednik Srbije Boris Tadić i današnji režim. U tom istom Ševeningenu zatočen je i general Ratko Mladić, prvi komandant Vojske RS. I njemu se sudi zbog odbrane Srpske. I njega je tamo smestio sadašnji srpski režim. I „ispratio“ ga iz Beograda rečima predsednika Srbije da je na taj način „okončan mračni period naše istorije“. Samozadovoljno je rečeno da smo mi svoje poslove za dobijanje kandidature obavili i da sada čekamo da i ovi iz EU obave svoje. I dobismo ono što dobismo.
Na izdržavanju robije se u britanskim zatvorima nalazi i prvi predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik… Svakome ko išta zna i ko je pri zdravoj pameti jasno je da se nijedan pomenuti istorijski rezultat iz tog vremena ne može odvojiti od ličnosti i politike Slobodana Miloševića, koji je umoren u Hagu. Treba li pominjati sva  izvinjavanja i mnoge jadne rezolucije Skupštine Srbije o Srebrenici i sva ona čuda od samooptuživanja i samookrivljavanja.
Šta se to onda slavi, i kako? I ko slavi? Šta se to obeležava? Kako se može slaviti nešto iz devedesetih? Ko može slaviti ono zbog čega je osećao duboku potrebu da se izvini? Da li se taj ko sada slavi iznenada promenio ili se samo pretvara? Kiti li se on sada tuđim perjem? Kako se može slaviti mračno doba naše istorije? Da li je moguće da je ovde reč o mistično izdvojenim datumima koji se mogu potpuno odvojiti od stvarnih istorijskih dešavanja i borbe srpskog naroda i njegove vojske? Kako se mnogostruko mogu kriminalizovati istorijski proces i njegovi ključni državnici akteri, a u isto vreme slaviti posledice i ishodi nastali iz njihovih dela? O moralnim pitanjima koja se ovde neminovno i podrazumevajuće postavljaju, ne treba ni govoriti.

 

Da li su i kako „strateške“ greške u deceniji „najvećeg propadanja u istoriji“ postale nešto što se uporno pripisuje istorijskom sećanju? Zašto u tome tako aktivno i slavodobitno učestvuju oni koji o tome tako loše misle?
Kako je i da li je uopšte moguće da tako veliki i neposredno kriminalizovani akteri sa toliko počinjenih „strateških grešaka“ u kratkom vremenu postignu tako značajne rezultate na kojima počiva svaka odgovorna državna i nacionalna politika? Zašto se toliko insistira na  postojanju i očuvanju Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma ili Rezolucije SB 1244? Kakvo je to negovanje istorijskog sećanja i kakva je ta politika koja svoje uporište traži u ovim događajima i datumima, a istovremeno ih na sva usta blati i osuđuje?!
Izvesno je da najveći broj postavljenih pitanja sugerišu i podrazumevaju odgovor. U označavanju prve decenije ovog veka i određivanju njenog političkog i istorijskog smisla neće biti potrebna nikakva posebna pitanja. Nema nedoumica. Sasvim je izvesno da će jedini događaj koji će se moći pridružiti istorijskom sećanju biti donošenje Ustava Srbije 2006.
Ostalo će bez ikakve upitanosti služiti za diku zvaničnicima u Beogradu koji ugrađuju sebe u nezavisno Kosovo i njegove granice, i koji su pre toga sa uspehom pomagali secesiju Crne Gore, a Statutom Vojvodine položili temelje i ozidali zidove državne nezavisnosti severne srpske pokrajine. I, naravno, ostaće zabeležena njihova najveća briga za mir u svetu.
Postaje više nego zaprepašćujuća neviđena strast srpskog režima da sva otvorena velika pitanja definitivno okonča u nepovoljnom istorijskom i međunarodnom trenutku po srpski narod. Prosto je neverovatna i zaprepašćujuća prazna naduvenost i nadmenost onih koji iz dana u dan dokazuju da su pametniji i bolji od svih prethodnika zajedno, i da su oni, baš oni, sposobni i da mogu da reše baš sva pitanja koja njihovi prethodnici nisu mogli. Sve je bila greška dok oni ne zasedoše na vlast. I svako od tih pitanja zakonomerno rešavaju na štetu srpskog naroda. Zvaničnici Srbije poseduju neverovatan dar da ama baš nigde u odnosima i krupnim geopolitičkim promenama u svetu ne nalaze pravu priliku za Srbiju. Oni bi sve da odmrznu sem srpskih žrtava i srpskih interesa.
Kako je neko negde i nezvanično pomenuo da će Hrvatska možda, na neki način, pod nekim uslovima, odustati od svoje krajnje neosnovane i tragikomične tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odmah i po komandi nagrnuše srpski političari i vajni intelektualci sa zahtevom da se konačno povuče inače iznuđena protivtužba protiv Hrvatske i zauvek odustane od pominjanja bilo kakvog hrvatskog zločina, a pre svega genocida izvršenog nad Srbima u Jasenovcu i diljem NDH-a. Do sada su u istoriji bili poznati pokušaji konačnih rešenja, ali ona nikada nisu bila unapred planirana na štetu svog naroda i države.
Možemo samo da naslutimo kakav će izazov za zvaničnu političku i intelektualnu Srbiju biti stota godišnjica oslobođenja Kosova i pobede nad Turskom u Balkanskom ratu 1912. godine. Suština svih napada na tadašnje Srbe i njihove pobede u Balkanskim ratovima biće da bi nam bilo mnogo bolje da smo sedeli s mirom, eventualno negovali svoju političku različitost i razna uverenja, od liberalnih, preko socijalističkih, do neoliberalnih, ali svi sa čalmom ili kečetom na glavi. Videćete.
Dragi čitaoci „Pečata“ – Srećna vam Srpska nova 2012. godina i srećna vam stota godišnjica oslobođenja Kosova.

 

9 komentara

  1. I OVA TEMA JE ZANIMLJIVA, NOVA GODINA – KOJA I KADA ???

    Opaska…

    Hrišćanstvo je nastalo u vremenu kada se u celom, tada poznatom svetu, vreme računalo prema Julijanskom kalendaru (po rimskom Juliju Cezaru, iz 1. veka pre Hrista). Po tom kalendaru su ustanovljeni i svi hrišćanski praznici.
    U 16 veku posle Hrista papa Grigorije 13. izvršio je reformu do tada važećeg Julijanskog kalendara. Taj novi kalendar se po papi Grigoriju nazvao Grigorijanski kalendar. A kako je on nastao pod uticajem rimskoga pape, i uglavnom odmah bio prihvaćen od strane rimokatoličkog Zapada, pravoslavni Istok je ostao prema njemu rezervisan i nepoverljiv (ne bez razloga).

    U Kraljevini SHS, gregorijanski kalendar počeo se zvanično koristiti od 1920. godine i to tako što je preskočeno nekoliko poslednjih dana 1919. godine.Ali ga narod u veselju nije proslavnjao. Tek kasnije u višedecenijskom periodu vladavine komunista, koji su zapravo na početku svoje vladavine, nakon preuzimanja vlasti 1945. godine, nametnuli srpskom narodu praznovanje Nove godine po novom kalendaru 1. januara, zapravo „dočekivanje“ Nove godine uz slavlje, pesmu, veselje, „ludovanje“…a za to su delimično bili krivi i vlasnici restorana i kafana, tog vremena širom Srbije, zarad profita…

    Do tada u srpskom narodu taj običaj „dočekivanja“ Nove godine 1. januara nije bio rasprostranjen. Pravoslavni Srbi su zapravo u tom periodu se nalazili u postu (i danas se nalaze, naravno), i pripremali se za Božić – Rođenje Hristovo, koji se proslavljao 7. januara .

    Pravoslavni se zapravo u tom periodu nalaze još uvek u periodu 40-dnevnog božićnog posta, kada ih od Božića deli samo još nekoliko dana.

    Uostalom, šta imaju Pravoslavni sa praznovanjem rimokatoličke Nove godine, to nije njihov praznik. O tome nije bilo ni razmišljanja, to je bilo strano Pravoslavnom verniku. Kao što i rimokatolici nisu nikada težili da praznuju sa Pravoslavnima Novu godinu 14. januara . Niti to danas teže. To su granice koje su bile jasno povučene i koje se nisu prelazile.

    Karakteristično je da u svesti Pravoslavnih Srba preovlađuje shvatanje kako Božić dolazi na početku godine, dok se Božić zapravo proslavlja na kraju godine! I zatim logično iza njega sledi Nova godina.

    Otuda je i neprihvatljivo da se u čestitkama piše – srećni NOVOGODIŠNJI I BOŽIĆNI PRAZNICI! Jednom rimokatoliku to se nikada neće desiti; ali Pravoslavnom Srbinu se i te kako često dešava…

    Pravoslavni Srbi znaju da Božiću prethodi POST od šest nedelja, da uvek dolazi Božić, pa Nova Godina. I onaj koji to zna neće u veselju proslavljati rimokatoličku Novu Godinu , nego će to za njega biti običan dan kao i svi ostali, pre svega dan posta i pripreme za veliki praznik Božića kada slavimo rođenje na zemlji Sina Božijega.

    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  2. Nijedna srpska glava ne bi smjela da ima bilo šta protiv proslave dvadesetogodišnjice Republike Srpske ali…
    Nije li sramotno,nemoralno,providno,strašno,bestidno da predsjednik Srpske Milorad Dodik za nedjelju dana jubileja ne spomene njene tvorce:Radovana Karadžića,Momčila Krajišnika, Ratka Mladića, Nikolu Koljevića…Koja je to bojazan od stranih mentora(iako u Srpskoj zaludjuje narod da ih se ne boji) da ne nadje stolicu bar u desetom redu za članove porodica nabrojanih srpskih heroja.Zašto im Vlada u Hag nije poslala bar sombolično po hiljadu maraka i svečarsko prase, da se zna da ih nismo zaboravili.
    Zašto na Srpskoj televiziji nije bio ni jedan prilog o pobjedama srpskih vojnika u ratu u BiH i nijedan borac sa ranom nije mogao da kaže riječ u medijima.
    Koliko je Dodik okupirao medije u Srpskoj nigdje se nije mogla čuti ni jedna riječ gnjeva običnog naroda na skup SNSD-a i DS-a,”srbovanje” Dodika i Tadića i vraćanje krvi u njihove blede face.
    Što li nas to više zaduži Kusturica , nego Bećković i Nogo,pa nam držaše dvadesetominutnu tiradu o svojoj majci Senki i ocu Muratu,te se malo dotače i Andrićgrada jer je poznato da on i dva predsjednika,naravno uz vladiku Grigorija dižu tim gradom sopstveni rejting.
    Ne bi li medju vidjenim Srbima mjesta i za Košunicu,Tomu Nikolića, Božidara Vučurevića,pjesnike i pisce koji su očajničkim vapajima i glasovima u vjetar pomagali Radovanu i Ratki da izdrže.
    Borci za rodjendan ove godine ne dobiše ni onih bjednih 120 maraka boračkog dodatka.
    Pitam se na kraju koga je promovisao ovaj veliki datum Srpske. One koji su stvorili državu u državi ili one koji su švercovali i preprodavali cigarete ili možda još bolje treće a koji su velikim djelom bili i drugopomenuti, koji ma je samo vlast sveta.
    Izuzimajući crkvene velikodostojnike vjerujte da se personama iz prvih pet redova moglo napisati po desetak krivičnih prijava. Ali eto oni su danima samo djelili odlikovanja.Vjerovatno će se oni čiji su likovi na odlikovanjima prevrnuti u grobu, a ovi iz Haga gorko isplakati nad sopstvenom i sudbinom Srbije i Republike Srpske.

  3. Neka razmišljanja čekajući PRAZNIK!

    Pravoslavni Srbi treba da slave crkvene praznike: Božić (najradosniji praznik), Vaskrs (najveći – pobedonosni praznik). Ja bih sva crvena slova iz Pravoslavnog kalendara proglasio za neradne, s tim da se toliko subota radi da se nebi smanjio broj radnih dana u godini. Zato što nas bije glas da smo neradnici, te bih neradne dane nadoknadio sa subotama. Ali pošto smo mi sekularna država, to ne može da se uradi. Iz praktičnih razloga bih uveo da se ne radi na Sv. Nikolu 6./19. Decembra. Tog dana pola Srba slavi a ona druga polovina ide na slavu. Toga dana na radnom mestu atmosfera liči na sve samo ne na radnu. Pa kad se ne radi faktički neka se ne radi i formalno. Za r. katoličku Novu godinu se ne bi radilo 1 dan: 1. Januara (samo taj dan bez obzira da li pada u subotu ili nedelju, nerad se ne bi produžavao na ponedeljak). Za Pravoslavnu Novu godinu ne bi se radilo 1./14. Januara na Sv. Vasilija Velikog, pod istim uslovima kao i za katoličku N. Godinu. Ne bi se radilo i na dan najvećeg Srbina Sv. Save 14./27. Januara. Svi ti datumi se odnose na verske praznike. Pripadnici drugih religija bi imali pravo na 2 neradna dana, vezano za njihovu veru.
    Kad su u pitanju državni praznici, tu nebih slavio ništa. Peti Oktobar je mogao da bude praznik nad praznicima. Mogao je da se slavi kao dan kad su se Srbi oslobodili komunističke tiranije i zbacili lance posle 55 godina ropstva. Ali nije! Tog dana su komunisti smenjivali komuniste. Taj dan može da se poredi sa danima 1948.g. i rezolucijom IB-a. Jedne komuniste su smenjivali drugi. Nije više bilo Miloševića ali su komunisti ostali na vlasti, a narod u ropstvu. Tog dana sam bio ispred Skupštine u Beogradu. Mislio sam da prisustvujem istorijskom događaju po srpski narod, ali sam bio prevaren kao i većina prisutnih. Kad je u pitanju neki državni praznik vezan za aktuelnu srpsku državu i srpski narod koji hoda po Srbiji i planeti Zemlji, mislim da taj datum ne postoji. Ja se svaki dan molim Svemogućem Bogu da nam On pomogne da do tog praznika dođemo u neposrednoj budućnosti. Ako se to ne dogodi uskoro, bojim se da u nekoj daljoj budućnosti neće imati ko ni da ga slavi – jer će Srbi nestati!
    Postoji jedan dan u posleratnoj srpskoj istoriji, kad su Srbi demokrate i antikomunisti sahranili nadu o Slobodi. ”Crni dane i crna sudbino!” kako reče Premudri Njegoš. Taj dan je 17. Jul 1946.g. kad su brozovi komunisti ubili đenerala Dražu Mihailovića. Tog dana treba nositi crni flor na rukavu, posećivati groblja i u Crkvama treba paliti sveće za mrtve u znak sećanja na velike Srbe koji su pali za Otadžbinu i Pravoslavnu veru.
    U tihoj radosti Srbi treba da se sećaju dana 4. Maja, kad je crkao broz ili kako se već zvao (pošto je koristio 74 imena). Srbi treba da se sećaju dana kad je fatalno ranjen drugi srpski krvopija ustaški poglavnik Ante Pavelić. Tog dana 9. Aprila 1957.g. Novi Obilić-Blagoje Jovović, vodnik štabske čete Bjelopavlovićke vojno-četničke brigade, izvršio je atentat na Ante Pavelića. Na taj način je ustašama ”ulepšao” sutrašnji praznik 10.4. dan NDH.
    U pravu je g. Vučelić kad primećuje i komentariše galimatijas kad su srpski državni praznici u pitanju. To je zato što komunisti još uvek vladaju Srbijom i pravi praznik – datum njihovog odlaska sa vlasti nije se još uvek pojavio u kalendaru!

  4. Republika Srpska je velika tekovina srpskog naroda i državničkog stava Slobodana Miloševića. Orden mu je posthumno morao biti do-
    deljen. Ako sagledamo stavove petooktobarskih revolucionara može-
    mo samo biti zaprepašćeni što posle neuspeha oko kandidature u EU
    postoje bliski promišljanjima Miloševića. To nesumnjivo govori da
    je smena vlasti bila njihova potreba za samom vlašću i privile-
    gijama koje ona nosi, a ne potreba za novim državničkim promi-
    šljanjem Srbije. Prosto boliglava od izmišljenih radnih mesta u
    administraciji i plata na kojima i Nemci mogu da pozavide. Ja ne
    mogu zaboraviti Franjine izjave o Srbima, Alijino ocenjivanje
    Andrića kao izroda i fukare, kao ni to da Milošević nikada nije
    dao negativnu izjavu o pripadniku drugog naroda. Nije bilo do- voljno da se predsednik isporučuje Hagu, već je morala i kesa na glavu da mu se stavi. Tom gestom je opredeljen nivo nezavisnosti
    Srbije, a odavno je vreme da tu kesu sadašnji političari sami
    stave na glavu i napuste političku scenu. Njihove izjave postaju
    identične izjavama Miloševića jer su ih finansijeri prevarili, a
    postoji opravdani strah da se narod doseti i sa kesama na glavi
    ih isprati sa političke scene.

  5. GODINA BEBA , PROSLAVA 20.god. RS ili OTVARANJE MOSTA to je ANTISRPSKOM PREDSEDNIKU nebitno ! Važno da se on svaki dan reklamira na RTSu i nesrpskoj štampi u Srbiji. Veleizdajnik po specijalnosti ljubitelj lepih momaka ima svoje posebne specijalne kriterijume kao svaki drugi duševni bolesnik i njega normalan čovek nemože razumeti! A Beogradski nadvožnjaci su jutros osvanuli praznično okićeni parolama – pogledajte sajt “DVERI SRPSKE” – SRBIJA SE BUDI

  6. Ostvarismo izvoz stoleća!
    Odoše k’o “bele lale” u zemlju cveća.
    Za svaku našu isporuku-Hag nam stisnu ruku.
    Za svaki naš koš-iz Haga- “hoćemo još”.
    I tako mi “trica” po “trica”,
    od žrtve napravismo krivca.
    Mi njima nevine i žive,
    a oni nama mrtve i krive.
    Hag je nova srpska ćele kula,
    Bože, da li smo mi tolika nula?
    Zar da nam uzidane srpske glave,
    popločaju put evropske slave?
    Stidite se srpske duše jadne,
    zar ste opet svoga mesa gladne?
    Ni vrana vrani oči ne vadi,
    a Srbin crni, CRNOME to opet uradi.
    To ne bi uradio nijedan normalan stvor,
    da preda svoga za prazan evrougovor.
    Tošto sami sebe osuđujemo,
    i to što sami sebe “zaziđujemo”,
    samo su znaci za samonegaciju.
    Bože, molim ti se za srpsku regeneraciju.
    I tako već desetak godina Srbi Srbiju grade,
    al’ je Evropa neće, neće ma šta da Srbi urade.
    A gradiše je sve majstori evropskoga stila,
    potrošiše sve najvrednije, da Evropi bude mila.
    Što Srbi za godinu urade,to Bramerc za dan sruši,
    samo puna saradnja sa Hagom -Evropi je u duši.
    I predadosmo najbolju srpsku garnituru,
    al’ ne dobismo tu evro-unijsku kandidaturu.
    Odložiše za mart dan naše evropske slave…
    Al’ ne lipši magarče, do zelene trave…

  7. Sjajan tekst i dosta otvorenih pitanja.
    Sadašnja vlast u Republici Srpskoj mijenja mnoge stvari u entitetu na putu rasturanja prije nekoliko godina:
    – zauzimanje krajnje ratobornog, da ne kažem drskog stava prema okupatorima i verbalno, i u aktivnostima (prodaja naftne industrije i distribucije naftnih prerađevina ruskim kompanijama – sa aspekta interesa zapada koji je čekao da cijena istog padne na 1% stvarne cijene neočekivano i neprihvatljivo);
    – preuzimanje inicijative sa stalnim podgrijavanjem priče o otcjepljenju Republike Srpske i stavljanje federalnih političara u defanzivu, tako da se osjeti da su gotovo realizovani planovi za centralizaciju BiH odloženi.
    Kao neočekivan rezultat svega toga došlo je do osjetne relaksacije života u Srpskoj – prestala je ulična likvidacija svakog Srbina za kog se pretpostavljalo da ima veze sa ratnim zločinima ili skrivanjem osumljičenih a otpuštanje i smjenjivanje po nekoliko desetina Srba “u turi” postalo je prošlost.
    A sad to odlikovanje!?

  8. Oba kalendara i Julijanski i Gregorijanski su iz Rima.
    Nijedan nije pravoslavni.

  9. Poštovani Gospodine Vučeliću,

    Imao bih jednu molbu za Vas. Vaš portal i novina su pravo blago, puno veoma, veoma kvalitetnih tekstova. Za Srbiju je 2012 godina prelomna godina. Kako god okrenete i kuda god da pogledate. Molim Vas da barem u narednih nekoliko meseci omogućite pristup istima bez pretplate pa ako treba i sa malim zakašnjenjem. Trebaju nam Vaši tekstovi da Srbiji otvorimo oči i da joj pomognemo da vidi i čuje. Razumem da je finansijska situacija u zemlji veoma teška i da imate čitavu redakciju da brinete o njoj a Vaši novinari o njihovim porodicama ali Vas molim da barem tekstovi u vezi Kosova i Metohije budu dostupni svima.

    Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *