06. januar – Božićna poslanica patrijarha Irineja

Patrijarh srpki Irinej poručio je danas u božićnoj poslanici vernicima, Srbima na Kosovu i Metohiji, da budu istrajni u svom nepravednom stradanju i ostanu na svojim ognjištima, uz crkve i svetinje na zemlji svojih dedova i pradedova.
“Nažalost, braćo i seste, moramo priznati da je naš duhovni mir prilično pomućen, te ni radost naša nije potpuna. Ona je osenčena strahom i brigom zbog svakodnevnih zbivanja u svetu a posebno zbog tragičnih zbivanja na našem raspetom Kosovu i Metohiji”, poručio je partijarh.
On je istakao da ta zbivanja mute skladni poj anđeoske pesme i prete da mir strpljenje pretvore u nespokojstvo i netrpeljivost.
Patrijarh je u poslanici poručio Srbima da je crkva uvek sa njima i da će uvek biti sa njima.
“Bez stradanja nema ni vaskrsenja. Gospod neka svima bude merilo i u stradanjima”, poručio je partijarh i poželeo srećan Božić.
Patrijarh je u poslanici pozvao građane da očuvaju svetinju braka, da se brinu i staraju o svojoj deci, a naručito o njihovom
verskom i moralnom vaspitanju i obrazovanju.
“Veronauka u obrazovnom sistemu u našim školama jeste velika pomoć, ali nije jedina i nije dovoljna. Zato su roditelji i topli porodični dom sveta zajednica i mesto uzrastanja u meru rasta visine Hristove”, rekao je patrijarh i dodao da se vera i moral uče najpre u roditeljskom domu, porodici.
Navodeći da je “Bog roditeljima dao uzvišenu ulogu da kroz rađanje i vaspitanje dece oplemenjuju svet i da ga čine boljim i lepšim, patrijarh je ukazao da, nažalost, još uvek mnogo brakova sklopljenih bez blagoslova Crkve, a i razvedenih brakova, koji su prava nesreća i za Crkvu i za narod.
On je vernicima u rasejanju poručio da “otvore srca” i da Božić proslave u radosti jer je, kakko j rekao, svuda zemlja
Gospodnja, a Bog je svuda i na svakom mestu”.
“Svaka deoba, razdor, neprijateljstvo i razaranje zajedništva suprotni su Duhu Božjem i duhu Crkve”, rekao je patrijarh i poručio da praznovanje Božića nije prosto običaj, tradicija, navika, dan primanja i davanja darova, već da je dar nad darovima.
Patrijarh je istakao da se svakodnevno susrećemo sa iskušenjima, nedaćama i patnjama, izazvanim od drugih ili od, kako je rekao, nas samih.
“Patnje u našim domovima, školama, gradovima i selima, patnje u državama i među narodima svedoče o dubokoj podeljenosti u svetu, podeljenosti koja se ne može prevazići ljudskim naporima”, rekao je patrijarh.
On je istakao da se često učini da je nered pokretač i nosilac našeg društva i dodao da je nered, međutim, prisutan samo onda gde je izgubljena svest o istinskoj meri svega i svih, a to je ljubav.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. OVA POSLANICA GOVORI JASNO ŠTA GOSPOD ODREDIO PORODICI, I NA
    JEDNOM MESTU KAŽE:” BOG JE RODITELJIMA DAO UZVIŠENU ULOGU DA
    KROZ RAĐANJE I VASPITANJE DECE OPLEMENJUJE SVET I DA GA ČINE
    BOLJIM I LEPŠIM”.OVDE JE SVE REČENO KAKO DRUŠTVO TREBA BITIDA
    ORGANIZOVANO PO BOŽJOJ VOLJI,A NE PROGRESIVNIM NAČELIMA KOJE
    RAZARA PORODICU. OVDE SE VRAČAM KADA ME JE MOJ POKOJNI OTAC
    ODVEO KOD MAJSTORA STOLARA I REKAO” MAJSTORE EVOTI TI MOG
    SINA RADOSLAVA DA IZUČI STOLARSKI ZANAT NIJE REKAO RADOSLAVE
    NAUČI TI MAJSTORA KAKO SE PRAVI KREVET”. OVO GOVORIM U VEZI NOVOG
    ZAKONA O VASPITANJU DECE.A PATRIJARH LEPO REČE KO JE TAJ DA
    VASPITAVA SVOJ POROD,NORMALNO UZ KNJIGE KOJE VASPITNO DELUJU U
    PATRIOTSKOM DUHU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *