06. јануар – Божићна посланица патријарха Иринеја

Патријарх српки Иринеј поручио је данас у божићној посланици верницима, Србима на Косову и Метохији, да буду истрајни у свом неправедном страдању и остану на својим огњиштима, уз цркве и светиње на земљи својих дедова и прадедова.
“Нажалост, браћо и сесте, морамо признати да је наш духовни мир прилично помућен, те ни радост наша није потпуна. Она је осенчена страхом и бригом због свакодневних збивања у свету а посебно због трагичних збивања на нашем распетом Косову и Метохији”, поручио је партијарх.
Он је истакао да та збивања муте складни пој анђеоске песме и прете да мир стрпљење претворе у неспокојство и нетрпељивост.
Патријарх је у посланици поручио Србима да је црква увек са њима и да ће увек бити са њима.
“Без страдања нема ни васкрсења. Господ нека свима буде мерило и у страдањима”, поручио је партијарх и пожелео срећан Божић.
Патријарх је у посланици позвао грађане да очувају светињу брака, да се брину и старају о својој деци, а наручито о њиховом
верском и моралном васпитању и образовању.
“Веронаука у образовном систему у нашим школама јесте велика помоћ, али није једина и није довољна. Зато су родитељи и топли породични дом света заједница и место узрастања у меру раста висине Христове”, рекао је патријарх и додао да се вера и морал уче најпре у родитељском дому, породици.
Наводећи да је “Бог родитељима дао узвишену улогу да кроз рађање и васпитање деце оплемењују свет и да га чине бољим и лепшим, патријарх је указао да, нажалост, још увек много бракова склопљених без благослова Цркве, а и разведених бракова, који су права несрећа и за Цркву и за народ.
Он је верницима у расејању поручио да “отворе срца” и да Божић прославе у радости јер је, какко ј рекао, свуда земља
Господња, а Бог је свуда и на сваком месту”.
“Свака деоба, раздор, непријатељство и разарање заједништва супротни су Духу Божјем и духу Цркве”, рекао је патријарх и поручио да празновање Божића није просто обичај, традиција, навика, дан примања и давања дарова, већ да је дар над даровима.
Патријарх је истакао да се свакодневно сусрећемо са искушењима, недаћама и патњама, изазваним од других или од, како је рекао, нас самих.
“Патње у нашим домовима, школама, градовима и селима, патње у државама и међу народима сведоче о дубокој подељености у свету, подељености која се не може превазићи људским напорима”, рекао је патријарх.
Он је истакао да се често учини да је неред покретач и носилац нашег друштва и додао да је неред, међутим, присутан само онда где је изгубљена свест о истинској мери свега и свих, а то је љубав.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. OVA POSLANICA GOVORI JASNO ŠTA GOSPOD ODREDIO PORODICI, I NA
    JEDNOM MESTU KAŽE:” BOG JE RODITELJIMA DAO UZVIŠENU ULOGU DA
    KROZ RAĐANJE I VASPITANJE DECE OPLEMENJUJE SVET I DA GA ČINE
    BOLJIM I LEPŠIM”.OVDE JE SVE REČENO KAKO DRUŠTVO TREBA BITIDA
    ORGANIZOVANO PO BOŽJOJ VOLJI,A NE PROGRESIVNIM NAČELIMA KOJE
    RAZARA PORODICU. OVDE SE VRAČAM KADA ME JE MOJ POKOJNI OTAC
    ODVEO KOD MAJSTORA STOLARA I REKAO” MAJSTORE EVOTI TI MOG
    SINA RADOSLAVA DA IZUČI STOLARSKI ZANAT NIJE REKAO RADOSLAVE
    NAUČI TI MAJSTORA KAKO SE PRAVI KREVET”. OVO GOVORIM U VEZI NOVOG
    ZAKONA O VASPITANJU DECE.A PATRIJARH LEPO REČE KO JE TAJ DA
    VASPITAVA SVOJ POROD,NORMALNO UZ KNJIGE KOJE VASPITNO DELUJU U
    PATRIOTSKOM DUHU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *