SUDSTVO Čišćenje nepoželjnih

Piše Uglješa Mrdić

Tekst ostavke sudije Milimira Lukića pročitan je na sednici VSS-a, od 24. novembra, na kojoj nije ni prisustvovao

Sudija Milimir Lukić je podneo 23. novembra ostavku na mesto člana Visokog saveta sudstva (VSS). Tekst ostavke pročitan je na sednici VSS-a, od 24. novembra, kojoj sudija Milimir Lukić nije ni prisustvovao.
Lukić nije učestvovao u radu druge komisije VSS-a, čiji je predsednik, a pred kojom se održavaju ročišta u postupku preispitivanja odluka o izboru sudija. On će izostati i sa preostalih ročišta zakazanih za početak decembra, jer smatra da pod ostavkom ne može da učestvuje u radu VSS-a.

PRECIZNA PRAVILA
„Verujem da će doći dan kada će postojati potpuno jasna i precizna pravila i procedure za izbor i napredovanje, ali i razrešenje nosilaca sudskih funkcija, na osnovu kojih će najčestitiji i najobrazovaniji kadrovi moći da budu birani u sudove, a potom samo na osnovu ostvarenih rezultata, dostojnosti i autoriteta, moći da napreduju u sudskoj hijerarhiji“, rekao je Lukić posle podnošenja ostavke.
O pritiscima na Visoki savet sudstva sudija Lukić je prvi put progovorio kada je 29. avgusta kao predsednik komisije odložio sva ročišta neizabranih sudija zakazanih za taj datum, uz objašnjenje da „ne želi da radi u uslovima pritiska na članove VSS-a“.
Potom je VSS izdao saopštenje da je 26. avgusta održana sednica na kojoj su se sve sudije izborni članovi VSS-a izjasnili da „ni na jednog od njih niko iz izvršne vlasti, niti ministar pravde Snežana Malović, ne vrše bilo kakav uticaj ili pritisak u radu u Visokom savetu sudstva, što je usvojeno kao zaključak“. Dodato je da sednici nije prisustvovao samo sudija Blagoje Jakšić, koji je tada bio na godišnjem odmoru, a kasnije je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio položaj pre 13 godina kao sudija u Kosovskoj Mitrovici.

PRAVO I PRAVDA
O slučaju sudije Blagoja Jakšića „Pečat“ je pisao u 185. broju. Tada smo pisali o tome u kojoj meri hapšenje člana Visokog saveta sudstva, sudije Blagoja Jakšića,
ima veze sa načinom odlučivanja Visokog saveta sudstva u postupku revizije reizbora.
Ko god ne odgovara vladajućem režimu, voljom vlastodržaca i političkih kabineta može biti uhapšen. Dovoljno je samo da odgovorno i pošteno radite svoj posao, i da se suprotstavite protivpravnim i protivustavnim postupcima vladajuće oligarhije.
Kada bi nabrajali sve slučajeve režimskih progona njihovih protivnika ne bi nam bilo dovoljno nekoliko brojeva „Pečata“. Poslednji slučaj u pravosuđu, gde je došlo do hapšenja sudije, dovoljno govori.
Na neposrednim izborima za članove Visokog saveta sudstva, koji su održani u sudovima 3. marta ove godine, Milimir Lukić dobio je najveći broj glasova sudija sva četiri apelaciona suda u Srbiji. Javnosti je poznat kao predsednik Veća koje je u Specijalnom sudu vodilo postupak protiv pripadnika „zemunskog klana“ i kao član Sudskog veća u predmetu ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.
Od 2010. godine je sudija Krivičnog odeljenja i Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu.
I na sve to „čuvena“ ministarka pravde Snežana Malović, koja je prema oceni hrvatskih pravosudnih institucija „najbolja ministrica pravde u regionu, koja je odlična za suradnju“ je rekla:
„To je njegov lični čin“.
Ostavka Snežane Malović i svih odgovornih  za loše stanje u srpskom pravosuđu bila bi spas za sve koji se bore da na kraju pravo i pravda pobede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *