СУДСТВО Чишћење непожељних

Пише Угљеша Мрдић

Текст оставке судије Милимира Лукића прочитан је на седници ВСС-а, од 24. новембра, на којој није ни присуствовао

Судија Милимир Лукић је поднео 23. новембра оставку на место члана Високог савета судства (ВСС). Текст оставке прочитан је на седници ВСС-а, од 24. новембра, којој судија Милимир Лукић није ни присуствовао.
Лукић није учествовао у раду друге комисије ВСС-а, чији је председник, а пред којом се одржавају рочишта у поступку преиспитивања одлука о избору судија. Он ће изостати и са преосталих рочишта заказаних за почетак децембра, јер сматра да под оставком не може да учествује у раду ВСС-а.

ПРЕЦИЗНА ПРАВИЛА
„Верујем да ће доћи дан када ће постојати потпуно јасна и прецизна правила и процедуре за избор и напредовање, али и разрешење носилаца судских функција, на основу којих ће најчеститији и најобразованији кадрови моћи да буду бирани у судове, а потом само на основу остварених резултата, достојности и ауторитета, моћи да напредују у судској хијерархији“, рекао је Лукић после подношења оставке.
О притисцима на Високи савет судства судија Лукић је први пут проговорио када је 29. августа као председник комисије одложио сва рочишта неизабраних судија заказаних за тај датум, уз објашњење да „не жели да ради у условима притиска на чланове ВСС-а“.
Потом је ВСС издао саопштење да је 26. августа одржана седница на којој су се све судије изборни чланови ВСС-а изјаснили да „ни на једног од њих нико из извршне власти, нити министар правде Снежана Маловић, не врше било какав утицај или притисак у раду у Високом савету судства, што је усвојено као закључак“. Додато је да седници није присуствовао само судија Благоје Јакшић, који је тада био на годишњем одмору, а касније је ухапшен због сумње да је злоупотребио положај пре 13 година као судија у Косовској Митровици.

ПРАВО И ПРАВДА
О случају судије Благоја Јакшића „Печат“ је писао у 185. броју. Тада смо писали о томе у којој мери хапшење члана Високог савета судства, судије Благоја Јакшића,
има везе са начином одлучивања Високог савета судства у поступку ревизије реизбора.
Ко год не одговара владајућем режиму, вољом властодржаца и политичких кабинета може бити ухапшен. Довољно је само да одговорно и поштено радите свој посао, и да се супротставите противправним и противуставним поступцима владајуће олигархије.
Када би набрајали све случајеве режимских прогона њихових противника не би нам било довољно неколико бројева „Печата“. Последњи случај у правосуђу, где је дошло до хапшења судије, довољно говори.
На непосредним изборима за чланове Високог савета судства, који су одржани у судовима 3. марта ове године, Милимир Лукић добио је највећи број гласова судија сва четири апелациона суда у Србији. Јавности је познат као председник Већа које је у Специјалном суду водило поступак против припадника „земунског клана“ и као члан Судског већа у предмету убиства српског премијера Зорана Ђинђића.
Од 2010. године је судија Кривичног одељења и Посебног одељења за организовани криминал Апелационог суда у Београду.
И на све то „чувена“ министарка правде Снежана Маловић, која је према оцени хрватских правосудних институција „најбоља министрица правде у региону, која је одлична за сурадњу“ је рекла:
„То је његов лични чин“.
Оставка Снежане Маловић и свих одговорних  за лоше стање у српском правосуђу била би спас за све који се боре да на крају право и правда победе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *