Premijer, svinja i publika

Piše Vladislav Panov

Posle prikazivanja prve epizode miniserije „Crno ogledalo“ na britanskom „Kanalu 4“, u kojoj je ostrvski premijer primoran na seks sa svinjom pred milionskim auditorijumom, gledaoci su u rekordnom broju jedva sačekali naredne dve epizode, iako, avaj, u njima više nije bilo premijera, niti seksa sa domaćim i ostalim životinjama

I u vremenu u kojem živimo, gde se sve brzo menja i još brže zaboravlja, a šokantni prizori koje upijamo svakodnevno preko medija, čija nam je ponuda postala dostupna i u džepu, dok se šetamo, uvek žedni krvi i što strašnijih prizora, sva je prilika da će miniserija koju je potpisao jedan od retkih istinski inteligentnih, talentovanih i inovativnih pisaca kojima je dozvoljeno da rade na „velikim televizijama“ Zapada, Englez Gordon Braun, ostati u centru pažnje i medija i publike. Bar neko vreme.

CRNO, NAJCRNJE, TELEVIZIJA

[restrictedarea]

Braunova serija na mnogo načina prigodno naslovljena „Crno ogledalo“ (najpre to je ono crno, najcrnje televizijsko ogledalo, preko kojeg upijamo svu prljavštinu ovoga sveta, ali i ono u koje sebe gledamo i, naravno, ne sviđa nam se šta vidimo), zahvaljujući neverovatnoj prvoj epizodi izazvala je jednu od najburnijih i najintrigantnijih reakcija u poslednje vreme. U njoj je na precizan, detaljan, satiričan i brutalno izazovan način postavljena pozornica sasvim realnih političko-socijalnih okolnosti u kojima se nalazi britansko društvo, pa, uostalom, i celokupna zapadna civilizacija. Na toj pozornici pod konstantnom pažnjom svemoćnih i svuda prisutnih medija, ali i još prisutnijih, pa verovatno sada već i moćnijih, tehnološki naprednih modernih vidova komunikacija (društvene mreže na Internetu), jedan čovek uspeva da dovede u pitanje vrednosni sistem čitave nacije i da istovremeno nepopravljivo uzdrma čitavo političko i društveno ustrojstvo. Otmicom princeze on uspeva da uceni vlast: ili će premijer pred TV kamerama, uživo, imati seksualni odnos sa svinjom ili princeze više biti neće! Dalji sled okolnosti vrlo brzo dovodi premijera u bezizlaz. Mediji, vlast, narod, na kraju će zahtevati ovu žrtvu od njega i premijer će herojski odraditi prljav posao pred kamerama, zarad princeze, svoje karijere, spasa kraljevstva i napredne demokratije, i svih ostalih velikih principa. I viteški će ovim bestijalnim napadom na seksualno opredeljenje, pa i prava jadne svinje, on spasiti princezu. Na sreću nacije i ponos kraljevstva! Godinu dana kasnije, kaže se na kraju priče, premijer će i dalje biti na funkciji, a njegova javna afera sa krmačom više nije nikom na pameti. Osim njegovoj ženi, koja je prestala da govori sa svojim mužem…
Uvek izazovni, drugačiji i provokativniji britanski „Kanal 4“ stoji iza ove serije koja beleži rekordnu gledanost. Posle kontroverzne „svinjske epizode“ gledaoci su zaboravili na sve druge televizijske ponude i naredne dve nedelje su okupirali „Kanal 4“. Druge dve epizode čije su priče nevezane s prvom, posmatralo je u proseku po petnaest miliona gledalaca. Očekivali su nastavak ove zanimljive erotike, šta li? Šta to govori o njima, ovom svetu, televiziji, našoj civilizaciji, ostaje za neku drugu priču. A šta ih je privuklo Brukerovoj satiri? Priča o premijeru i svinji je po autoru najpre osuda -komentar na način na koji svi mi koristimo Internet, a samim tim i na posledice uticaja takozvanih „socijalnih medija“ na nas i nas na njihovu rastuću, nezaustavljivu i sve nepredvidljiviju moć nad nama i našim životom, tvrdi autor koji se takođe satirično i šokantno pre šest godina pozabavio „Velikim bratom“, počastivši učesnike rijaliti-šoua smakom sveta u formi epidemije virusa koji je čovečanstvo preko noći pretvorio u krvožedne zombije („Mrtva pozornica“). Ali, ovaj njegov novi rad ima mnogo više nijansi, međuredova i rasplinjavanja u brojnim pravcima, što prava satira i treba da poseduje. Moguće ga je tumačiti i komentarisati u beskraj, i to na svim nivoima ozbiljnosti ili neozbiljnosti.

ŠTA BI SVAKO OD NAS URADIO?
Evo, recimo, jedne. Šta bi svako od vas uradio na premijerovom mestu? Nema druge, ili život princeze i vaše karijere, ili seks sa gicom pred ko zna koliko miliona ljudi. Da nismo tako odavno sahranili moral i sve normalne međuljudske odnose dostojne prosvećenog čoveka, ove dileme ne bi ni bilo, kao ni Brukerove serije uostalom. Ali, posle ponižavajuće proslave pobede slobode modernog čoveka u vidu rijaliti-šou bestijalija, seks sa svinjom nije ništa što bi bilo koga zapravo uopšte i trebalo da tangira. Zapravo, mnogima bi takva ponuda morala da se dopadne. I verovatno jeste. S druge strane, karijera ili nemoral i nije neka dilema. Ovakav ispit bi povoljno položio svaki zdravo ambiciozni političar. Zamislite ponudu slične (ne)prirode kod nas, evo uoči izbora. Koliko njih bi bez problema, ponosno i herojski, odradilo ovaj posao pred kamerama ukoliko bi im to donelo vlast, a koliko bi to odbilo bez obzira na posledice? Da li bi red da se zajaše neka svinja pred kamerama bio veći od onog da se od politike dignu ruke, kako bi se to jahanje preskočilo iz moralnih razloga? A evo i ideje za novi rijaliti-šou. Na nekoj novoj farmi, farmi svinja, moglo bi da se organizuje predizborno takmičenje političkih oponenata i kandidata za funkcije, posle kojeg bi najbolji ljubavnik sa ovom pametnom domaćom životinjom, s kojom su Srbi odvajkada u posebnim odnosima (mada, prevashodno trgovačko-gastronomskim), mogao da bira svoju fotelju u vlasti. Šta mislite koliko bi njih bilo na toj farmi i koliko bi miliona gledalaca takav šou pratilo?

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. …. ali, nije ‘originalno’ ???! Jedan je bio spreman da poljubi krmacu “ispod repa” – ako je to potrebno – da se narod najede cvaraka ?????!!!! A sta se desilo krajem/posle rata ???? Dosli iz “sume” oni, koji zbog cosavosti nisu bili za “clanove” cetnickog pokreta – pa su mnogima ispali preskupi “cvarci” takve politike ???!!! A J. Broz je “tipovao” – da nijedna “zurka” ( pa i rat) ne moze da prodje bez Srba – onih mladih ‘neobavestenih’, pa se zna, kako se sve zavrsilo ???!!! Narovoucenije – izvucite sami ! ( zar se kod Srba ne da uociti “nerv” – da se VUCJIM culom, oseti svaki Antihrist ???!!)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *