Ne umemo, pa to ti je

Piše Milorad Vučelić

Na čuvenoj i dugoj turneji po afričkim zemljama Josipa Broza su svečano dočekivali uz živopisne  plesove poprilično obnaženih, što ženskih, što muških igrača, a uz veoma prodorne zvuke. Pod snažnim utiskom afričkog folklora, predanosti i požrtvovanosti njihovih učesnika, predsednik Jugoslavije se vratio u zemlju. Doček je bio više nego svečan i u njemu su učestvovale naše najbolje folklorne grupe. Gledajući ozarene momke i devojke kako igraju kola i pevaju pesme svih naših naroda i narodnosti, Broz je pokazivao znake zadovoljstva, ali je još pod uticajem Afrike nekom u svojoj pratnji napomenuo: „Imam utisak da nekako ne daju sve od sebe“.
Ta, tada pokazana neuverljivost, kao da nas prati kroz celu istoriju, a pokazuje se krupnom manom čak i onda kada smo najspremniji da se prepustimo i predamo. Srbima to nekako ne ide od ruke, pa ma koliko se trudili.
Nemačke i germanske vođe uopšte, i inače, obožavaju da posećuju srpske teritorije, bilo neposredno, bilo preko svojih oružanih predstavnika, upravo na najveće srpske narodne i verske praznike, kao što su recimo Vidovdan (1914) ili  Uskrs (1941)… U skladu sa tim običajem, nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je Prištinu i svoje vojnike na tlu Srbije na dan Svetog Nikole 2011. godine.
Na dan posete nemačke kancelarke Prištini, u najuticajnijem albanskom dnevniku „Koha ditore“ objavljen je redakcijski uvodnik na nemačkom jeziku! Baš kako treba, dolikuje i priliči.
Bila je Merkelova i u Beogradu, i uz sav trud da joj u svemu udovoljimo, niko i ne pomisli da štampa uvodnik na nemačkom. Dobar deo medija u Srbiji, pri tom, u nemačkoj je svojini. Komentari i članci, ako već nisu u američkom, u potpunosti su u nemačkom interesu i po nemačkom diktatu pisani, ali i pored toga niko ne objavi uvodnik na nemačkom. Izdiktira se članak na nemačkom, a onda se prevede na BHS jezik i objavi na srpskom, umesto na izvorniku. Ne umemo, pa to ti je.

 

Šiptari znaju da Evropa danas govori isključivo nemačkim jezikom i oni očas posla počnu da govore tim jezikom, spremni da pređu odmah i na norveški, švedski ili danski. I njima nekako uvek veruju, jer se vidi da oni nemaju čega da se odreknu. Nema kod njih nikakve potrebe da se samoponištavaju. Neopterećeni su, nisu obavezani bilo čim sem mržnjom prema Srbima, a to se i na nemačkom i na engleskom podrazumeva. Nemaju oni s čega da pređu na nešto, pa im je lako,  reći će neko, tražeći izgovor i opravdanje za našu nesposobnost.
Šta tek reći o spomenicima… Zašto u Beogradu nema Klintonovog spomenika kao što ga ima u Prištini? Ne bi čak bilo potrebno ni da se angažuje neki naš vajar. Napravimo repliku spomenika iz Prištine. Siguran sam da se Tači ne bi bunio, a bilo bi dobro primljeno i u Briselu. Zašto Klintonovi i Buš nemaju ulice u Beogradu? Zašto naši muzeji ne traže od Šiptara ukradeni Bušov sat iz Fuše Kurijea, pa da ga izlože kao dragoceni eksponat? Zašto po Beogradu nema replika američkog Kipa slobode, a u Prištini ih ima na svakom koraku?
Setimo se kako je Tajči osvajala srca i nadimala prsa dičnih Hrvata i Hrvatica pesmom „Danke Dojčland“. Kod nas nema takve popularne pesme. Ima onih spremnih na nešto slično, ali nekako se vidi da to nije iz srca, ne ostavlja utisak iskrenosti. A  o narodu koji to ne prihvata da i ne govorimo.
Ovo su sve naši propusti koji jasno pokazuju da se ne trudimo dovoljno i da ne dajemo sve od sebe. Ali i kada se upnemo i upregnemo, nekako nam ne ide. Ne delujemo im iskreno. Vide da nam to ne ide iz duše.
Kako smo se samo trudili da i pored svega u manastirima na Kosovu ugostimo Džoa Bajdena i Hilari Klinton. Tu su bili i episkopi, igumani i kaluđeri, ali i pored sve ljubaznosti i iskrenosti nisu im poverovali i hteli bi da Gračanicu daruju nekom drugom. Obavešteniji kažu da su presudnu ulogu odigrali naši sveci sa ikona i fresaka, jer su pokrili oči rukama kada su pomenuti gosti banuli u crkve (videti tekst Ljiljane Bogdanović „Bolji svet nam nije suđen“).
Ne veruju nam ni kada ih ubeđujemo da većina pravoslavnih Srba želi da vidi Srbiju u Evropskoj uniji (videti tekst  Aleksandra Dunđerina „Teologija Evropske unije“).
Neće nam vredeti ni to što po tuđinskom nalogu danas hapsimo Veselinoviće (videti tekst Nikole Vrzića „Majka Angela i očuh Boris“), baš kao što nam nije vredelo ni to što smo bili veoma kooperativni prema Austrougarskoj vladi posle Principovog atentata  u Sarajevu 1914. godine.
Zaludu se brukamo. Ni izdaleka ih ne možemo zasititi.
Imamo, dakle, mnogo razloga da kritikujemo našu nesposobnost da budemo uverljivi. Ne možemo za te neuspehe svaljivati krivicu na političare, režim i medije. Da oni hoće – hoće, da su spremni da bezrezervno služe najjačima – spremni su, da daju sve od sebe – daju, ali pravi problem je u narodu, jer on zapravo neće, i vidi se da je neiskren i tada kada se čini da prihvata diktat. Neće Srbi, pa Bog! I s pravom im ne veruju i ne treba da im veruju kada glume tobože služinčad.
Trebalo bi zato biti uviđavan prema našim političarima koji su dugi niz godina  pokušavali da isprave sve greške i propuste, i da povedu narod i Srbiju putem evroatlantskih integracija. Ne treba na dve tri partije i na dva tri lidera svaljivati svu krivicu. Trebalo bi im odati dužno priznanje i nagraditi ih za njihov trud – (prevremenom) penzijom. Neka se odmore. A da i narod dane dušom. Probali smo da se pretvaramo da smo nešto što stvarno nismo i nisu nam poverovali. Ajde zato da budemo iskreni i budemo ono što zaista jesmo. Onda smo uvek više nego uverljivi.

 

11 komentara

  1. Gospodine Vučeliću mi ne umemo nešto drugo – kad nam se pruži šansa da je iskoristimo. Pre sarajevskog atentata na Vidovdan 1914.g. Regent Aleksandar 1. Karađorđević je bio veren sa Olgom, najstarijom ćerkom Ruskog cara Nikolaja 2. Romanova. Mali Aleksej je bio ozbiljno bolestan i Car Nikolaj je odlučio da nasledstvo krune prenese na ćerku. Ćerka Olga je vaspitana u Hrišćansko-patrijarhalnom duhu da treba da sluša muža. Kralju Aleksandru se posrećilo da bude Ruski car. Ali džaba. Bilo je kao kad ti ciganka proriče sudbinu u dlan: ”Bog te gleda al’ ti đavo neda!”
    Velike sile V. Britanija i Francuska su bile spremne da brane svoje kolonije a Nemačka i Austro-ugarska su se pripremale da im, pomoću rata, otmu deo. Koje kolonije je imala mala Srbija, pa da za njih ratuje? Ovaj rat se nije ticao Srbije i ona je trebala na sve moguće načine da ga izbegne. Šta je smetalo Srbiji da vodi politiku dobrih odnosa sa Nemačkom i Austro-ugarskom kao što je to radio Kralj Milan Obrenović. Kraljevina Srbija je trebala da spreči Sarajevski atentat na sve moguće načine, i da stampedo Prvog svetskog rata ne pređe preko male Srbijice. Dok bi V. Britanija, Francuska, Nemačka i Austro-ugarska krvarili u međusobnim obračunima, čekajući SAD da presude, Kralj Aleksandar i njegov otac bi razmišljali kako da odobrovolje rusku aristokratiju da što bolje prihvate Aleksandra za faktičkog cara Rusije.
    Rezultati takve političke odluke bi bili sledeći:
    1. U Carskoj rusiji se nebi dogodio komunizam i sva zla koje je on doneo.
    2. Ne bi izginulo 1500 000 Srba i ne bi Srbija bila razorena.
    3. V. Britanija i Francuska uz pomoć SAD bi pobedile Nemačku i Austro-ugarsku. Pred kraj rata bi mogla da se umeša i Srbija i da uzme teritorije na koje je bacila oko. Srpski Car bi vladao od Jadrana do Vladivostoka. Rusija bi bila netaknuta kad je ratno razaranje u pitanju i danas bi bila najjača industrijska sila na Svetu.
    Neko bi rekao ne treba analizirati. ”Šta bi bilo, kad bi bilo?” Međutim alternativna istorija je zvanično priznata kao nauka pa ove analize mogu da se prave a da se ne izađe iz okvira nauke.

    • Kralj Aleksandar nije bio sposoban da vodi sopstvenu državu a kamoli carsku Rusiju. Taj čovek je 1918. godine bukvalno upropastio sopstvenu državu kada je uvukao Srbiju u Kraljevinu SHS kao što danas naša vlast uvlači Srbiju u EU. Posledice te pogubne politike mi i dan danas plaćamo, čitav jedan vek propadamo i nije mi samo jasno kako će sve ovo da se završi. Naši susedi su preko noći od poraženih postali pobednici, danas imaju svoje države, a gde smo mi? Otimaju nam teritorije, kroje i prekrajaju granice, skrnave nam svetinje, okupirali nas da danas jedna vaška i mušica imaju veća prava od Srba u Srbiji.

    • Zorane sta cemo sa Srbima van tadasnjih a sve mi se cini nazalost i danasnjih granica “srbijice” kako je ti nazivas?

      Nisu li zlosrecnom kralju masoncicu sitnog reda ponudili zapadnu granicu Srbije na potezu Karlobag-Ogulin-Virovitica a on nesrecnik odbio jer je gurao ideju “jugoslovenstva” svjesno potiruci srpstvo?

      Ideju jugoslovenstva na uvo mu je sapnuo drugi brat mason.

      Da je tadasnji kralj granicu prihvatio,

      slovenci i ustase bi bili istopljeni u njemackoaustrijskom loncu ili bar svedeni na znacajne manjine,

      bosne kao drzave ne bi bilo,

      svi Srbi Balkana bi zivjeli u jednoj kraljevini Srbiji koja bi imala izlaz na toplo more u duzini preko 1000km.
      ,
      siptari se nikad ne bi u tolikom broju nakotili i uselili iz Albanije…

      Zar nisu tog istog kralja njegove vojvode molili da ne cini glupost i ne pravi kraljevinu s krvnicima srpskog naroda- konjusarima i ustasama.
      Nije li mu jedan od vojvoda naveo stradanje srpskog naroda u koncetracionom logoru za Srbe u Doboju 1914-1915god.(ubijeno slovom i brojem 57000 Srba) da bi istog kralj razalovao?
      Da li vi znate da su taj logor vodile ustase i muslimani vodjeni jezuitima iz Sarajeva?

      Onim istim jezuitima koji su samo 22 godine kasnije ponovili kravari pir nad Srbima u Bosni, Lici, Baniji, Kordunu.

      Zato kad analizirate poteze vlasti u skorijoj srpskoj istoriji, onda to cinite geografski sire a NE IZ KRUGA DVOJKE !
      Dakle pokusajte za promjenu uzeti u obzir kompletan etnicki prostor Srba a tu spada i Sarajevo sa sve Bosnom!

      Jer svi Srbi nisu i nikad nece stati u krug dvojke, ima nas svuda na Balkanu jer je Balkan nas a vi imate problema s kratkovidoscu ili ovakve tekstove gdje ne spominjete citav Srpski rod vec samo jedan njegov dio zlonamjerno plasirate!

  2. g-dine Maletkovicu,iza atentata na ferdinanda 14-te ne stoji srbija pa ga nije mogla ni spreciti,sudbina carske rusije je vec bila utvrdjena a oklopni voz sa lenjinom i drustvom samo sto nije krenuo,aleksandar je pomakao djordjija i nanisanio presto,socijalizam je od rusije napravio svetsku velesilu sto carska rusija nije bila,aleksandar nije trebao da brise ime srbije i da pravi jugu i dobio bi 19-te ogromne ratne reparacije od nemacke koje je do 2.10.2011.nemacka placala englezima i francuzima,sada je nemacka bez dugova,ekonomski jaka pa opet gospodari,ocito da smo politicki nepismeni pa se ne snalazimo bas najbolje u svemu tome

  3. Gospodine Zorane kapa dole odličan komentar.Srebrenjaci koje čiji
    dolaze u prljave ruke nekih Srba i preokrene pravilan put naroda.
    Znamo rezultate poteza Gavrila i 27 martovskog prevrata,rezultate
    petog Oktobra kusamo sada šta dalje GOSPODO SRBI ŠTO BI KOD MENE
    U SELU REKLI BUDI POPE PAMETAN.Šta srpska nacija ima na raspolaganju? U selu nema momaka gradska kokakola oladina ma
    hajde šta ja pričam kad vidim kako se zabavlja a na KOSMETU
    metci zuje.Hapše kao kriminalci što ih ne uhapsiše pre godinu
    dana frau traži poniznost Hilari poklanja naše onima koji koren
    nemajuna Kosmetu,koji potez učinita da bude plodo tvoran pitanje
    svih pitanja po meni očajnom samo IZBORI REŠAVAJU!!!

  4. Zashto se u Beogradu ne obnovi Spomenik Vechni Plamen na Novom Beogradu? 11 godina je ugashen, zapostavljen, zamrachen.Nema ni chestitog spomenika Sv.Savi, Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu, Milunki Savic, Srpskom seljaku i Majci Srbiji,Chajkovskom(Rusko-Srpski marsh),gen. Chernjajev,Caru Nikolaju Drugom …..

    Novi Pechat izlazi 13.januara, idealno za neki srpski kalendar.

  5. hvala “Pecatu” na izvestavanju i borbi za istinu… Da pozelimo sebi i svima u 2012 dar straha ( svesnosti prisustva) Bozjeg. On jedino produzava dane (zivot) i pocetak je istinske ( a ne svetske) mudrosti – koja je vrednija od zlata i svih materijalnih blaga. HRISTOS SE RODI !

  6. Priča je iskonska.Kao i Srbi.Ili jesi ili nisi LAV.To je Srbski GEN.Ili ima iloi nnema SRBA nema između.To važi i za druge NARODE podvlačim NARODE samo što su oni ranije progutali udicu.Neki silom a neki dobrovoljno.Novi svetski poredak ili Kosmopolitizam ili kako već neminovno dovodi do uništenja NARODA.Stvara jednu NACIJU .Svetsku naciju.Stvara bezličmu MASU /RULJU/ koju možeš obliklovati prema potrebi VLADARA.Narodi koji znaju ŠTA SU koji znaju KORENE teško se ili teže OBLIKUJU po zamisli JEDNOG VOĐE.Srbi kao star narod jedan su od TIH koji su na METI NOVOG PORETKA.Naš GEN je toliko JAK /gen samoodržanja/,to znaju i protivnici ZATO SU ZA UNIŠTENJE ILI PASIFIZACIJU Srbskog NARODA DOZVOLJENA SVA SAREDSTVA.I ne samo SRBSKOG.Pogledajte zemlje koje su izloženje dejstvu NOVOG SVEDSKOG PORETKA.Pročitajte njihovu istoriju pa ćete videti da OVAJ TEKST DRŽI VODU.A što još neke nisu u igri .SAMO ZBOG DSVOJE SNAGE.Ako hoćemo da opstanemo MORAMO SE UGLEDATI NA IZRAEL.

  7. Dame i Gospodo anonimni komentatori, pokušajte da se iza svog teksta i svog mišljenja potpišete punim imenom i prezimenom. Verujem da je strah od komunističkih represalija još uvek veliki kod ogromnog broja ljudi. Decenijama su komunjare uterivale narodu strah u kosti. Udahnite duboko i potpišite Vaš komentar. Videćete da ne boli i garantujem Vam da će te se osećati bolje. Gospodin Vučelić i ja smo to uradili zato što stojimo iza svojih stavova i mišljenja. Mi ne moramo da imamo iste poglede ali i to je demokratija. Komunisti na vlasti su uveli verbalnu demokratiju: ”Možeš da kažeš skoro sve ali ne možeš da uradiš ništa da bi se stanje popravilo.”
    Kad god budem imao vremena poslaću svoje mišljenje o temi koja me interesuje i uvek ću se potpisati punim imenom i prezimenom iza svog komentara.

  8. ZORANE,PA TAKO TI JE I U NEKOMUNISTICKIM – KAPITALISTICKIM “DEMOKRATSKIM” ZEMLJAMA — MOZES DAS KAZES STA HOCES ALI NE MOZES I NE SMES DA URADIS NISTA DA BI PROMENIO POSTOJECE.

    SVAKI SISTEM SE BRANI NE BIRAJUCI SREDSTVA I ZA SEBA SMATRA DA JE NAJBOLJI,DA JE BOGOM DAN.

    AJDE NAPOMENI MI BILO KOJU KAPITALISTICKU “DEMOKRATSKU “ZEMLJU KOJA BI DOZVOLILA NARODU DA JE DEMOKRATSKI “PREOBRATI” U SOCIJALISTICKU I OBRATNO.CIM NEKO POKUSA TAKO NESTO TO SE BEZOBZIRNO UGUSI U ZACETKU.TAKVE KORENITE PROMENE SE NE VRSE U PARLAMENTU VEC NA ULICI,NASILNO,”NEDEMOKRATSKI” – ISTINSKOM ILI KAKO JE TO POSTALO MODERNO U SKORIJOJ ISTORIJI “NAMESTENOM,MONTIRANOM,REZIRANOM I.T.D REVOLUCIJOM”

    P.S.
    A STO SE PUNOG IMENA I PREZIMENA TICE JA SE NE BOJIM KOMUNISTICKE VEC KAPITRALISTICKO “DEMOKRATORSKE” REAKCIJE NA NAPISANO

  9. DRUZE GLAZDR SVE STO SI ODGOVORIO ZORANU SI POTPUNO U PRAVU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *