8. decembar – KOŠTUNICA: NAJVAŽNIJE JE DA SRBI NA SEVERU KIM OSTANU JEDINSTVENI

Razgovor sa liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom vođen je nekoliko dana od povlačenja barikada na severu Kosmeta. Na konstataciju da je sasvim neočekivano da su barikade delimično uklonjene u opštinama na severu Kosova u kojima je na vlasti DSS, Koštunica je odgovorio da srpski narod na Kosovu za ono što radi uvek ima podršku DSS-a.

„Oni znaju u kom trenutku je najbolje da se neke barikade uklone, a da druge ostanu. Ono što je najvažnije jeste da je narod dole jedinstven, da postoje četiri opštine koje donose odluke o svemu, ako ne jednodušno, ono apsolutnom većinom. U tim opštinama postoje sve političke stranke i tu imamo model dogovora koji ne postoji u Srbiji. Dok SkupštinaSrbije beži od izjašnjavanja o ovim pitanjima, ove četiri skupštine se o svemu tome izjašnjavaju”, kaže Koštunica u intervjuu za „Politiku”.

Formalno se nisu izjasnile, jer su barikade povučene pre nego što je ta sednicaodržana.

Ne izjašnjavaju se skupštine o svakaoj pojedinačnoj barikadi. A na narodu, odnosno njihovim skupštinama je da odluče šta je najbolje.

Šta su vama rekli?

Nisu mi ništa rekli zato što je odluka na njima, kao što je i do sada bila.

Nisu vas pitali?

Nisu ni trebali.

A jesti li vi njih pitali zašto su uklonili barikade?

Nisam. Imam potpuno poverenje u njih i smatram da oni treba tu odluku da donesu. Na njih ne treba vršiti nikakav pritisak, jer je ono što oni rade u interesu Srbije i njihovom interesu.

Kako je moguće izvesti zamrzavanje konflikta na Kosovu, ako su protiv toga zemlje koje su uticajne i koje žele da sada reše sve što mogu?

Zalažem se za zamrzavanje stvaranja nezavisne države Kosovo. Proces je počeo 17. februara 2008. godine, a onda je sadašnja vlast uveliko tome pripomogla onog trenutka kada je potpisala SSP sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova. Zatim je ta ista vlast pomogla u instaliranju Euleksa na Kosovu, koji učestvuje u stvaranju institucija nezavisne države. Potom je iz SB, gde smo imali kontrolu nad rešavanjem pitanja Kosova, stvar premeštena u GS UN. A i to na takav način da je srpska rezolucija povučena i zamenjena briselskom rezolucijom, što je omogućilo da EU, u liku 22 države koje priznaju nezavisnost Kosova, posreduje u pregovorima između Beograda i Prištine. Tako je započeo ovaj proces kojim se sve brže i brže ide u pravcu stvaranja nezavisne države Kosovo. Ja sam za to da se taj proces zaustavi, zamrzne.

Kako se može zamrznuti?

Tako što će se pitanja Kosova vratiti u Savet bezbednosti, tamo gde mu je i mesto. Sadašnji pregovori između Beograda i Prištine odvijaju se suprotno Rezoluciji 1244, i vode se u Briselu a ne u SB. Moraju započeti novi pregovori, ali ne pod pokroviteljstvom EU, odnosno strane koja je apsolutno zainteresovana da Kosovo bude nezavisno, nego u organizaciji SB UN, gde je siutacija drugačija i gde imamo podršku zemalja koja je protiv nezavisnosti Kosova. Svi dogovoreni zaključci u Briselu vode stvaranju nezavisne države. To treba zamrznuti i pokrenuti sve aktivnosti koje će sprečavati da Kosovo postane nezavisna država uz podršku svih zemalja koje se tome suprotstavljaju i kojih je većina u svetu.

Može li to zamrzavanje da proizvede urušavanje drugih delova teritorije, Vojvodine, Sandžaka..?

Naprotiv, može samo da ga spreči, jer onog trenutka kada pokažete da branite svoje interese, s polja podstaknuti dezintegrativni procesi će biti zaustavljeni. Najvažnije je osloniti se na pravo, na to da Srbija nije mimo sveta, da ono pravo koje imaju sve druge države u svetu mora da ima i Srbija.

Šta ukoliko se dogode incidenti, koji se proizvode s ciljem da poguraju određena rešenja, kako je bilo 17. marta 2004, jednostranim proglašenjemnezavisnosti ili slanjem specijalnih jedinica?

Na nama je pre svega da odogovorimo svim raspoloživim mirnim, pravnim, sredstvima, kao što je to bio slučaj dok su vođeni pregovori od 2005. do kraja 2007. Narod je odlučio da se mirnim sredstvima, barikadama, suprotstavi povlačenju granice između Kosova i centralne Srbije. Ali je najvažnije da se zaustavi priznanje Kosova od strane same Srbije, da ne budemo saučesnici u tom nasilnom činu. Postoji i buduće vreme i odnosi snaga se mogu menjati.

Da li to čekanje ima alternativu?

Najgora varijanta je da sama Srbija radi na osamostaljenju Kosova. Sve drugo otvara različite mogućnosti. Na kraju krajeva, nisu to apstraktne mogućnosti. U SB Rusija i Kina i mnoge druge zemlje u UN principijelno podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

Da li bi te zemlje bile voljne da se ponovo aktivnije uključe u taj proces?

Srbija uvek kada brani svoje interese može da računa na podršku država koje brane međunarodno pravo. Da li treba podsećati na činjenicu da je ruski predsednik Putin u leto 2007. godine sprečio donošenje jedne rezolucije SB UN, koja je trebalo da poništi rezoluciju 1244 i da u toj novoj rezoluciji budu osnovni elementi Ahtisarijevog plana. A reč je o ona dva aneksa koja se odnose na ulogu Natoa i Euleksa na Kosovu.

 

Kakav je vaš komentar na događaje u Rusiji, liči li vam ovo na neko „rusko proleće“ i mešanje nekih drugih zemalja?

Ako čitate štampu videćete da je po ocenama nekih zapadnih zvaničnika 50 odsto manje nego recimo 30 odsto, koje oni mogu da osvoje na izborima u svojim zemljama.

Zbog vašeg stava prema EU, postavlja se pitanje s kime biste mogli u vladu,osim sa radikalima.

Mi smo izašli sa jasnim stavom da Srbiji ne treba članstvo u EU, već umesto toga razvijena ekonomska saradnja sa EU. Taj novi državni cilj podrazumeva političku i vojnu neutralnost i naravno ekonomsku stabilnost zemlje. O tome će narod dati svoj sud na izborima.

Šta kažete na primedbe da finansijski ne možemo opstati bez EU?

Te primedbe zvuče uprazno u trenutku kada EU ne može da opstane sama sa sobom, kada niz članica EU idu iz krize u krizu. Mi smo kao zemlja izgubili silno vreme zbog zamajavanja naroda od strane vlasti da EU nema alternativu, umesto da radimo na razvoju i jačanju Srbije.

Da li to možemo sami?

Moramo, jer svaka država da bi opstala mora pre svega da brine o sebi. Brinući o sebi treba da sarađujemo sa svim drugim zemljama. Ekonomija je zasnovana na interesu tako da ni EU ne sarađuje s nama zbog toga što hoće da nam učine, nego zato što i njihove firme koje se nalaze u Srbiji imaju svoje interese.

4 komentara

  1. Zalažem se za zamrzavanje stvaranja nezavisne države Kosovo???
    Oooo Koštunice, samo pročitaj šta si izjavio. Pa kakvo zamrzavanje? Ta virtuelna država ne postoji, a ti implicitno priznaješ tu kvazi državu. Pa kad bi ti to odledio ovu kvazi ideju?
    KOSMET JE JUŽNA SRPSKA POKRAJINA!
    A ti Koštunice, premijeru, u svoju vladu si uvukao političke satrape srpskog roda: Svilanovića, Draškovića, Dinkića … i sad umotavaš u oblandu njihovu priču.
    Koštunice, tvoja je stranka parlamentarna i DSS još sutra treba da tuži Tadića zbog kršenja Ustava (preambule), pa Eulex-a, MA REZOLUCIJE 1244!

    • Sančo Pansa

      g-dine Srpsko Sarajevo, da nije bilo Koštunice;vlast bi za ove tri godine priznala na njima svojstven način KiM a Srbi do poslednjeg bi bili protjerani i pobijeni. Međutim Voja svojim strpljivim radom, razboritošću i otvaranjem oči narodu uspio je da osujeti i zaustavi namjere vlasti u izdaji osnovnih Državnih interesa. SAMO NAPRIJED DSS i OSTALI NACIONALISTI POMETITE OVU POMETINU NA IZBORIMA I DA SE VRATIMO ELEMENTARNIM GRAĐANSKIM VRIJEDNOSTIMA; DOSTOJANSTVO, OČUVANJU NACIONALNOG IDENTITETA I DRŽAVNOG INTEGRITETA! Da navalimo ga radimo i sarađujemo sa zemljama prijateljski nastrojenim prema nama, a ima ih velika većina na čelu sa našom bratskom Rusijom:)!!!

  2. SRpsko sarajevo treba malo da ponovis gradivo i nemoj da prozivas ljude sto se bore za krst casni i slobodu zlatnu.
    DOGODINE NA KOSMETU

  3. BARIKADE PO CELOJ SRBIJI i DEMONSTRACIJE – to je ono što se od vas očekuje kao parlamentarne stranke,jer jedino tako možete potvrditi iskrenost i patriotizam koji promovišete! Sarađujte sa Srpskim patriotskim korpusom,sarađujte sa “DVERIMA” i učinite nešto konkretno MOLI VAS SRPSKI NAROD ! Pokrenite se spašavajte,ko vas u tome sprečava ? Vi ste dovoljno dugo u politici i nemate prava na strah kako bi svoja i partiska ubeđenja sproveli u delo ! Nemojte dozvoliti da ova odnarođena vlast pocepa i uništi Srbiju ! Svi već vidimo i na svojoj koži osećamo izdajstvo i upropašćavanje Srbije ! Molimo Vas pređite sreči na dela i cela Srbija će biti uz Vas ! ŽIVELA SRBIJA !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *