28. децембар – Седница одбора за КиМ: Жестока расправа и оптужбе

БЕОГРАД – Седница Одбора за Косово и Метохију скупштине Србије завршена је након више од шест сати оштре расправе у којој су представници власти истакли да ниједним постигнутим споразумом у дијалогу Београда и Приштине није прекршен Устав Србије, док је опозиција заступала супротан став.
Вишечасовну седницу обележило је међусобно вређање и оптуживање посланика Одбора, између осталог и за злоупотребу говорнице у политичке сврхе.
Седница је окончана без стављања на гласање предлога заклучака, јер није било кворума. Предложеним закључцима је, иначе, било предвиђено да Одбор од Уставног суда затражи оцену уставност Уредбе о контроли преласка административне линије, као и њено стављање ван снаге.
Шеф београдског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић изјавио је да ниједним договором у том дијалогу није имплицитно ни експилицитно призната независност Косова, нити је прекршен Устав Србије. Преговарачки тим не ради ништа што није у интересу државе Србије, изјавио је Стефановић на седници Одбора, одговарајући на критике опозиције.
Он је навео и да није тачно да се о споразуму о управљању административном линијом ради о границама и нити да је Србија прихватила таблице “РКС”. Подсетио је да на административној линији са Косовом и Метохијом не постоје државни симболи такозване “Републике Косово” као и да Србија неће пристати да на међународним форумима Косово учествује без ознаке резолуције 1244.
Председници српских општина са севера Космета, који су присуствовали седници подржали су референдум на коме би се Срби изјаснили о томе да ли прихватају интеграцију у косовске институције, док су представници власти ту идеју оценили као непотребну и штетну.
Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић поручио је да је референдум непотребан и да уместо на њега Срби са Косова своју енергију треба да усмере на очување институција државе Србије, а тиме и опстанак српског народа. Богдановић је рекао и да се тим референдумом аутомаски заборављају Срби јужно од реке Ибар и још више се компликује и овако тешка ситуација на КиМ.
За разлику од ресорног министра, председник општине Зубин Поток Славиша Ристић има супротан став о одржавању референдума јер, по њему, Срби на северу Косова и Метохије имају право да се изјасне да ли желе да се интегришу у косовске институције. Ристић је казао да уколико Србија оспорава то право, “то значи да власт ради у интересу независне државе Косово”.
Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић је навео да је та скупштина општине покренула поступак за оцену уставности Уредбе Владе Србије о контроли преласка административне линије оценивши ту уредбу као штетну по Србе.
Истоветан став на седници су заступали и представници Демократске странке Србије, Српске радиакиалне странке и Српске напрердне странке који ту уредбу сматрају противуставном и антидржавном.
На седници је било речи и о трошењу буџетског новца и барикадама, а начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић је навео да барикаде не могу бити уклоњене из реалног страха да албанска страна неће применити договоре постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. Он сматра да одговорни за злоупотребу државног новца на Косову и Метохији седе у Београду, а владу је позвао да испита све сумњиве трансакције буџетског новца на северу Косова.

Извор: Танјуг

6 коментара

 1. Najzad je svima jasno da Borko nema pojma sta je potpisao.Mislim da mu cak nisu ni ponudili da procita ono sto potpisuje.Posledice nije mogao da zna niti da nasluti.Kazu da majka ne kune sina zbog kocke nego sto se vadi.Toliko o ovom jadniku.Bogdanovic reklo bi se pripadnik srba sa KIM.Rodjen na KIM odrastao uz jorgovan i bozur.Narodu ne sme na oci,komunicira iz Beograda,prodao svoje korene i bozure.Toliko i o ovom jadniku.Boris,rekose da je fizicki zdrav da im verujemo.Dali je i mentalno.O ovom je i ovo previse

 2. OD PETO-OKTOBASKOG PREVRATA SRBIJA TONE SVE DUBLJE U ZAGRLJAJ
  OKUPATORU,UNIŠTENE SU SVE VREDNOSTI SRPSKOG NARODA. OVDE NIJE U
  PITANJU TADIĆ I NJEGOVO OKRUŽENJE. RADI SE O IZDAJNIČKOJ POLITICI
  OTPORA I DOSOVACA ONI ODRAĐUJU POSAO NA ŠTETU SRPSKE DRŽAVE I
  NARODA.MORAMO POSTAVITI PITANJE KOJE SVE SRPSKE INSTITUCIJE POMAŽU OVAJ IZDAJNIČKI RAD.ŠTAMPA TELEVIZIJA NISU U SLUŽBI
  NARODA,NAROD SRPSKI NE ZNA SVE ŠTA SE DEŠAVA KAKO KROJE SRPSKU
  DRŽAVU.SITUACIJA NA KOSMETU JE TRAJNO OČAJNA ,CRVENO-ŽUTI ORGANIZUJU TRČANJE ANGLO-SAKSONSKIH DEDA MRAZEVA
  PRAVE CIRKUS SAMO IM FALI BROZ TO JE BEOGRADSKA POLITIKA PONIŽENJA.

 3. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović poručio je da je referendum nepotreban i da umjesto na njega Srbi s Kosova svoju energiju treba usmjeriti na očuvanje institucija države Srbije, a time i opstanak srpske naroda. Bogdanović je rekao i da se tim referendumom automaski zaboravljaju Srbi južno od rijeke Ibar i još više se komplicira i ovako teška situacija na KiM. Ministre srbi sa kosova upravo to i rade, zele da sacuvaju svoju djedovinu i svoje svetinje. Po vama bi srbi sa severa kosova trebali da kapituliraju i da se stave u polozaj kao oni u juznom delu. Po vama kada tone brod ajde da svi potonemo da se niko ne spasi. Glupa i podanicka je vasa politika. Srbi su shvarili da sami moraju da se bore jer vi pomazete tacija sa svih strana. Nemojte da se nadate da ce vas mimoici zasluzene kazne za izdaju zemlje, necete ni vi do veka da vladate niti ce vasi suci odlucivati dali se krsi Ustav uili ne. Svemu dodje kraj pa tako ce kraj doci i vama. Imali ste sansu da se izvucete nekaznjeno ali vi ste se osilili i zato cete dobiti zasluzenu kaznu. Po vasim anketama DS vodi a ja koji sam svaki dan sa narodom jos nisam cuo nikoga ko je rekao da bi mogao svoj glas da da tadicu i dacicu.

 4. Светлост и топлина

  Ништа ново са стране ових “згубидана” на власти које је склопио
  амбасадон МАНТЕР (АМЕРИКА) у некој од КАФАНА и у просторијама
  амбасаде уз обавезу да им КОСМЕТ поклоне за “шупљу” кандидатуру.
  А они би и даље да нам КРОЈЕ СУДБИНУ и ЏЕП (финансије).Европа,
  ова садашња,ПРОПАДА.Сами просудите народе,да ли нам треба ова
  “држина лажи”.ЦЕОГ ВЕКА САМО ЛАЖУ И КРАДУ НАРОД.

 5. Zato su ih i postavili na tim mestima gde su, da bi radili Srbiji, to sto joj rade.Moraju da urade, ispune njihove naloge. To je to!

 6. Živorad Nekić

  Šta je bolje biti:ćelav ili blesav?
  Blesav,naravno, na prvi pogled se ne vidi.
  Tako,bar za Borka znamo da nije ćelav i mislili smo da će dobro voditi pregovore a on polako predaje Kosovo,ne bilo ga da Bog da!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *