21. decembar – Američka vojska spremna za sukob sa Iranom

LOS ANĐELES – General Martin Dempsi, načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga, izjavio je da je američka vojska dostigla tačku na kojoj je spremna da, u slučaju potrebe, primeni silu protiv Irana, ako predsednik Barak Obama da signal za to, prenosi danas “Dejli telegraf”.
U intervjuu za američke medije u Avganistanu, general Dempsi je rekao da američka vojska razmatra čitav niz izvodljivih opcija.
Njegov komentar je usledio samo nekoliko dana pošto je Leon Paneta, američki sekretar odbrane, rekao da se “nijedna opcija ne može isključiti” u sprečavanju Irana da ostvari svoje nuklearne ambicije, od čega ga deli samo još godinu dana.
General Dempsi je rekao da diskretno vodi pripreme za napad na Iran, ali i dodao da bi rat sa tom zemljom bio “tragedija” za region i za svet.
Sjedinjene Države, rekao je general Dempsi, sarađuju sa Izraelom u prikupljanju informacija o aktivnostima Irana, ali da nema garancija da bi Izraelci obavestili SAD pre nego što izvedu napad i da Amerikanci pokušavaju da zadobiju poverenje Izraelaca.
General Dempsi nije odgovorio na pitanje da li Amerikanci koriste bespilotne izviđačke letelice da bi se informisali o aktivnostima Irana, ali je napomenuo da svakako na razne načine pokušavaju da do takvih informacija dođu.
Novi dokazi o američkim izviđačkim misijama u regionu uključuju optužnice protiv više navodnih špijuna CIA-e.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *