20. decembar – Nemačka politika na Balkanu nije dosledna

BERLIN – Nemački dnevnik “Frankfurter algemajne cajtung” u utorak kao nedoslednu kritikuje politiku kancelarke Angele Merkel na Balkanu i izražava sumnju u to da je insistiranje na tome da se Srbiji ne dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u nemačkom interesu.
U komentaru na naslovnoj strani, uticajni dnevnik navodi da su “Albanci doček kakav je u ponedeljak u Prištini priređen kancelarki Merkel – sa zastavicama i slikama u prirodnoj veličini, priređivali samo Bilu Klintonu, Džordžu Bušu mlađem i Josipu Brozu Titu”.
“Pozivajući se na sukob na srpsko-kosovskoj granici, kancelarka je – a takav je u najmanju ruku utisak u Prištini – upravo lično sprečila da Srbija u ovoj godini dobije status kandidata. Zato je kancelarka (juče) slavljena na Kosovu. Ali, da li je insistiranje na tome da se Srbiji ne da status kandidata zaista u nemačkom interesu, mora tek da se pokaže”, ukazuje uticajni konzervativni dnevnik.
List piše da je Balkan za Nemačku od drugorazrednog privrednog značaja, te da je ključni interes Berlina “regionalna stabilnost jer tek kada je ona obezbeđena, postoje izgledi za povlačenje trupa Bundesvera koje su na Kosovu od 1999. godine”.
FAC podseća da “za postizanje stabilnosti mora da sarađuje ne samo Priština, već i Beograd” i da je “u Srbiji, posle hapšenja poslednja dva begunca optužena za ratne zločine, postojala nada da će dobiti i status kandidata i datum početka pregovora”.
“Ovo drugo (datum) bilo je preterano očekivanje jer je hapšenje Mladiće i Karadžića bilo zaostali dug Srbije. Ali, uskratiti Beogradu i status kandidata, to nije dosledno. Godinama se govorilo da je status kandidata samo formalnost, čim Beograd ispuni obaveze prema haškom Tribunalu”, piše “Frankfurter algemajne”.

Izvor: Beta

3 komentara

  1. … pedantna doslednost – u nedoslednosti ?! Za nauk je i za Rusiju ?! Stara politika, da se Rusiji zatvori prolaz ka “toplim morima” – vidjena je i kod ponizavanja Rusa pri ‘propustanju’ humanitarne pomoci na severu KiM ?! A osanjanje na Tursku – nije nista novo ( Francuzi, pa Englezi, pa Ameri pa sada i Nemci) ?! Ta korumpirana ‘imperija’ (oto-manija) i prezivljava kao “adut” ?! Previse joj se “gleda kroz prste” i sta bi bila bez ogromnih donacija Zapada ?! A sada, izgleda, da je “nezavisno Kosovo” – novi “dil” sa Nemackom – sa Turskom a Siptari bi da oponasaju svoga ‘mentora’ ?! Za nauk Rusiji, da postoje “stari planovi” i da se ne zavaravaju sa “severnim tokom” – i gas je ‘sladji’ ako sa obe strane ‘toka’ imas “svoje ljude” ?! V. Putin bi mogao da bude oprezniji u vezi nemacke ‘nostalgije’ ?! A zar nemacka nije bila ‘bolja’ za vreme Petra Velikog ?! / Sta ono rece za Pruse ???… Uzgred, u eri “briga” za sve i svja – sta je sa pravima Luzickih Srba i istina o vecinskom zivlju, dobrog dela Nemacke ??? /

  2. ama sto nije nemacka dosledna nego nije ni srpska skupila se druzina u srpskom vrhu pa sve radi naopako od onog sto narod hoce.ko da su svi ponikli od vuka brankovica.

  3. Njemačka nastavlja svoj pohod na Istok. Nije je naučilo pameti ništa, a drugim drži lekcije. Čini se da je berlinski zid trebao postojati još barem 5 decenija kako bi stari duhovi potpuno umrli. No evo, i duhovi “novih” osmanlija se javljaju. E Bože što ćemo još sve vidjeti na globalnoj političkoj sceni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *