20. децембар – Немачка политика на Балкану није доследна

БЕРЛИН – Немачки дневник “Франкфуртер алгемајне цајтунг” у уторак као недоследну критикује политику канцеларке Ангеле Меркел на Балкану и изражава сумњу у то да је инсистирање на томе да се Србији не додели статус кандидата за чланство у Европској унији у немачком интересу.
У коментару на насловној страни, утицајни дневник наводи да су “Албанци дочек какав је у понедељак у Приштини приређен канцеларки Меркел – са заставицама и сликама у природној величини, приређивали само Билу Клинтону, Џорџу Бушу млађем и Јосипу Брозу Титу”.
“Позивајући се на сукоб на српско-косовској граници, канцеларка је – а такав је у најмању руку утисак у Приштини – управо лично спречила да Србија у овој години добије статус кандидата. Зато је канцеларка (јуче) слављена на Косову. Али, да ли је инсистирање на томе да се Србији не да статус кандидата заиста у немачком интересу, мора тек да се покаже”, указује утицајни конзервативни дневник.
Лист пише да је Балкан за Немачку од другоразредног привредног значаја, те да је кључни интерес Берлина “регионална стабилност јер тек када је она обезбеђена, постоје изгледи за повлачење трупа Бундесвера које су на Косову од 1999. године”.
ФАЦ подсећа да “за постизање стабилности мора да сарађује не само Приштина, већ и Београд” и да је “у Србији, после хапшења последња два бегунца оптужена за ратне злочине, постојала нада да ће добити и статус кандидата и датум почетка преговора”.
“Ово друго (датум) било је претерано очекивање јер је хапшење Младиће и Караџића било заостали дуг Србије. Али, ускратити Београду и статус кандидата, то није доследно. Годинама се говорило да је статус кандидата само формалност, чим Београд испуни обавезе према хашком Трибуналу”, пише “Франкфуртер алгемајне”.

Извор: Бета

3 коментара

  1. … pedantna doslednost – u nedoslednosti ?! Za nauk je i za Rusiju ?! Stara politika, da se Rusiji zatvori prolaz ka “toplim morima” – vidjena je i kod ponizavanja Rusa pri ‘propustanju’ humanitarne pomoci na severu KiM ?! A osanjanje na Tursku – nije nista novo ( Francuzi, pa Englezi, pa Ameri pa sada i Nemci) ?! Ta korumpirana ‘imperija’ (oto-manija) i prezivljava kao “adut” ?! Previse joj se “gleda kroz prste” i sta bi bila bez ogromnih donacija Zapada ?! A sada, izgleda, da je “nezavisno Kosovo” – novi “dil” sa Nemackom – sa Turskom a Siptari bi da oponasaju svoga ‘mentora’ ?! Za nauk Rusiji, da postoje “stari planovi” i da se ne zavaravaju sa “severnim tokom” – i gas je ‘sladji’ ako sa obe strane ‘toka’ imas “svoje ljude” ?! V. Putin bi mogao da bude oprezniji u vezi nemacke ‘nostalgije’ ?! A zar nemacka nije bila ‘bolja’ za vreme Petra Velikog ?! / Sta ono rece za Pruse ???… Uzgred, u eri “briga” za sve i svja – sta je sa pravima Luzickih Srba i istina o vecinskom zivlju, dobrog dela Nemacke ??? /

  2. ama sto nije nemacka dosledna nego nije ni srpska skupila se druzina u srpskom vrhu pa sve radi naopako od onog sto narod hoce.ko da su svi ponikli od vuka brankovica.

  3. Njemačka nastavlja svoj pohod na Istok. Nije je naučilo pameti ništa, a drugim drži lekcije. Čini se da je berlinski zid trebao postojati još barem 5 decenija kako bi stari duhovi potpuno umrli. No evo, i duhovi “novih” osmanlija se javljaju. E Bože što ćemo još sve vidjeti na globalnoj političkoj sceni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *