19. decembar – Merkelova na Kosovu

BERLIN – Nemački kancelar Angela Merkel posetiće danas nemačke vojnike, stacionirane na Kosovu, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.
On je na ”Tviteru” samo naveo da je planiran i kratki susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a mediji pišu da je reč o jednodnevnoj poseti Kosovu i da će kancelarka u Prištini razgovarati i sa komandantom Kfora, general-majorom Erhardom Drevsom.
Sastanak sa Tačijem je planiran na aerodromu u Prištini, javljaju nemački mediji, podsećajući da je na severu Kosova nedavno došlo do sukoba kosovskih Srba i vojnika Kfora , pri čemu je više vojnika povređeno, među kojima i dvojica nemačkih vojnika.

Kosovski politički analitičar Beljulj Becaj smatra da će nemačka kancelarka Angela Merkel tokom današnje posete Prištini tražiti od tamošnjih vlasti konkretan plan integracije srpske zajednice i da će se razgovarati o iskorenjavanju korupcije na Kosovu.
“To što se događa na Kosovu jeste, delom, odgovornost Beograda, ali, u svakom slučaju, glavna težina i uzrok ovih problem leži na samom Kosovu, odnosno ovdašnjem rukovodstvu”, ističe Bećaj, kako prenosi nemački radio Dojče vele.
U tom smislu, Bećaj iznosi mišljenje da će Merkel, “uprkos jasnim stavovima što se paralelnih struktura tiče i političkog držanja Beograda prema Kosovu, imati, nadam se, i jasan stav prema ovdašnjem rukovodstvu koje ipak nije na visini svojih zadataka”.
On kaže da je već došlo vreme da se “politika ne meri po broju iznetih izjava nego po tome šta se konkretno učinilo” i u tom kontekstu iznosi mišljenje da će Merkel u okviru svoje posete reći “koji je to konačan pragmatičan plan ovdašnje politike kako bi integrisao sve nacionalne zajednice, pre svega misleći na Srbe”.
“Drugo, mislim da će naša rak rana, naša neuralgična tačka oko korupcije, verovatno biti jedna od onih tačaka koje ce zadržati interesovanje kancelarke u smislu iskorenjivanja tog bolnog procesa koji može da ovu državu čini neozbiljnom, nesigurnom i nestabilnom”, smatra Bećaj.
Nemačka kancelarka sastaće se danas sa premijerom Hašimom Tačijem na prištinskom aerodromu.
Nakon susreta, oni će održati zajedničku konferenciju za novinare.
Merkel će u Prištini razgovarati sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom, a potom će obići nemačke vojnike u sastavu Kfora.
Nemačka je 9. decembra bila protiv davanja statusa kandidata Srbiji za prijem u Evropsku uniju, zato što, kako navodi nemački radio, smatra da je Beograd doprineo stvaranju atmosfere u kojoj su Srbi sa severa Kosova vatrenim oružjem napali i ranili i nemačke vojnike Kfora.
Kancelarka Merkel je to ocenila neprihvatljivim, dok je nemačke vojnike na Kosovu pohvalila da veličanstveno obavljaju svoj posao.
Nemačka vlada je početkom maja produžila angažman nemačkih vojnika u sastavu Kfora za još godinu dana, ali je smanjila njihov broj. Ubuduće će najviše do 1.850 pripadnika nemačkih oružanih snaga moći da bude na Kosovu, prenosi Dojče vele.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *