19. децембар – Меркелова на Косову

БЕРЛИН – Немачки канцелар Ангела Меркел посетиће данас немачке војнике, стациониране на Косову, саопштио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.
Он је на ”Твитеру” само навео да је планиран и кратки сусрет са косовским премијером Хашимом Тачијем, а медији пишу да је реч о једнодневној посети Косову и да ће канцеларка у Приштини разговарати и са командантом Кфора, генерал-мајором Ерхардом Древсом.
Састанак са Тачијем је планиран на аеродрому у Приштини, јављају немачки медији, подсећајући да је на северу Косова недавно дошло до сукоба косовских Срба и војника Кфора , при чему је више војника повређено, међу којима и двојица немачких војника.

Косовски политички аналитичар Бељуљ Бецај сматра да ће немачка канцеларка Ангела Меркел током данашње посете Приштини тражити од тамошњих власти конкретан план интеграције српске заједнице и да ће се разговарати о искорењавању корупције на Косову.
“То што се догађа на Косову јесте, делом, одговорност Београда, али, у сваком случају, главна тежина и узрок ових проблем лежи на самом Косову, односно овдашњем руководству”, истиче Бећај, како преноси немачки радио Дојче веле.
У том смислу, Бећај износи мишљење да ће Меркел, “упркос јасним ставовима што се паралелних структура тиче и политичког држања Београда према Косову, имати, надам се, и јасан став према овдашњем руководству које ипак није на висини својих задатака”.
Он каже да је већ дошло време да се “политика не мери по броју изнетих изјава него по томе шта се конкретно учинило” и у том контексту износи мишљење да ће Меркел у оквиру своје посете рећи “који је то коначан прагматичан план овдашње политике како би интегрисао све националне заједнице, пре свега мислећи на Србе”.
“Друго, мислим да ће наша рак рана, наша неуралгична тачка око корупције, вероватно бити једна од оних тачака које це задржати интересовање канцеларке у смислу искорењивања тог болног процеса који може да ову државу чини неозбиљном, несигурном и нестабилном”, сматра Бећај.
Немачка канцеларка састаће се данас са премијером Хашимом Тачијем на приштинском аеродрому.
Након сусрета, они ће одржати заједничку конференцију за новинаре.
Меркел ће у Приштини разговарати са командантом Кфора, немачким генералом Ерхардом Древсом, а потом ће обићи немачке војнике у саставу Кфора.
Немачка је 9. децембра била против давања статуса кандидата Србији за пријем у Европску унију, зато што, како наводи немачки радио, сматра да је Београд допринео стварању атмосфере у којој су Срби са севера Косова ватреним оружјем напали и ранили и немачке војнике Кфора.
Канцеларка Меркел је то оценила неприхватљивим, док је немачке војнике на Косову похвалила да величанствено обављају свој посао.
Немачка влада је почетком маја продужила ангажман немачких војника у саставу Кфора за још годину дана, али је смањила њихов број. Убудуће ће највише до 1.850 припадника немачких оружаних снага моћи да буде на Косову, преноси Дојче веле.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *