14. decembar – Referenca 1244 – ili razgovor o statusu

BEOGRAD –  Ako u dijalogu Beograda i Prištine ne bude moguć dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova na osnovu Rezolucije 1244 to će biti znak da je tehnički dijalog iscrpen i da je možda vreme za političke razgovore o statusu Kosova, ocenio je spoljnopolitički analitičar Nikola Jovanović.

Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, rekao je za Tanjug da prištinski tim, ali i evropski predstavnik u razgovoru o regionalnom predstavljanju pokušavaju da izostave Rezoluciju 1244, iako je to poslednji međunarodni dokument koji reguliše status Kosova.

“Ako svi kažu da deluju na osnovu Rezolucije, koja u međuvremenu nije zamenjena nijednim drugim dokumentom, onda se čini najlogičnijim da referenca za taj dokument bude prihvatljiva svima. Međutim, mi imamo pokušaje od strane Prištine, ali i od strane evropskog posrednika (Roberta Kupera) da gotovo po svaku cenu izbegnu tu referencu, za šta, prosto, ne postoje pravni, diplomatski niti drugi razlozi.”

Kad je reč o rezoluciji kojom je septembra prošle godine, u Generalnoj skupštini UN pokrenut dijalog, Jovanović podseća da je tim dokumentom utvrđeno da je “svrha dijaloga da se omogući evropska perspektiva stranama i da se olakša život ljudi”, a ne da “jedna strana nametne drugoj svoje pravno viđenje statusa”.

“S obzirom da je i Evropska komisija, ove godine, koristila referencu – Kosovo 1244 – odustajanje od te reference od strane Srbije bi bio signal državama članicama EU koje nisu priznale Kosovo da dozvole momentalno ugovorne odnose Kosova kao nezavisne, odnosno treće države sa EU, i da dozvole ulazak Kosova i u druge, ne samo regionalne međunarodne organizacije.”

Po Jovanoviću, ako Beograd i Priština ne dođu do kompromisa o regionalnom predstavljanju na osnovu reference 1244, “to znači da je tehnički dijalog iscrpljen i da je možda vreme da se pređe na neke konačne političke razgovore i politički dijalog vezan za pitanja statusa” – kako je rekao – “ako ne međunarodnopravnog statusa, onda bar unutrašnjeg statusa, drugim rečima, statusa severa Kosova”.

“Ukoliko druga strana bude insistirala da tehnički dijalog koristi u promociju svojih političkih ciljeva, onda je možda vreme i da Srbija deklariše svoje političke ciljeve. Da tehnički dijalog o pitanjima vezanim za Kosovo postane politički”, ukazao je Jovanović.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Došlo je vreme da država Srbija po drigi put u svojoj istoriji
    odredi svoje političke ciljeve.Niškom deklaracijoj uništili smo
    Kraljevinu Srbiju,do današnjeg dana Srbija je samo gubila.Vreme
    nalaže ozbiljnu diskusiju unutar naroda srpskog trezveno ne
    prosrpski već SRPSKI reći dosta politike ponižavajuće koja je
    razorila srpsku državu izgubili smo osećaj dasmo Srbi.Evropa to
    mora da čuje i razumije na silu u taj TOR nemoramo ući.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *