13. decembar – Nema statusa kandidata bez priznavanja Kosova

BEOGRAD – Zamenik premijera i minstar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se mora jasno reći da za Srbiju nema statusa kandidata za članstvo u Evopskoj uniji bez priznavanja Kosova i Metohije.
Dačić je naglasio da je Srbija mogla dobiti status kandidata da se predsednik Boris Tadić odrekao Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN u pogledu pregionalnog predstavljanja Prištine.
“Ako je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, onda međunarodna zajednica to mora jasno i da kaže, Srbi moraju da se opredele. Mi na rešavanje kosovskog problema ne možemo uticati, jer nas niko ništa i ne pita”, rekao je Dačić novinarima u Aero klubu posle Međunarodne konferencije “Ljudska bezbednost”.
Dačić je Tadićevu odluku ocenio kao dobru, jer, kako je naglasio, ništa ne treba činiti po svaku cenu.
On je dodao da je na predsedniku Srbije istorijska odgovornsot da bude na čelu države u ovako teškim trenucima.
“Status kandidata će jednom da dođe, ali mi sebi ne smemo dozvoliti da pokleknemo”, naglasio je Dačić.
Zamenik premijera je podvukao da nije evroskeptik, već realista i da jeste za EU, ali samo ukoliko Srbija uspe da sačuva svoje nacionalne interese.
“Ako ćemo da uđemo u Evropsku uniju pljujući sami sebe, čemu onda to vodi”, zapitao je Dačić i poručio da se mora raditi na jačanju dostojanstva, a ne samo da se misli o izborima.
Dačić, koji je i lider socijalista upitao je: “Da li ste, kada ste glasali za (lidera DS S Vojislava) Koštunicu, mogli da pretpostavite da će SPS biti za Evropsku uniju, a Koštunica protiv”.
To je opšta propast 5. oktobra, smatra Dačić.
Lider socijalista tvrdi da je međunarodna zajednica izneverila građane, jer pre 11 godina niko nije spominjao pitanje Kosova, a danas Srbija ne može da dobije ni status kandidata.
“Pitanje je koga sada treba uhapsiti zbog ovakve situacije”, rekao je Dačić, aludirajući na situaciju u državi 2000. godine, koje je rezultiralo hapšenjem Slobodana Milosevića.
Po pitanju kosova on je ponovio da je i ranije upozoravao na namere kosovskog premijera Hašima Tačija da vojno napadne sever Kosova.
Dačić je pozvao Kfor da ga u tome spreči i naglasio da na barikadama nisu kriminalci, već građani koji brane svoje političko pravo.
“Bolje što su na barikadama, nego da su uzeli puške”, smatra Dačić.
On je ponovio da centar kriminala nije na severu Kosova, već u Prištini, odnosno Albaniji, što je poznato i međunarodnim institucijama.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Gospodo Crveno-Žuti dostojanstvo se izgubilo vašom koalicijom.
    Gromo glasne izjave i KOSOVO I SRBIJA dobili ste odgovor odFrau
    Kancelarke,da imate časti i dostojanstva napustili bi vlast i
    izašli na izbore.Napravili ste raskol u crkvi podelili narod
    politiku podredili EU.Polako ste zatvarali vrata onima koji
    dele pomoć Srbima na KOSMETU.VREME TRAŽI IZBORE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *