13. децембар – Нема статуса кандидата без признавања Косова

БЕОГРАД – Заменик премијера и минстар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да се мора јасно рећи да за Србију нема статуса кандидата за чланство у Евопској унији без признавања Косова и Метохије.
Дачић је нагласио да је Србија могла добити статус кандидата да се председник Борис Тадић одрекао Резолуције 1244 Савета безбедности УН у погледу прегионалног представљања Приштине.
“Ако је то услов за улазак у Европску унију, онда међународна заједница то мора јасно и да каже, Срби морају да се определе. Ми на решавање косовског проблема не можемо утицати, јер нас нико ништа и не пита”, рекао је Дачић новинарима у Аеро клубу после Међународне конференције “Људска безбедност”.
Дачић је Тадићеву одлуку оценио као добру, јер, како је нагласио, ништа не треба чинити по сваку цену.
Он је додао да је на председнику Србије историјска одговорнсот да буде на челу државе у овако тешким тренуцима.
“Статус кандидата ће једном да дође, али ми себи не смемо дозволити да поклекнемо”, нагласио је Дачић.
Заменик премијера је подвукао да није евроскептик, већ реалиста и да јесте за ЕУ, али само уколико Србија успе да сачува своје националне интересе.
“Ако ћемо да уђемо у Европску унију пљујући сами себе, чему онда то води”, запитао је Дачић и поручио да се мора радити на јачању достојанства, а не само да се мисли о изборима.
Дачић, који је и лидер социјалиста упитао је: “Да ли сте, када сте гласали за (лидера ДС С Војислава) Коштуницу, могли да претпоставите да ће СПС бити за Европску унију, а Коштуница против”.
То је општа пропаст 5. октобра, сматра Дачић.
Лидер социјалиста тврди да је међународна заједница изневерила грађане, јер пре 11 година нико није спомињао питање Косова, а данас Србија не може да добије ни статус кандидата.
“Питање је кога сада треба ухапсити због овакве ситуације”, рекао је Дачић, алудирајући на ситуацију у држави 2000. године, које је резултирало хапшењем Слободана Милосевића.
По питању косова он је поновио да је и раније упозоравао на намере косовског премијера Хашима Тачија да војно нападне север Косова.
Дачић је позвао Кфор да га у томе спречи и нагласио да на барикадама нису криминалци, већ грађани који бране своје политичко право.
“Боље што су на барикадама, него да су узели пушке”, сматра Дачић.
Он је поновио да центар криминала није на северу Косова, већ у Приштини, односно Албанији, што је познато и међународним институцијама.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Gospodo Crveno-Žuti dostojanstvo se izgubilo vašom koalicijom.
    Gromo glasne izjave i KOSOVO I SRBIJA dobili ste odgovor odFrau
    Kancelarke,da imate časti i dostojanstva napustili bi vlast i
    izašli na izbore.Napravili ste raskol u crkvi podelili narod
    politiku podredili EU.Polako ste zatvarali vrata onima koji
    dele pomoć Srbima na KOSMETU.VREME TRAŽI IZBORE!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *