10.decembar – Slobodan Jovanović u Aleji zaslužnih građana

U Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju danas je, uz vojne i državne počasti, sahranjen istaknuti srpski pravnik i istoričar Slobodan Jovanović.

Posmrtni ostaci Jovanovića ekshumirani su 1. decembra u Engleskoj.

Duga kolona poštovalaca dela Slobodana Jovanovića, među kojima su bili predsednik DSS-a Vojislav Koštunica i akademik Matija Bećković, kretala se od Kapele na Novom groblju do Aleje velikana, gde je sahranjen.

Slobodan Jovanović je jedan od najistaknutijih srpskih intelektualaca prve polovine 20. veka, pravnik, istoričar, akademik i političar. Bio je profesor i dekan beogradskog Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije.
U vreme Drugog svetskog rata bio je predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu, a preminuo je 1958. godine i sahranjen na groblju Kensal Grin u tom gradu.
Jovanovića su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, na gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od 10 godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva.
Rehabilitovan je 50 godina kasnije. Sahrani je prethodila komemorativna sednica u amfiteatru “Slobodan Jovanović” na Pravnom fakultetu u Beogradu.
Slobodan Jovanović je u mnogim anketama proglašen za jednog od najznamenitijih Srba u prvoj polovini 20. veka
Plato ispred zgrade Pravnog fakulteta u Beogradu od danas se zove Plato Slobodana Jovanovića. Jovanović nije imao potomaka, imao je sestru Pravdu, koja je imala sina, a posle toga nisu imali daljih srodnika. Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića sahranjeni su pod okriljem Srpske akademije nauke i umetnosti, Pravnog fakulteta i Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *