10.децембар – Слободан Јовановић у Алеји заслужних грађана

У Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу данас је, уз војне и државне почасти, сахрањен истакнути српски правник и историчар Слободан Јовановић.

Посмртни остаци Јовановића ексхумирани су 1. децембра у Енглеској.

Дуга колона поштовалаца дела Слободана Јовановића, међу којима су били председник ДСС-а Војислав Коштуница и академик Матија Бећковић, кретала се од Капеле на Новом гробљу до Алеје великана, где је сахрањен.

Слободан Јовановић је један од најистакнутијих српских интелектуалаца прве половине 20. века, правник, историчар, академик и политичар. Био је професор и декан београдског Правног факултета, ректор Универзитета у Београду и председник Српске краљевске академије.
У време Другог светског рата био је председник Владе Краљевине Југославије у егзилу у Лондону, а преминуо је 1958. године и сахрањен на гробљу Кенсал Грин у том граду.
Јовановића су комунистичке власти осудиле у одсуству 1946. на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од 20 година, на губитак политичких и појединих грађанских права у трајању од 10 година, конфискацију целокупне имовине и на губитак држављанства.
Рехабилитован је 50 година касније. Сахрани је претходила комеморативна седница у амфитеатру “Слободан Јовановић” на Правном факултету у Београду.
Слободан Јовановић је у многим анкетама проглашен за једног од најзнаменитијих Срба у првој половини 20. века
Плато испред зграде Правног факултета у Београду од данас се зове Плато Слободана Јовановића. Јовановић није имао потомака, имао је сестру Правду, која је имала сина, а после тога нису имали даљих сродника. Посмртни остаци Слободана Јовановића сахрањени су под окриљем Српске академије науке и уметности, Правног факултета и Универзитета у Београду.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *