Nema više „na kašičicu“

Piše Milorad Vučelić

Josipu Brozu Titu je bilo potrebno jedanaest godina da promeni Ustav. Trajalo je to od 1963. do 1974. godine. Na tom putu promena morao je da smeni Aleksandra Rankovića i dve garniture srpskih političara na bezbroj plenuma i političkih aktiva, da se obruši na najistaknutije srpske intelektualce i gotovo sve nacionalne institucije Srbije, da zabrani bezbroj novina, časopisa i knjiga, da radikalno „pročisti“ Beogradski univerzitet i to kako njegov profesorski, tako i studentski deo, da šiptarske političare Veli Devu i Fadilja Hodžu promoviše u državnike ravne Čerčilu i Klemansou i još mnogo toga. Broz je, kažu, bio apsolutista i mogao je da uradi šta je i kako je  i kada je hteo, ali je, eto, Ustav Jugoslavije menjao kršeći značajne otpore, i to je činio postupno, donoseći prvo ustavne amandmane, pa tek onda, i na kraju, znameniti Ustav SFRJ 1974. godine.
U to vreme nije bilo višestranačkog parlamenta, partijskog pluralizma i podele vlasti. Broz nije bio legalista, niti je do toga mnogo držao, ali je ipak morao da bude oprezan kada je promena ustava bila u pitanju. Brinulo ga je da zbog nepoštovanja ustava i pravne procedure ne izađe na loš glas u Evropi i u svetu.
Kao stara država, kao i zbog svoje gotovo dvovekovne ustavne tradicije, Srbija bi morala još više da razvija poštovanje prema osnovnom pravnom aktu koji se zove Ustav. Morala bi, kada bi njom vladale političke stranke i ljudi koji u svom političkom rodoslovu imaju prepoznatljive pretke, ili pretke uopšte. Najveći deo političkih partija i lidera u Srbiji, međutim, jesu „nešto“ bez presedana u istoriji ili su naprosto greške proistekle iz grubog poigravanja prirode. Imajući to u vidu, potrebno je, recimo,  razumeti i sve tmine i tmuše „Preokreta“. Gledajući ih, nemoguće je ne prisetiti se rečitog komentara naših starih: „Neka što ih Bog napravi, nego kako ih takve sastavi!“
Već godinama, a naročito u poslednje tri, u Srbiji se na vlasti i u vlasti nalaze stranke koje se drsko razbacuju svojom otvorenom protivustavnom političkom i praktičnom aktivnošću. Drastičan primer je donošenje Statuta Vojvodine. Tu se ne menja, nego ukida Ustav. Ovde i zadnji pravni nihilista izgleda kao ustavobranitelj. Vlasti Srbije sklapaju sporazume i dogovore koji su direktno i otvoreno protivustavni i kao takvi podležu krivičnopravnoj odgovornosti. Upravo zbog te i takve odgovornosti, što je neminovnost, i borba za opstanak na vlasti biće surovija i grčevitija nego što se moglo pretpostaviti.
Prikazivati se kao Evropljanin, a ne poštovati ustav i pravni poredak svoje države, nemoguće je i nezamislivo. To može samo „Preokret“! Antiustavno šenlučenje je svoju kulminaciju dostiglo upravo na petogodišnjicu Ustava Srbije. Pomenute pojave su i pored svega objašnjive i uz sve neodobravanje i neprihvatanje mogu se razumeti. Razumevanje može biti i olakšavajuća okolnost prilikom izricanja kazni za kršenje Ustava na budućim suđenjima.
Ono što izmiče bilo kakvom poređenju i što predstavlja jedinstven slučaj u svetu jeste činjenica da određena politička i intelektualna kupljevina u Srbiji ne prihvata i ne poštuje Ustav Srbije, ali zato prihvata Ustav „nezavisne države“ Kosovo, budući da je njegov sastavni deo Ahtisarijev plan! Podrška Ahtisarijevom planu ih je neodoljivo i neraskidivo intimizirala sa Ustavom Kosova. Poštovanje Ustava Kosova je najbitnija tačka „Preokreta“. Šta će Srbiji Ustav kada ga Tačijevo i EULEKS-ovo Kosovo ima!
Noam Čomski je objavio Deset upozorenja koja se odnose na manipulisanje ljudima putem masovnih medija. Treće upozorenje koje je nazvao „Loše na kašičicu“ glasi:
„Da bi javnost pristala na neku neprihvatljivu meru, uvoditi je postepeno, ‘na kašičicu’, mesecima i godinama. Promene, koje bi mogle da izazovu otpor, a ako bi bile izvedene naglo i u kratkom vremenskom roku, biće sprovedene politikom malih koraka. Svet se tako vremenom menja, a da to ne budi svest o promenama“.
Primenimo to krajnje konkretno na srpsku zvaničnu politiku u poslednje tri i po godine: potpisivanje SSP-a; prihvatanje EULEKS-a; traženje i dobijanje savetodavnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde u Hagu; izmišljanje nekih „šest tačaka“ iz Ban Ki Munovog izveštaja u zamenu za napuštanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN; podnošenje i usvajanje Rezolucije na Generalnoj skupštini UN sa prihvatanjem EU kao jedinog  posrednika; dogovor o slobodi kretanja u Briselskom dijalogu pod komandom Roberta Kupera; teroristička akcija šiptarskih specijalaca 25. jula…
I sve tako na kašičicu, malo pomalo, Srbija stiže do „integrisanog upravljanja granicom između Srbije i Kosova“. Stiglo se do prave pravcate granice između dve države, i to na svim carinskim prelazima (pročitati tekst „Između dve deklaracije“ Nikole Vrzića). Takvo rešenje koje je faktički potpuno priznavanje Kosova kao države će navodno Srbiju približiti kandidaturi za Evropsku uniju.
Najgori i najbezočniji potez beogradskog režima, po svemu sudeći, tek sledi. Čini će ga sledeći koraci. Napraviti državnu granicu između Srbije i Kosova (to je „integrisano upravljanje“), a unutar takvih državnih granica Kosova neka Srbi sa severa postavljaju barikade i koriste svoja građanska prava da protestuju i traže od vlasti u Prištini što god hoće. Tako će ispasti da su se Srbi pobunili zbog nekih komunalnih i socijalnih problema, i u tome će ih zvanični Beograd podržavati. Srpske barikade u okviru omeđene i od Srbije prećutno priznate države Kosovo neće više biti prepreka kandidaturi. Uspostaviš iza leđa kosovskih Srba granicu, pa neka oni pokazuju građansku neposlušnost do mile volje i neka ih KFOR unutar Kosova pregrađuje bodljikavom žicom koliko mu je volja, a Beograd dobije status kandidata i u skladu sa Ustavom Kosova traži poštovanje prava građana Kosova srpske nacionalnosti. I Vuk sit i ovce na broju. I usvojena nova skupštinska deklaracija o Kosovu.
Kada smo već kod te kandidature i tog 9. decembra kao mitskog datuma za našu političku kupljevinu i sam režim, postavlja se pitanje o kakvoj je to kandidaturi reč, i za šta? Angela Merkel otvoreno i jasno kaže: „Ovakva EU neće preživeti“. Nikola Sarkozi u ime Francuske kaže to isto. Da li je moguće ne čuti i ne razumeti ove izjave? Verujemo li mi više od Merkelove i Sarkozija u EU? Da li je to normalno?
I dok je zvanični Beograd tako zateleban u nešto što već godinama i na naše oči nestaje ili se bitno menja, šiptarske vlasti nastavljaju tamo gde su zastale 25. jula kod Jarinja i Brnjaka. Zaseda iz koje su Šiptari pucnjima iz kalašnjikova ubili Savu Mojsića i ranili Radoša Vukićevića i Veljka Đorđevića u Kosovskoj Mitrovici, očekivana je i isplanirana naredna faza borbe za nezavisno Kosovo. S tim su tesno povezane i poslednje manifestacije nasilja KFOR-a.
Nema više ništa „na kašičicu“. Moraju se progutati krupni zalogaji. A jelovnik je poznat, na njemu su samo Srbi i njihova država. Oni koji su prihvatili ovakav jelovnik neka kusaju. U grlo im zapalo.

9 komentara

  1. Šenlučenje kod Srba. Da bi Broz i verne sluge rasparčali srpski
    etnički prostor moralo je lagano i sigurno umirtvenje srpske
    nacionalne ideje.Kominterna,Partizanski pokret,AVNOJ,Goli-Otok.
    U svim tim radnjama Broz je imao srpsku podršku.Državna kriza
    šesdeseti morala se završiti ubistvom Penezića.Da bi lako skinuli
    Rankovića.Iza svih gore pomenutih radnji bilo je šenlučenja,jer
    kor Srba ima glasni JAAAAA.Novo srpski vlasto držci iznikli iz
    partizanske borbe,nisu pogledali mape srpskih eparhija Bačke i
    Srema,videli bi da je Baranja deo Bačke eparhije a Zapapadi
    Srem deo Sremske eparhije,to je bio celovit sastav Srpskog
    Vojvodstva. Broz i klika šenlučili su kad on ” rekao pa bogamu
    nemojte se držati zakona kao pija n plota.Taj pijani plot
    razgradio je Srbe da smo da smo u ovom stanju.Poštovani Vučeliću.

  2. Đorđe Bojanić

    Svedoci smo raznih oblika pritisaka i obmana o tome kako će sve biti bolje samo da….Šta? Odustanemo od svog nacionalnog identiteta? Odreknemo se Pravoslavlja, slavne istorije i zaboravimo prošlost? Prihvatimo zakone i norme po kojima ćemo biti lako registrovani i nadgledani od zapadnih moćnika? Pristanemo na siguran put u sunovrat globalnog uređenja bolesnih umova?
    Ni u najsurovije vreme nije dovoljno samo preživeti, mada se i to dovodi u pitanje gledajući stepene zagađenja kojima smo izloženi. Svaki život pojedinačno jeste vrednost. Samo što je gubljenje identiteta, poništavanje nacionalnog pamćenja i dostojanstva, prelazak u bezobličnu masu poslušnika, odbacivanje vlastite tradicije i kulture zarad prihvatanja nametnutih kvazivrednosti ravno smrti.
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  3. bogdan basaric

    Dok u Evropi,sve podseca na haos,nasi mocnici petljaju,nedeljama,oko nekakve papirnate rezolucije.Sve vec davno vidjeno.
    U medjuvremenu,sahranjen je Savo Mojsic,jos jedna neduzna zrtva,neodgovornih i situaciji nedoraslih politicara.
    Valja se podsetiti,da su se Srbi,digli na 18 barikada,kada je predsednik Boris Tadic,potpisao,mimo dogovora s narodom,pravo na kosovski pecat…
    Danas znamo,da je u proteklih nekoliko godina,mnogo novca iz EU a posebno iz SRN,otislo na Kosovo i Metohiju. Eulex kosta oko 165 milona eura a KFOR je,do sada kasirao,sam iz Nemacke kase oko 3,2 milijarde.Rezultati su srpske barikade.
    Najveci broj visokih funkcionera i oficira,koji imaju kljucne uloge nad 6240 vojnika i sluzbenika potice iz EU zemalja koje nisu priznale,kosovsku drzavnost.
    Nemci su najbrojniji sa 1450 soldata,ali nemacki parlament je vidno podeljen i kada bi nasa diplomatija,branila na dostojansteven nacin srpske interese,crno bela slika o Srbiji u svetu a posebno u Evropi vrlo brzo bi se menjala…
    Nemoc,medjunarodih snaga na KiM je svaki dan sve vidljivija. Zapadna javnost je nedovoljno informisana o zbivanjima u juznoj srpskoj provinciji,s pravom se pita,gde je zapelo.Od kako je u politicki zivot Srbije (citaj Evrope) uveden termin narod ili Srbi,tesko je praviti klisetirane izvestaje.Zapadne demokartije su vrlo osetljive na rec narod.
    Predsednik Boris Tadic bi trebalo,da podnese ostavku,zbog mnogo promasaja,ali krv Save Mojsica,ide na njegovu glavu.

  4. Sta u opste ima jos da se kaze o vremenu od kad je DOS preuzeo vlast. Sve je poznato. Nema coveka u srbiji koji nezna da su sve rasprodali sto su komunisti napravili sa lopatom, krampom i drvenim kolicima. Nekad najvece i najmocnije firme u ovom delu evrope vise ne postoje, sve prodano za sicu ali ipak u vrednosti od 70 milijardi dolara. Pita Vucic vec poodavno da kazu sta su napravili sa tim parama ali odgovora nema i ne mora da ga bude jer rezim koji provodi borisu tadici to ne dozvoljava. Sedamdeset godina mi je i jos koja i proziveo ysam svasta u svom dugom zivotu ali ovakovu vlast jos nikad. Kriminalci su postali politicari, heroji, zlikovci fukare direktori javnih poduzeca, propali politicari postali ministri e pa kako onda napred. Zao mi sto Toma Nikolic nije u svom programu predvidio da se u srbiji izgradi bar jos pedesetak zatvora i da ih napuni sa ovom garniturom koja vlada od 2000 do danas. Bez toga sve ostalo je sviranje kur**

  5. Imali Srbija ustavni sud i šta on radi?U državi gde je po ustavu pismo ćirilica masovno i svuda je u upotrebi latinica i niko nikom.Strašno.Gde je zakon o upotrebi jezika i pisma?A donosimo neke banalne zakone i stavljamo ih u prvi plan

  6. Ključeve pobro moramo naći da otključamo pamet srpsku dokle
    god jade od likova se vrte na televiziji nema napretka braćo.
    Imena ovde nisu u pitanju,ali samo zbog opomene nas Srbe
    da se setimo:Ruku ću seči onome konosi barjak…ruke su mi prljave..iKosovo iSrbija gde zaboravio je da ih podsetimo na
    sledećim izborima da su lagali ovaj narod srpski.

  7. Moramo malo da budemo i samokritični, nije mogao sve sam Josip Broz i da je hteo i ako je hteo?! Kao i danas i onda su ključnu ulogu odigrali domaći kadrovi, ulizice, jajare, jagnjeća brigada, treba o njima pričati,konkretna imena političara koji su učestvovali u toj ujdurmi… njih je uopšteno i Slobo pominjao u svom govoru na Gazimestanu!
    Danas nema Tite a usvojen je antiustavni statut pokrajine Vojvodine, svaki dan smo svedoci da domaći kvislinzi rade protiv Srba i Srbije!?
    ————————————
    Gl. uredniku gospodinu Miloradu, jedna sugestija, nadam se da nisam dosadan, evo baš sada slušam-gledam(prvi put, na jutjubu) neke lepe pesme našeg legendarnog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića, koji je dobio i neku nagradu ovih dana, legendaran glumac, odlično peva, ….ja se nesećam da sam pročitao intervju sa velikim glumcem i fenomenalnim pevačem Đuzom Stojiljkovićem!?
    Hvala!

  8. “Neka što ih Bog napravi, nego kako ih takve sastavi” a M. Danojlić veli: “Ko vas sve okupi i poređa, Uživajte, pijte Chivas i kvas,
    Mnogima sam dosad video leđa, Pa ću ispratiti, vala, i vas”

    A što se 10 upozorenja za manipulaciju Noama Čomskog, obilato koriste sve. Njihovi spin-majstori su to jako dobro apsolvirali. Naročito uspešno koriste 5. upozorenje-Dečji jezik za odrasle. To najčešće rade Tadić i Đilas. Mene lično to izluđuje. Pogotovu kad prepoznam da ljudi iz mog okruženja to ne prepoznaju, nego se na to primaju

  9. ne bi jozo mogao da se srbi nisu poturali za funkcije i privilegije a prethodbo su se sami rangirali obracunavajuci se medjusobno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *